Številni protestniki v Clevelandu nasprotujejo odločitvi sodišča. Foto: Reuters
Številni protestniki v Clevelandu nasprotujejo odločitvi sodišča. Foto: Reuters
Obtožnica proti policistu zavrnjena

Zaradi odločitve porote, da je policist nedolžen, so v mestu že izbruhnili protesti.

Zgodba Tamirja Ricea je v ZDA dobro znana: novembra lani je policija na nujno številko prejela klic, da je v tamkajšnjem parku oborožen moški, ki maha s pištolo. V park sta se odpravila policista, eden je takoj po prihodu začel streljati, pri čemer je Tamirja Ricea zadel v trebuh, zaradi česar je ta naslednji dan umrl.

Preiskava dogodka je razkrila, da je bil ubiti star 12 let ter da je imel v rokah otroško igračo - pištolo. Tudi oseba, ki je klicala na nujno številko, je operaterju povedala, da gre za mladoletnika in da pištola najverjetneje ni prava, a policist trdi, da mu te informacije niso prenesli.

Policista sta se počutila ogrožena
Tožilec okrožja Tim McGinty, ki je opustil pregon, je povedal, da sta se policista v parku počutila ogrožena. Čeprav je šlo za veliko tragedijo, ustrelitev mladoletnika po njegovem mnenju ni bil zločin in sodišče policista ne bi obsodilo. Tožilec je izrazil upanje, da bo nekaj zadoščenja družini ubitega fanta prinesla civilna tožba, ob tem pa je proizvajalce orožja pozval, naj nehajo delati otroške pištole, ki so zelo podobne pravim.

Po pričakovanjih so takoj po sklepu, da je policist nedolžen, v mestu izbruhnili protesti predvsem temnopoltega prebivalstva. Za številne je to samo še eden od primerov neupravičenega in pretiranega policijskega nasilja nad njimi. Eden od protestnikov, Erik Shelley, je dejal, da je razsodba nesprejemljiva, tožilec McGinty pa mora odstopiti, Rice ni storil ničesar, bil je hladnokrvno ustreljen.

"Afroameričani odločitev lahko razumejo kot krivično"
Clevelandski župan Frank Jackson je dejal, da so ljudje upravičeno razburjeni, čeprav s samo odločitvijo velike porote ne polemizira. Podobnega mnenja je guverner Ohia John Kasic, sicer tudi republikanski predsedniški kandidat. Tudi on pilatovsko ugotavlja, da Afroameričani odločitev porote lahko razumejo kot krivično, njihove demonstracije pa so zakonite in dovoljene. Odločitev v Clevelandu je padla isti dan, ko je v Chicagu policist Jason Van Dyke zanikal odgovornost za umor temnopoltega 17-letnika Laquana McDonalda.

Posnetek kamere je razkril, da McDonald ni napadel policista, kot je zagotavljala policija. Čeprav je imel v rokah nož, se je od policista oddaljeval, a Van Dyke je kljub temu vanj izstrelil kar 16 nabojev.

Obtožnica proti policistu zavrnjena