Analitiki ocenjujejo, da sta bila nemška kanclerka in ameriški predsednik na prvem srečanju diplomatsko zadržana. Foto: EPA
Analitiki ocenjujejo, da sta bila nemška kanclerka in ameriški predsednik na prvem srečanju diplomatsko zadržana. Foto: EPA
Angela Merkel in Donald Trump
Ena od ključnih tem pogovorov je bil Nato. Foto: EPA
Merklova in Trump o gospodarstvu in Natu

Nemška kanclerka je na tiskovni konferenci po srečanju dejala, da se nadeja, da bodo EU in ZDA nadaljevali pogovore o prostotrgovinskem sporazumu, in Trumpu ponovila, da bo Nemčija uresničila cilje glede financiranja Nata. Ob tem je dodala, da sta s Trumpom razpravljala tudi o Afganistanu in nadaljevanju misije v tej še vedno nemirni državi, dotaknila pa sta se tudi odnosov z Rusijo ter boja proti Islamski državi. Kot je dejala nemška kanclerka, se morajo odnosi z Moskvo izboljšati, toda še prej je treba razrešiti položaj v Ukrajini.

"Pogovarjala sva se tudi o temah, o katerih se ne strinjava, toda skušala sva približati stališča in najti kompromis, ki je v prid obema stranema," je dejala Merklova.

Trump je med drugim dejal, da ne verjame v politiko izolacionizma, hkrati pa poudaril, da je prepričan, da mora biti trgovinska politika pravična. Znova je poudaril trdno podporo ZDA Natu in Merklovo pozval, naj Nemčija ter preostale zaveznice izpolnijo svoje finančne nalogu v okviru članstva.

Na vprašanje, ali kdaj obžaluje vsebino svojih tvitov, je dejal, da le redkokdaj. Vprašanje se je navezovalo na njegove trditve, da so mu po ukazu njegovega predhodnika Baracka Obame med lansko predsedniško kampanjo prisluškovali. "Vsaj nekaj imava skupnega," je dejal, njegove besede pa so letele na razkritje Edwarda Snowdna, da so ameriške obveščevalne službe prisluškovale tudi nemški kanclerki.

Po besedah nemške kanclerke nista imela časa za poglobljene razgovore o gospodarskih oziroma trgovinskih vprašanjih, vendar pa je vztrajala, da je lahko Nemčija uspešna le ob trdni in integrirani Evropi. Meje je potrebno zaščititi, ampak beguncem je potrebno dati priložnost za uspeh in pomagati državam, ki same ne morejo urediti domačih razmer, je prepričana Merklova.

Ameriški predsednik ima drugačno stališče. Trump je večkrat poudaril, da bodo ZDA postale še močnejša država, ker bo povečal porabo za vojsko., imigracijo pa je označil za privilegij in ne pravico ter vztrajal, da ne bo spreminjal politike, ker je varnost Američanov najbolj pomembna.

Prestavljeno srečanje
Srečanje bi moralo sprva potekati v torek, a so ga zaradi snežnega neurja preložili na petek. Merklova in Trump bosta najprej vzpostavila osebne odnose. Kot je dejala Merklova v ponedeljek, bo moto srečanja, da je pogovor z nekom pomembnejši kot pogovor o nekom.

Nemčija se je ponovno izrekla proti protekcionizmu, ki ga Trump zagovarja. ZDA se sicer še niso dokončno odločile, ali bodo odstopile od prostotrgovinskega sporazuma z EU (TTIP). Merklovo so v ponedeljek predstavniki nemške industrije ponovno pozvali, naj zagovarja ohranitev prostega trga.

Kanclerka je v preteklosti večkrat poudarila, da so ZDA za Nemčijo najpomembnejši partner. Tudi iz Bele hiše so v zadnjem času sporočili nekaj lepih besed o Nemčiji, čeprav je bil Trump med volilno kampanjo precej kritičen do Merklove, predvsem glede begunske politike in izdatkov za obrambo.

Merklova in Trump o gospodarstvu in Natu