Bela hiše govorice o skrivnem sestanku Trumpa in Putina zanika s trditvijo o neformalnem pogovoru med večerjo skupine G20. Foto: Reuters
Bela hiše govorice o skrivnem sestanku Trumpa in Putina zanika s trditvijo o neformalnem pogovoru med večerjo skupine G20. Foto: Reuters
Jon Huntsman
Nekdanji guverner Utaha in veleposlanik na Kitajskem Jon Huntsman je na predlog Trumpa nominiran za ameriškega veleposlanika v Rusiji. Foto: Reuters

"Ni bilo nobenega drugega srečanja med predsednikoma, samo kratek pogovor ob koncu večerje. Trditve, da želi Bela hiša prikriti drugo srečanje so napačne, zlobne in absurdne," je dejal predstavnik Bele hiše.

Trump: Poročanje medijev je bolno
Malo kasneje pa je Trump na Twitterju ošvrknil medijska poročanja o tej temi, iz katere po njegovem (spet) delajo slona. "Lažnivi mediji postajajo vsebolj nepošteni. Celo iz večerje svetovnih voditeljev želijo narediti zlovešč dogodek. Poročanje medijev o t. i. skrivni večerji s Putinom je bolno. Vsi vedo, da je bila večerja organizirana s strani nemške kanclerke Angele Merkel."

Po uradnem srečanju še pogovor na večerji
Kot je znano, sta se ob robu vrha G20 7. julija oba predsednika prvič uradno sestala. Na dvournem srečanju sta se po Trumpovih besedah pogovarjala o ruskem vmešavanju v ameriške volitve, ki naj bi ga Putin odločno zanikal. Kasneje sta se na večerji voditeljev predsednika zapletla še v neuradni pogovor.

O srečanju je prvi poročal predsednik svetovalnice za politično tveganje Eurasia Group Ian Bremmer. Po njegovih besedah je Trump na polovici večerje zapustil svoje mesto in se odpravil do ruskega predsednika, ki je sedel ob Trumpovi soprogi Melanii.

Kršitev mednarodnega protokola
Pogovor je vzbudil zanimanje, saj je bil v njem prisoten le Putinov prevajalec, po mednarodnem protokolu pa bi ob vsakem pogovoru moral biti prisoten prevajalec obeh vpletenih strani.

Iz Bele hiše pojasnjujejo, da so na večerjo dovolili vstop le enemu Trumpovemu prevajalcu. Ker je predsednik sedel ob ženi japonskega premierja Šinza Abeja, je imel s seboj japonskega prevajalca, ki ni govoril rusko, zaradi česar naj bi v pogovoru s Putinom sodeloval le ruski prevajalec.

Vsebine pogovora Bela hiša ni razkrila.

Huntsman predvidoma novi veleposlanik v Rusiji
Medtem je Trump za novega veleposlanika v Rusiji nominiral nekdanjega guvernerja zvezne države Utah in ameriškega veleposlanika na Kitajskem v času Obamove administracije, Jona Huntsmana. Njegovo nominacijo mora potrditi še ameriški senat.

Znan osmi udeleženec ameriško-ruskega srečanja
V sklopu preiskave o ruskem vmešavanju v ameriške volitve je v zadnjem času veliko prahu dvignil sestanek Trumpovega prvorojenca Donalda Trumpa mlajšega z rusko pravnico Natalijo Veselnickajo.

Posebni tožilec Robert Mueller je potrdil, da v okviru ruske afere preiskuje tudi srečanja Donalda Trumpa mlajšega z rusko pravnico.

V torek so preiskovalci pod vodstvom tožilca Roberta Muellerja razkrili še osmega človeka, ki je sodeloval na zloglasnem sestanku v Trumpovi stolpnici. Gre za podpredsednika razvojne skupine Crocus Group, ki jo vodita Emin Agalarov, azerbajdžansko-ruski pop zvezdnik in njegov oče Aras Agalarov, ki naj bi pomagala organizirati sestanek.

Ike Kaveladze naj bi kot prevajalec za Veselnickajo prispel na sestanek, kjer naj bi ugotovil, da je odvetnica s sabo pripeljala svojega prevajalca. Tako Kaveladzeja kot oba Agalarova v preiskavi zastopa odvetnik Scott Balber, sicer tudi Trumpov odvetnik v tožbi proti televizijskemu voditelju Billu Maherju, ki je ponudil pet milijonov dolarjev v dobrodelne namene, če Trumpu uspe dokazati, da njegov oče ni orangutan.

Balber je potrdil, da posebna preiskovalna skupina ruskega vmešavanja pod vodstvom tožilca Muellerja ni zaslišala Kaveladzeja ali izrazila zanimanja glede Agalarovih.

Po do zdaj znanih podatkih se je tako rusko-ameriškega srečanja udeležilo osem ljudi: Trump mlajši, Veselnickaja, Trumpov zet Jared Kushner, politični svetovalec Paul Manafort, publicist Rob Goldstone in rusko-ameriški lobist Rinat Akmetshin.