Zaradi vprašanja evtanazije so Belgijci večkrat odšli tudi na ulice. Foto: EPA
Zaradi vprašanja evtanazije so Belgijci večkrat odšli tudi na ulice. Foto: EPA

50-letni Frank Van Den Bleeken zaradi posilstev in umora prestaja dosmrtno zaporno kazen. Obsojen je bil v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je bil star 20 let. Za zapahi je že 30 let, kot zapornik pa se tri leta bojuje s sodnimi mlini, da bi mu dovolili umreti. Za evtanazijo je prvič zaprosil leta 2011 in pri tem navedel "neznosne duševne muke", a državna komisija za evtanazijo je želela pred odobritvijo proučiti vse mogoče terapije.

S podobno prošnjo še 15 zapornikov
Sam je v obrazložitvi navedel, da nima nobene možnosti za izpustitev, saj ne more obvladovati svoje potrebe po spolnem nasilju, zato je zaprosil za uveljavitev pravice do medicinske pomoči pri samomoru. Po besedah odvetnikov ga je v zadnjih letih pregledalo več zdravnikov in psihologov, ki mu niso mogli pomagati, ampak so le ugotovili, da neizmerno trpi.

Van Den Bleeken je tako prvi zapornik, ki so mu odobrili evtanazijo, za to možnost pa je zaprosilo še 15 belgijskih zapornikov.

Evtanazija tudi za otroke
V Belgiji je primer sprožil ostro razpravo o stanju v belgijskih zaporih. Predsednica organizacije za nadzor razmer v zaporih Delphine Paci je poudarila, da so za tako visoko število prošenj za evtanazijo med zaporniki krive "nevzdržne razmere" v belgijskih zaporih.

Evropsko sodišče za človekove pravice je že nekajkrat kritiziralo Belgijo zaradi neustrezne obravnave zapornikov z duševnimi motnjami. Tako kot druge članice Evropske unije tudi Belgija nima smrtne kazni.

V Belgiji je evtanazija dovoljena od leta 2002, in sicer za "ljudi, ki trpijo neznosne muke, tudi psihične". Belgija ni edina evropska država, ki dovoljuje evtanazijo, a je prva, ki jo je letos februarja uvedla za neozdravljivo bolne otroke, ne glede na njihovo starost, kar je naletelo na številne kritike verskih skupnosti tako doma kot v tujini.