Po novem zakonu bi lahko evtanazirali tudi na smrt bolne otroke. Foto: Reuters
Po novem zakonu bi lahko evtanazirali tudi na smrt bolne otroke. Foto: Reuters
Na Nizozemskem raste podpora evtanaziji starejših, ki so 'naveličani živeti'. Foto: Reuters

Sporni predlog, da se liberalna zakonodaja o evtanaziji razširi še na otroke, je senat podprl s 50 glasovi proti 17. Zdaj mora predlog potrditi še predstavniški dom.

Če bo zakon sprejet, bo moral vsak bolnik, ki bo želel končati trpljenje, napisati pisno izjavo, ki jo morajo odobriti njihovi starši ali skrbniki. Zakonski osnutek ne predvideva nobene starostne omejitve, bodo pa morali bolni otroci oblasti prepričati, da razumejo, za kaj se odločajo oz. da "premorejo sposobnost razsodnosti".

Predlogu ostro nasprotujejo katoliške, protestantske, pravoslavne in muslimanske skupine, ki so v skupni izjavi zapisale, da je evtanazirati otroke moralno in etično graje vredno dejanje.
Med kritiki je tudi Evropski inštitut bioetike (EIB), ki je lani objavil poročilo, v katerem so zapisali, da so belgijski zakoni o evtanaziji postali trivialni.

"Ne more kupiti alkohola, lahko pa odloča o življenju?"
"V Belgiji otrok ne more kupiti hiše. V Belgiji otrok ne more kupiti alkohola. Ta zakon pa bi otroku omogočal, da zaprosi, da ga ubijejo. In to je velik problem. Evtanazija ni lahka. Ubiti nekoga ni zabavno. Evtanazija resnično ubija, kar ni dobro za osebo, ki to izvaja, pa četudi s tem ubija trpljenje. S tem ubija tudi družbo," je za Deutsche Welle na to temo povedala Carine Brochier iz EIB-ja.
V Belgiji so v zadnjih desetih letih opravili več kot 5.000 evtanazij, število pa raste iz leta v leto.
Predlagana sprememba belgijske zakonodaje se dogaja v času, ko na sosednjem Nizozemskem podpora evtanaziji močno narašča. Po zadnji anketi dobra petina vprašanih meni, da bi morali evtanazijo omogočiti tudi tistim starejšim ljudem, ki so preprosto "naveličani življenja".