Kartum je bil priča najbolj množičnim protestom v zadnjih letih. Foto: EPA
Kartum je bil priča najbolj množičnim protestom v zadnjih letih. Foto: EPA
Kartum
Sudanci so bili šokirani nad drastičnim skokom cen goriva in plina. Foto: EPA
Omar Al Bašir
Al Bašir je na oblasti v Sudanu od prevrata leta 1989. Foto: EPA

Po ponedeljkovem zmanjšanju subvencij za gorivo in gospodinjski plin, ko so se cene čez noč kar podvojile, so v Sudanu izbruhnili protesti jeznih prebivalcev.

Zadnje žrtve so bile v petek, ko je neznani napadalec ubil štiri protestnike, s tem pa se je število smrtnih žrtev v celem tednu povzpelo na 33. Petek je bil osrednji del Sudana priča tudi največjim protestom v zadnjih letih. Množica je štela več kot 5.000 protestnikov.

V okrožju Buri v sudanski prestolnici se je na pogrebu enega izmed ubitih protestnikov v soboto zbralo več kot tisoč ljudi, toda v pol ure se je množica povečala na 3.000, od katerih so številni vzklikali: "Bašir morilec" in "Svoboda, svoboda". Policijske sile so proti množici uporabile solzivec.

Na ulicah Kartuma je bilo v preteklih dneh videti številne pripadnike varnostnih sil in oborožene civiliste, ki so patruljirali sredi dneva in bili na položajih na streha zgradb.

Opozicija obtožuje Al Baširja vandalizma in oboroževanja milic, da bi javnost obrnil proti protestnikom.

Al Bašir je dejal, da je bilo zmanjšanje subvencij nujen ukrep v okviru varčevalnega programa, saj bi bilo drugače ogroženo celotno gospodarstvo države.

Arabska pomlad obšla Al Baširja
V nasprotju s sosednjimi Egiptom, Libijo in Tunizijo je arabska pomlad z množičnimi ljudskimi vstajami prizanesla Al Baširju, toda jeza in nezadovoljstvo zaradi korupcije in skokovite inflacije se med prebivalci krepita iz dneva v dan.

Al Bašir se lahko zahvali podpori vojske, vladajoče stranke in kroga vplivnih poslovnežev, da se je od leta 1989 obdržal na oblasti kljub številnim uporom, ameriškim trgovinskim sankcijam, gospodarski krizi, domnevnemu poskusu prevrata lani in obtožnici Mednarodnega kazenskega sodišča zaradi vojnih zločinov v Darfurju.

Da je šla arabska pomlad mimo Al Baširja, se lahko po mnenju poznavalcev zahvali slabotni in razdrobljeni opoziciji, saj ta ne najde stika z mladimi, ki so bili nosilci ljudskih vstaj v drugih arabskih državah.

Rezanje nadomestil za gorivo in gospodinjski plin je bil nujen ukrep vlade, saj se je Sudan znašel v finančnem krču, potem ko se je z nafto bogati Južni Sudan leta 2011 odcepil. S tem se je moral Kartum posloviti od treh četrtin prihodkov od nafte.