Srbski organizatorji niso sprejeli predloga ministrstva, da bi parado prestavili, zato so jo odpovedali. Foto: Reuters
Srbski organizatorji niso sprejeli predloga ministrstva, da bi parado prestavili, zato so jo odpovedali. Foto: Reuters

Kot je dejal član organizacijskega odbora Parade ponosa Dušan Kosanović, sklep ministrstva sicer neposredno ne prepoveduje dogodka, vendar je mogoče sklepati, da manifestacije niso odobrili. Organizatorji nasprotno zatrjujejo, da ne obstajajo nikakršni pogoji, da bi na paradi, ki bi potekala pred filozofsko fakulteto, izbruhnilo nasilje.

Organizatorji so še pojasnili, da jim je srbska policija predlagala, da bi parado pripravili na drugem prizorišču v četrti Novi Beograd, ki pa ga organizatorji niso sprejeli, zato so se odločili za odpoved dogodka.

Napetosti pred to manifestacijo, ki bi jo organizirala združenja gejev in lezbijk, so zadnje dni rasle. Med drugim je več desničarskih organizacij in navijaških skupin napovedalo, da bodo poskušali preprečiti parado ponosa ter fizično obračunati z udeleženci.

Minister Marko Daradžić je ob tem dejal, da so z odpovedjo dogodka organizatorji ravnali zelo odgovorno, saj so "pokazali visoko stopnjo odgovornosti in branili najvišjo vrednoto, to je varnost življenja someščanov".