Otroci, ki so rojeni po letošnjem 12. februarju, v BiH-u ne dobijo enotne matične številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente. Foto: Twitter/Alyson Hannigan
Otroci, ki so rojeni po letošnjem 12. februarju, v BiH-u ne dobijo enotne matične številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente. Foto: Twitter/Alyson Hannigan
V BiH-u dojenčica "žrtev birokracije"

Dojenčica bi morala po neuspešni operaciji v Sarajevu na nujno operacijo v Beograd. A nastali so zapleti, saj v BiH-u zaradi neurejene zakonodaje ni mogla dobiti enotne matične številke, s tem pa tudi ne potnega lista in zdravstvene izkaznice.

Med drugim pa je moralo reševalno vozilo, v katerem je bila deklica priključena na aparate, na meji s Srbijo čakati kar nekaj ur na vstop v državo. Obmejna policija, čeprav je šlo za nujen zdravstveni primer, o njenem prihodu ni bila obveščena, zato so morali od pristojnega ministrstva v BiH-u pridobiti ustrezno potrdilo.

Težava za težavo
Ko so deklico končno prepeljali v Beograd, pa Sarajevska županija za deklico ni hotela plačati potrebnih 100.000 dinarjev za operacijo, čeprav je imela deklica urejeno zdravstveno zavarovanje. Oče deklice je dejal, da je bila dojenčica "žrtev birokracije in oblasti v BiH-u".
Življenja v rokah politikov
Zaplet z matičnimi številkami v BiH-u je nastal po tem, ko je z razsodbo ustavnega sodišča 12. februarja prenehal veljati zakon o enotni matični številki, poslancem pa se ni uspelo dogovoriti za nov zakon oziroma registracijska območja.
Republika srbska namreč vztraja, da bi morala biti registracijska območja za izdajo te številke strogo ločena po etničnih merilih. Bošnjaki temu nasprotujejo, saj bi tako še naprej spodbujali ločevanje po narodnosti.

Protesti v Sarajevu
To pomeni, da otroci, ki so rojeni po letošnjem 12. februarju, v BiH-u ne dobijo enotne matične številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente. Pred kratkim se je v državi zgodil še en podoben primer trimesečne deklice, ki ni mogla na zdravljenje v tujino, saj ni imela potnega lista. Deklica se zdaj zdravi v Stuttgartu.
V Sarajevu zato že deset dni potekajo množični protesti, zaradi smrti deklice pa je bilo protestno zborovanje pred poslopjem parlamenta in sveta ministrov tudi danes.

V BiH-u dojenčica "žrtev birokracije"