Kljub različnim pozivom kosovski Srbi še vztrajajo na barikadah. Foto: EPA
Kljub različnim pozivom kosovski Srbi še vztrajajo na barikadah. Foto: EPA

O izidu četrtkovih pogovorov je Robert Cooper, ki v imenu EU-ja posreduje v dialogu Srbije in Kosova, obvestil članice Unije, ki bo pozneje objavila tudi uradno sporočilo za javnost. Po neuradnih podatkih naj bi srbska in kosovska delegacija še v petek ostali v Bruslju.

To je bil že drugi dan dvanajsturnih pogajanj, ki ni prinesel dogovora o mejnih prehodih in zastopanosti Kosova na regionalnih srečanjih. Uspeh dialoga velja za enega od pogojev, da bi Srbija prihodnji teden dobila status kandidatke za članstvo v EU-ju.

Zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je v četrtek v Bruslju povedala, da je srbskega predsednika Borisa Tadića pozvala, naj zagotovi, da bo Beograd kar se da pritisnil na tiste, ki povzročajo nasilje na severu Kosova, da umaknejo barikade.

Sever Kosova, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo, je že nekaj mesecev prizorišče napetosti. Potem ko je Priština skušala na mejne prehode s Srbijo namestiti albanske policiste, so se Srbi uprli in na cestah, ki vodijo do prehodov, postavili barikade. Prišlo je tudi do incidentov s silami Kforja.