V Italiji krožijo govorice, da naj bi se Berlusconi spogledoval s povratkom na volitvah aprila 2013. Foto: EPA
V Italiji krožijo govorice, da naj bi se Berlusconi spogledoval s povratkom na volitvah aprila 2013. Foto: EPA
Polverinijeva se je na položaj povzpela z Belusconijevo podporo. Foto: EPA

"Glede premierja Maria Montija bi se jaz osebno manj ravnal po nareku Nemčije," je dejal nekdanji premier, ki Berlinu očita, da misli, da lahko z ostrim varčevanjem zmanjša dolg. "To je navadna iluzija: javni dolg se zmanjšuje s povečanjem BDP-ja, ki označuje razvoj in povečanje gospodarske rasti."

Berlusconi prav tako meni, da je bilo zagrešenih več napak pri uvajanju evra, a priznava, da bi bilo danes težko izstopiti iz evroobmočja.

Prepričati Nemčijo ali izstopiti
75-letni Berlusconi trdi, da obstajajo tri možnosti za spopadanje s trenutno situacijo: prepričati Nemčijo, da se ne more nadaljevati samo z varčevalnimi ukrepi, nemški izstop iz evroobmočja ali pa izstop vseh drugih držav iz evroobmočja. Je pa ob tem dodal, da preferira prvo rešitev.

Na vprašanje, ali se mu kdaj zazdi, da bi bilo vseeno, če bi sam ostal na oblasti in ne bi odstopil, pa: "Mogoče. A naša vlada je bila vedno koalicijska vlada, saj nismo nikdar mogli prepričati Italijanov, da nam namenijo 51 odstotkov sedežev v parlamentu."
Berlusconijeva stranka v težavah
Medtem pa je škandal, povezan z zlorabo finančnih sredstev za politične stranke, v Laziu odnesel prvo žrtev. Odstopila je namreč predsednica dežele Renata Polverini, ki se je na položaj povzpela pred komaj dvema letoma s podporo Ljudstva svobode Silvia Berlusconija.
Polverinijeva je bila za guvernerko Lazia izvoljena po tem, ko je moral njen predhodnik odstopiti zaradi afere, ki je razkrila, da ga zaradi obiskovanja transseksualnih prostitutk izsiljuje skupina karabinjerjev.

Deželni poslanci Berlusconijeve stranke so v središču odmevne tožilske preiskave, ker naj bi nezakonito porabili več kot milijon evrov javnega denarja. Finančni policisti so odkrili, da so plačevali zasebne račune za avtomobile, drage večerje, počitnice v razkošnih hotelih in celo obiske pri frizerju, fotografu ali kozmetičarki. Kot poroča iz Rima Mojca Širok, je Berlusconijevo Ljudstvo svobode, za katerega je ta le še eden v vrsti škandalov, v razsulu, saj je po Berlusconijevem odstopu s premierskega položaja stranka ujeta v frakcijske boje.
V Lombardiji je vplivni guverner Formigoni, ki je na tem mestu že dvajset let, že več mesecev vpleten v tožilske preiskave zaradi domnevnega prejemanja podkupnin. Številni so prepričani, da po odstopu Polverinijeve tudi on ne bo več mogel dolgo ostati na položaju.