Silvio Berlusconi že več let bije sodne bitke. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi že več let bije sodne bitke. Foto: Reuters
Berlusconi za kazen v dom za ostarele

77-letni milijarder bo moral najmanj en dan v tednu po štiri ure delati v domu za ostarele občane. Sodišče mu je določilo dom v kraju Cesano Boscone pri Milanu, ki ga vodi katoliški sklad.

Poleg tega je sodišče dopustilo, da bo od torka do četrtka lahko v Rimu, da bo lahko skrbel za svoje politične dejavnosti, kar pomeni, da bo lahko vodil kampanjo svoje stranke Naprej, Italija za evropske volitve. Bo pa moral biti ob 23. uri že doma. Sam sicer zaradi obsodbe ne more kandidirati. "Odločitev sodišča je uravnotežena in zadovoljiva, saj Berlusconiju dovoljuje nadaljnjo politično dejavnost," so dejali njegovi odvetniki.

Če se bo Berlusconi lepo obnašal, mu bo sodišče po polovici odsluženega dela enoletno kazen skrajšalo za nekaj mesecev.

Berlusconi je bil lani obsojen na leto dni zapora v primeru Mediaset. Ker je star več kot 70 let, mu kazni ni treba prestajati v zaporu.

V Rim le z dovoljenjem
Sodišče je določilo, da se Berlusconi ne sme družiti z ljudmi, ki so bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj. Prav tako bo imel omejeno gibanje, vendar bodo omejitve manj stroge, kot če bi kazen prestajal v hišnem priporu. Praviloma ne bo smel prestopiti meja dežele Lombardije in bo moral zaprositi za dovoljenje, če bo želel potovati v Rim.

Ni še opravil s sodišči
Berlusconi je ves čas vztrajal, da je nedolžen in da so vsi sodni postopki proti njemu politično motivirani. Trenutno proti njemu potekata še dva postopka. 20. junija se bo začel prizivni postopek v primeru Ruby, v katerem je bil obsojen na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javne funkcije zaradi spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabe položaja. Obtožen je tudi, da je leta 2006 plačal tri milijone evrov podkupnine senatorju, da bi prestopil v njegovo stranko.

Berlusconi za kazen v dom za ostarele