Berezovski naj bi v zadnjem času trpel za depresijo. Foto: EPA
Berezovski naj bi v zadnjem času trpel za depresijo. Foto: EPA

Britanska policija je že v nedeljo sporočila, da ni znakov o vpletenosti tretje osebe v smrt ruskega milijarderja, ki je sicer v preteklosti že preživel poskus atentata in prejemal grožnje s smrtjo. Telesni stražar ga je našel mrtvega v soboto na tleh kopalnic njegove hiše.

Prva preiskava policije na njegovem domu ni odkrila ničesar sumljivega. Po besedah britanske policije naj bi se sicer forenzični ogled hiše Berezovskega v lraju Ascot na jugu Anglije nadaljeval.

Njegovi prijatelji so povedali, da je bil že nekaj časa v depresiji, zato je mogoče, da je naredil samomor.

V depresijo naj bi padel, potem ko je v Londonu izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom, lastnikom nogometnega kluba Chelsea, Romanom Abramovičem. To mu je prineslo 56 milijonov dolarjev sodnih stroškov in tudi sicer je njegovo premoženje v zadnjih letih močno skopnelo.

Berezovski, ki si je politični vpliv pridobil v času pokojnega ruskega predsednika Borisa Jelcina, je pri prihodu na oblast pomagal tudi sedanjemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a je pozneje doma padel v nemilost.

Zaradi kazenskih ovadb zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja v Rusiji je leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo, leta 2003 pa je tam dobil politično zatočišče.