Berlusconi se znova poteguje za premierski položaj. Foto: EPA
Berlusconi se znova poteguje za premierski položaj. Foto: EPA

Berlusconi je napadel nemško vlado, ki bi morala dovoliti, da Evropska centralna banka (ECB) reši zadolžene članice. Če ne bo tako, bo Italija zapustila območje evra, je dejal Berlusconi.

"Varčevanja mora biti konec, sicer bodo Italija in druge države morale postopoma izstopiti iz območja evra in se vrniti k nacionalnim valutam. Kot prve bodo območje evra zapustile južnoevropske države," je dejal nekdanji premier.

Ob predstavitvi predvolilnega programa svojega Ljudstva svobode na področju evropskih zadev je Berlusconi danes še poudaril, da bi moral ECB tiskati denar in tako priskočiti na pomoč šibkim članicam. To v Berlinu ostro zavračajo.

Trikratni predsednik italijanske vlade je danes ponovil, da ob morebitni zmagi njegove desnosredinske stranke na volitvah 24. in 25. februarja ne namerava nujno zasesti premierskega stolčka.

Ob vstopu v predvolilno tekmo decembra Berlusconiju oz. Ljudstvu svobode ni kazalo dobro, a vse odtlej se prednost levosredinskega bloka pod vodstvom Piera Luigija Bersanija vedno bolj krči.

Glede na četrtkovo anketo televizije SkyTG24 ima zdaj ta manj kot pet odstotnih točk prednosti pred Ljudstvom svobode.

Proti Berlusconiju trenutno tečejo trije sodni procesi. Njegovi odvetniki so v vseh treh primerih zahtevali prekinitev, češ da Berlusconi, ki bi se sicer rad udeleževal obravnav, med predvolilno kampanjo za to nima časa.

Ker sodnik na prizivnem postopku, ki proti Berlusconiju teče v Milanu zaradi davčne prevare, danes procesa ni želel prekiniti, so odvetniki nekdanjega premierja protestno zapustili sodno dvorano. Sam Berlusconi pa je danes procese, ki tečejo proti njemu, znova označil za politično motivirane in absurdne.