Predsednik grške vlade Cipras je na sprejemu, na katerem so kitajski mornarji sprejeli najvišje grške politike z vsemi častmi, napovedal poglobljeno sodelovanje na vseh področjih. Foto: Reuters
Predsednik grške vlade Cipras je na sprejemu, na katerem so kitajski mornarji sprejeli najvišje grške politike z vsemi častmi, napovedal poglobljeno sodelovanje na vseh področjih. Foto: Reuters

Slovesnega sprejema na treh kitajskih vojaških ladjah, ki so na obisku v pristanišču v Pireju, se je udeležil skoraj ves grški državni vrh na čelu z novim grškim predsednikom Pavlopulosom in premierjem Aleksisom Ciprasom. Kitajske vojaške ladje so sicer sodelovale v mednarodni akciji varovanja trgovskih ladij pred obalo Somalije, ob koncu te akcije pa so obiskale več evropskih pristanišč.

Predsednik grške vlade Cipras je na sprejemu, na katerem so kitajski mornarji sprejeli najvišje grške politike z vsemi častmi, napovedal poglobljeno sodelovanje na vseh področjih, vključno s kitajskimi naložbami v pristanišču Pirej, ki bo s kitajsko pomočjo postalo eno izmed najpomembnejših evropskih pristanišč. Podprl je tudi nove kitajske naložbe v infrastrukturo, kar pomeni predvsem nadaljevanje projekta gradnje hitre železniške proge med Atenami in Budimpešto, pa tudi povečano sodelovanje na področju ladjedelništva in turizma. V grških ladjedelnicah trenutno gradijo za kitajska podjetja več kot 100 ladij različnih velikosti. Po razširitvi letališča v Atenah pa naj bi Grčijo letno obiskovalo več kot milijon kitajskih turistov.

Več kot očitno je, da vidi nova grška vlada v poglobljenem investicijskem sodelovanju s Kitajsko eno od možnosti za prebroditev finančne krize, čeprav je malo možnosti, da bi Kitajska Grčiji odobrila izredno finančno pomoč.

Napovedi novega grškega obrambnega ministra Kamenosa, da si bo Grčija prizadevala za večje sodelovanje tudi na obrambnem področju, v Natu brez dvoma ne bodo sprejeli s posebno radostjo. Potem ko je pred dnevi tudi Turčija napovedala možnost, da bo v svoj obrambni raketni sistem verjetno vgradila kitajske, namesto ameriških raket, južno krilo Nata ni več tako trdno, kot je bilo doslej.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija, Peking