Biden je svojo odločitev sporočil skupaj z ženo Jill in predsednikom Obamo. Foto: EPA
Biden je svojo odločitev sporočil skupaj z ženo Jill in predsednikom Obamo. Foto: EPA

Bidnova odločitev bo glede na ankete uvodoma povečala podporo vodilni demokratski kandidatki Hillary Clinton. Hkrati z naraščanjem težav nekdanje državne sekretarke Clintonove v povezavi z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte je namreč med demokrati v anketah naraščala podpora Bidnu.

Ta se je gibala pri okoli 18 odstotkih, ampak večina njegovih podpornikov bi, če se za predsedniško kandidaturo ne bi odločil, podprla Clintonovo, ne pa senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa.

Clintonova je uspešno prestala prvo televizijsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov v Las Vegasu in Biden se je odločil, da se ne bo skušal vpisati v zgodovino kot kandidat, ki je preprečil izvolitev prve predsednice ZDA.

Kljub odločitvi, da ne bo kandidiral, pa je bil Biden v svoji izjavi pred Belo hišo posredno kritičen do Clintonove, ki je na soočenju v Las Vegasu izrazila ponos, da si lahko republikance šteje med največje sovražnike.

Biden je sporočil, da je bilo prepirov in malenkostnih političnih preigravanj več kot dovolj, na republikance pa je treba gledati kot opozicijo, in ne kot na sovražnike.

Razočaranje med republikanci
Bidnova odločitev je republikance sicer razočarala, saj so upali, da bo njegova kandidatura zapletla tekmo med demokrati vsaj do te mere, kot je zapletena tekma med republikanci. Televizija Fox je pred dnevi na podlagi "zanesljivih zaupnih virov" poročala, da bo Biden kmalu naznanil vstop v predsedniško tekmo.

Kampanja Clintonove je medtem javno in zasebno pritiskala na Bidna, da se izreče oziroma jasno pove, da ne bo kandidiral. Biden je na to odgovarjal s posrednimi kritikami vodilne kandidatke.

Njegova podpora v anketah je bila visoka med drugim zaradi osebne tragedije oziroma prezgodnje smrti sina Bueauja Bidna, ki je očeta pred smrtjo pozval, naj kandidira in poskuša združiti hudo razdeljeno Ameriko, ker je verjel, da Clintonovi to ne more uspeti.

Joseph Biden je doslej že trikrat neuspešno kandidiral za predsednika ZDA. Nazadnje leta 2008, ko je zmagal Barack Obama, ki si ga je izbral za podpredsednika ZDA. S tega položaja je bila odločitev za predsedniško kandidaturo naravna, vendar pa je bila Clintonova s svojo prepoznavnostjo, močno organizacijo in svojim spolom za 72-letnega nekdanjega senatorja iz Delawara prevelik zalogaj.