Salah Abdeslam naj bi bil po nekaterih podatkih že v Siriji. Foto: Reuters
Salah Abdeslam naj bi bil po nekaterih podatkih že v Siriji. Foto: Reuters

Stanovanje v belgijski četrti Schaerbeek je najela oseba z lažnim imenom, ta oseba pa bi lahko bila že pridržana v Parizu, je sporočilo tožilstvo za belgijski časopis. Med drugim so v stanovanju odkrili prstne odtise Salaha Abdeslama (26) - brata enega od samomorilskih napadalcev, ki se je dan po napadih v Parizu vrnil v Belgijo.

Preiskovalci so v stanovanju odkrili aceton peroksid, ki je izjemno občutljiv na toploto, kot tudi ročno izdelane pasove, s kakršnimi so bili opasani samomorilski napadalci v Parizu. Odkritje nakazuje, da so bili trije usklajeni teroristični napadi v Parizu 13. novembra lani res delno organizirani v Belgiji. Dva napadalca sta namreč živela v Bruslju, kjer so belgijske oblasti aretirale deset ljudi, vključujoč z osebo, ki je v bruseljski četrti Schaerbeek najela stanovanje.

Salah Abdeslam na begu
Osumljeni Salah Abdeslam je še vedno na begu, tožilstvo pa predvideva, da je tesno povezan z glavnim organizatorjem napada v Parizu Abdelhamidom Abaaoudom, ki ga je francoska policija ubila med racijo v Parizu nekaj dni po napadu. Po nekaterih podatkih naj bi bil Salah Abdeslam že v Siriji.

Tako Abaaoud kot Abdeslam sta odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek. Po nekaterih navedbah je bil Abdeslam logistični koordinator napadov, Salahov brat Brahim pa je bil tudi med napadalci. Njegovo truplo so našli v koncertni dvorani Bataclan, enem izmed prizorišč napadov.