Gadafi je že v zaporu v Tripolisu. Foto: Reuters
Gadafi je že v zaporu v Tripolisu. Foto: Reuters

Sadi je nekdanji predsednik libijske nogometne zveze in eden izmed sedmih Gadafijevih sinov. Znan je tudi po razkošnem življenju. "Libijska vlada je v četrtek sprejela Sadija Gadafija, ki je že v Tripolisu, v rokah sodnih oblasti," so sporočili vladni predstavniki. Po svetovnem spletu so zaokrožile tudi njegove fotografije, po vrnitvi v domovino so ga najprej obrili.

Niger je do zdaj zavračal prošnje Libije po izročitvi, pravosodni minister Nigra je večkrat izjavil, da mu v primeru izročitve "zagotovo grozi smrtna kazen". Gadafi se je po begu iz države podal čez Saharo in se skrival v neki hiši v prestolnici Nigra, Niameju. Interpol je že leta 2012 izdal tiralico za njim, s katero je vsem državam članicam ukazal, naj ga izročijo Libiji.

Od vstaje leta 2011 nove libijske oblasti zahtevajo izročitev več članov Gadafijeve družine in nekdanjih visokih uradnikov, a pri tem niso preveč uspešne. Niger je sicer februarja letos izročil nekdanjega vodjo obveščevalne službe Abdalaha Mansurja, Mavretanija pa je lani vrnila še enega nekdanjega pomembneža, Abdulaha Al Senusija. Novembra leta 2011 so prijeli tudi morda najbolj iskanega ubežnika, še enega Gadafijevega sina, Saifa.