To je že drugi uradni obisk Joeja Bidna v Srbiji. Foto: Reuters
To je že drugi uradni obisk Joeja Bidna v Srbiji. Foto: Reuters
Biden je v Beograd prispel s soprogo in več kot 400-člansko delegacijo. Ob njegovem obisku v srbski prestolnici veljajo poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi kakih 4000 policistov. Foto: Reuters

"Rad bi izrazil sožalje vsem družinam, ki so v vojni v devetdesetih izgubili svoje ljubljene, med njimi tudi tiste, ki so umrli v zračnih napadih Nata," se je Joe Biden v Beogradu, kjer ga je sprejel premier Aleksandar Vučić, opravičil družinam umrlih v štiridnevnem Natovem bombardiranju tedanje Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ) leta 1999. Podobno sožalje je lani izrekel tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Biden je Srbijo sicer prvič obiskal leta 2009, kmalu po izvolitvi ameriškega predsednika Baracka Obame, poroča agencija Reuters. Z obiskom Beograda je začel svojo balkansko turnejo.

Bombardiranje Nata leta 1999 še vedno ostaja ena izmed odprtih ran Beograda, saj so posledice napadov na prestolnico Srbije vidne še danes: sredi mesta še vedno stoji uničena zgradba nekdanjega ministrstva za obrambo.

ZDA so sicer med prebivalci Kosova izjemno priljubljene, saj jim pripisujejo zasluge pri razglasitvi svoje samostojnosti in neodvisnosti od Srbije leta 2008. Država je danes delno priznana, saj njene samostojnosti ne priznava kar nekaj držav, med njimi Kitajska, Španija, Ciper, Rusija, Kazahstan, Slovaška in seveda Srbija, ki jo priznavajo kot del srbske pokrajine z imenom Avtonomna pokrajina Kosovo in Metohija.

Biden: Srbija je temeljni kamen miru v regiji
Biden je med drugim Kosovo in Srbijo pozval tudi k normalizaciji odnosov. Poudaril je, da ceni Vučićevo sporočilo, da bo Srbija prevzela odgovornost za napake v preteklosti, ter izrazil upanje, da bodo to storile tudi druge države v regiji. "Normalizacija odnosov je pomembna za mir v celotni regiji. Srbija je pri tem temeljni kamen."

Ob tem je pohvali Vučića, da je lani obiskal Srebrenico in se udeležil spominske slovesnosti za žrtve genocida ter s Hrvaško podpisal deklaracijo o odprtju pristopnih pogajanj z EU-jem. Srbijo je podprl na njeni evropski poti, saj da je to tudi "v interesu ZDA", poroča srbski portal B92. Vučić je dejal, da Srbija pričakuje podporo ZDA pri ohranjanju miru in stabilnosti v regiji, brez česar ne bo ne boljšega življenjskega standarda za prebivalce ne gospodarskega napredka.

Podpredsednik ZDA se je kasneje sestal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, iz Srbije bo odpotoval na Kosovo.

Bidna v Beogradu pričakali protestniki
Ob prihodu Bidna v Beograd so se v središču mesta zbrali protestniki, večinoma podporniki Srbske radikalne stranke, njihov vodja Vojislav Šešelj pa je poudaril, da Biden v Srbiji ni zaželen, ter spomnil na vse Bidnove negativne izjave o Srbiji v preteklosti. Zbrani so nosili majice s podobo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in napisom 'Volite Trumpa', nekateri pa tudi transparente 'Biden and Nato get out' (Biden in Nato ven).