V desetih letih so v Belgiji opravili več kot 5.000 evtanazij. Foto: EPA
V desetih letih so v Belgiji opravili več kot 5.000 evtanazij. Foto: EPA
Evtanazija
Evtanazija se v številnih primerih izvaja na skrivaj in brez nadzora. Foto: EPA

Je trpljenje odraslih hujše od trpljenja mladoletnih, se sprašuje skupina šestnajstih belgijskih pediatrov. Predlagajo spremembo zakona, ki zdaj evtanazijo dopušča neozdravljivo bolnim odraslim, ki trpijo neznosne bolečine.

Tako imenovana pospešitev smrti iz usmiljenja je, podobno kot na Nizozemskem, v Belgiji dovoljena pod strogimi pogoji. V desetih letih so do zdaj opravili več kot 5.000 evtanazij, vsako leto več. Skrajno občutljivo vprašanje, ki je povezano z izjemno zapletenimi etičnimi dilemami, je še bolj zapleteno, ko gre za otroke.

"Prosimo za spremembo zakona za izjemne primere, gre za manj kot deset otrok na leto. Taki primeri so redki, a so zato še bolj tragični. Pri nekom, starem 18 let in en dan, je evtanazija dovoljena, pri 17-letniku, ki je morda celo zrelejši od odraslega ali 18-letnika, pa je prepovedana. To ni prav," je dejal zdravnik Geirland van Beirlant iz Univerzitetne bolnišnice Bruselj, ki dodaja, da se zdaj to dogaja na skrivaj in brez nadzora.

Družinam moramo omogočiti možnost izbire, če otrok neizmerno trpi, pravijo eni. Otrokom odrekamo zmožnost odločanja o stvareh, kot je poroka; kako naj jim prepustimo odločitev o smrti, vztrajajo drugi.

"Za otroke, stare eno leto, to nikakor ne pride v poštev. Pripravljeni smo se pogajati o otrocih, starih vsaj 15 let, " meni Els van Hoof iz belgijskih krščanskih demokratov. Jean Jacques de Gucht iz belgijskih liberalcev pa je dejal: "To možnost moramo omogočiti vsem, ki trpijo neznosne telesne bolečine. Pri tistih, ki trpijo duševno, pa evtanazija nima smisla."
Več v prispevku Erike Štular, Dnevnik Televizije Slovenija:

Belgija: Evtanazija tudi za mladoletne?
Belgija: Evtanazija tudi za mladoletne?