Proti Berlusconiju poteka več sodnih procesov. Foto: EPA
Proti Berlusconiju poteka več sodnih procesov. Foto: EPA

V torek bo kasacijsko sodišče v Rimu odločalo o pritožbi Berlusconija na obsodbo zaradi davčne prevare v primeru Mediaset. Na štiri leta zapora, od tega tri leta pogojno, so ga maja obsodili, ker je njegovo podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA prirejalo računovodske izkaze, s čimer so se v 90. letih prejšnjega stoletja izognili plačilu več milijonov evrov davkov.

Ker bi primer lahko zastaral, se je sodišče odločilo, da pohiti z Berlusconijevo pritožbo. Le malo verjetno je, da bi 76-letni nekdanji premier - če bo obsojen - odšel v zapor, saj zakonodaja starejšim od 70 let dovoljuje, da kazen prestajajo v hišnem priporu. A sam je v pogovoru za časopis Libero zatrdil, da bi raje preživel življenje za zapahi, kot pa izkoristil možnost hišnega pripora.

"Nisem noben kriminalec, ki ga je treba prevzgojiti. Star sem skoraj 77 let in bi imel pravico do hišnega pripora, toda če sodišče odločilo, da sem kriv, bom šel v zapor," je dejal in še dodal, da ne namerava zapustiti Italije, kot je to storil njegov predhodnik Bettino Craxi.

Berlusconi, ki mu poleg zaporne kazni grozi še prepoved opravljanja javnih funkcij za pet let, je sicer "precej optimističen" in prepričan, da ne bo obsojen. "Ni me mogoče obsoditi, kasacijsko sodišče lahko le ugotovi mojo nedolžnost," je dejal.

Prihodnost vlade negotova
Po njegovih besedah je iz dokumentov jasno razvidno, da že vrsto let ni več neposredno udeležen pri upravljanju svojega podjetja Mediaset, poleg tega pa je bil v času, ko naj bi se očitane mu nepravilnosti zgodile, predsednik vlade. Kako naj bi torej "imel kaj pojma o televizijskih pogodbah", trdi.

O prihodnosti vlade premierja Enrica Lette, v kateri je njegovo Ljudstvo svobode (PdL) koalicijska partnerica, je Berlusconi ponovil, da ne bo strmoglavil vlade, pač pa bo to po njegovem mnenju storila Demokratska stranka premierja Lette.

Če bo Berlusconi obsojen, ta namreč ne bo pristala na to, da bi bila še naprej v vladi s stranko, katere vodja je v zaporu in ne sme opravljati javnih funkcij.