Svet

Poudarki

  • Največ glasov srbskima strankama?
  • Pri približevanje EU-ju vse večji zaostanek
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Volilni plakati v Sarajevu
Poznavalci politike v BiH ne verjamejo, da bodo nedeljske volitve spremenila razmerja med strankami, kjer še naprej v vodilni vlogi ostajajo nacionalistične stranke treh narodov. Foto: Reuters
BiH volitve
Napoved volilnega izida nedeljskih volitev v Bosni in Hercegovini (za večjo prikaz kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO
Milorad Dodik
Med volilno kampanjo je največ prahu znova dvignil premier Republike Srbske Milorad Dodik, ki je napovedal razglasitev neodvisnosti. Posledica: kljub temu, da njegova stranka zaostaja za SDP-jem, je veliki favorit za izvolitev na položaj predsednika Republike Srbske. Foto: EPA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić naj bi ohranil mesto bošnjaškega predstavnika v tričlanskem predsedstvu Bosne in Hercegovine, medtem ko bo njegova stranka zaostaja za SDA-jem. Foto: EPA
VIDEO
Volilna kampanja v BiH-u

Dodaj v

BiH ob vsesplošnih volitvah vnovič na razpotju

Dodik pred izvolitvijo za predsednika Republike srbske
1. oktober 2010 ob 11:54
Sarajevo - MMC RTV SLO, STA

V Bosni in Hercegovini bodo v nedeljo splošne volitve. Kljub drugačnim pričakovanjem mednarodne skupnosti volitve najverjetneje ne bodo prinesle večjih sprememb.

Čeprav 4-milijonska nacionalno razcepljena država ob uradni polmilijonski brezposelnosti spremembe nujno potrebuje, jih bo nedelja le težko prinesla. Ob nezaceljenih vojnih ranah nacionalna retorika še naprej prinaša najboljše volilne odstotke. Medtem je Bosna in Hercegovina pri približevanju Evropski uniji zaostala za vsemi državami Jugovzhodne Evrope.

Nova bošnjaška stranka
V državi se niso pojavile nove pomembnejše stranke, ki bi lahko bistveno vplivale na spremembe v političnem okolju, ki 15 let po Daytonu še vedno ostaja razdeljeno na podlagi etnične pripadnosti. Potem ko je na lokalnih volitvah leta 2008 prvič nastopila Naša stranka (NS), se je nedavno oblikovala le še nova Zveza za boljšo prihodnost BiH (SBB BiH) medijskega tajkuna Fahrudina Radončića, ki naj bi po navedbah inštituta Ifimes pomenila srednjo pot med Stranko za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića in Stranko demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.

Srbskim socialdemokratom največ glasov
Precej razdrobljena politična ponudba pri Bošnjakih ponuja možnost vodilnima srbskima strankama, da odneseta relativno zmago. Anketa Ameriškega nacionalnega demokratskega inštituta iz sredine septembra kaže, da Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH) Zlatka Lagumdžije in Stranka neodvisnih socialdemokratov (SNSD) premierja Republike srbske Milorada Dodika uživata največjo podporo volivcev (20 oz. 15 odstotkov). Sledita ji najmočnejša bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) (12 odstotkov) in hrvaška stranka HDZ BiH (5 odstotkov).

Kako se bo volilo?
V nedeljo bo 3,12 milijona volilnih upravičencev za štiriletni mandat volilo poslance spodnjih domov parlamentov BiH-u in obeh entitet ter tričlansko predsedstvo BiH-a. Od skupaj 42 poslancev spodnjega doma parlamenta BiH-a dve tretjini poslancev izvolijo v Federaciji BiH-a, tretjino pa v Republiki srbski.


V Federaciji BiH-a, ki ozemeljsko obsega 51 odstotkov države, bodo poleg tega volili 98 poslancev spodnjega doma parlamenta te entitete in deset kantonalnih skupščin. V manjši od entitet, Republiki srbski, pa bodo ob 83-članskem parlamentu volili tudi predsednika in dva podpredsednika entitete.


Gre za druge volitve po vojni, ki jih organizirajo same oblasti BiH-a. Volilni upravičenci bodo lahko izbirali med 8.730 kandidati 39 strank in 11 koalicij, nastopilo bo tudi 11 neodvisnih kandidatov. Potek volitev bodo ob domačih med drugim nadzirali tudi opazovalci Ovseja in Sveta Evrope. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure.

Brez sprememb v predsedstvu?
Miloradu Dodiku
se kljub vztrajanju pri napovedih o možnosti "odcepitve" Republike srbske, ki jo mednarodna skupnost obsoja, med 19 kandidati obeta izvolitev za predsednika Republike srbske. Tudi na volitvah članov predsedstva BiH-a bi večina vprašanih med 20 kandidati glasovala za sedanje tri člane. Tako se znova obeta izvolitev hrvaškega člana Željka Komšića (SDP BiH), bošnjaškega Harisa Silajdžića in srbskega Nebojše Radmanovića (SNSD).

Letošnje volitve bodo sicer prve, na katerih bo lahko volila generacija, rojena ob začetku vojne v BiH-u aprila leta 1992, zato je tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko v pozivih prebivalcem k udeležbi na volitvah predvsem nagovarjal mlade. A vprašljivo je, če bi tudi njihova množičnejša udeležba prinesla kake novosti, saj izbirajo med "starimi kandidati".

Brez reform in sprememb ustave iz Daytona
Zaradi nesoglasij med konstitutivnimi narodi v državi niso bile uvedene številne reforme, nujne za pospešitev približevanja EU-ju. Tako zaradi sporov med Bošnjaki, Hrvati in Srbi ni bil sprejet zakon o izvedbi prvega popisa prebivalstva po letu 1991 niti zakon o državni lastnini. BiH ni izpolnil niti zahteve Evropskega sodišča za človekove pravice, naj sprejme ustavni zakon, ki bi na tokratnih volitvah omogočil kandidiranje predstavnikom vseh narodov, ne le treh konstitutivnih.

Kljub drugačnim pričakovanjem se tudi pri reformi ustave iz leta 1995 niso premaknili niti za ped, čeprav so spremembe nujne za zagotovitev bolj funkcionalnih in učinkovitih struktur oblasti v državi, ki bi omogočile približevanje EU-ju.

Velik zaostanek na poti v Evropsko unijo
Zaradi neizpolnjenih pogojev še ni ukinjen urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u, čeprav so ukinitev napovedovali že leta 2007. Inzko je tako pred dnevi dejal, da ukinitev urada ni več "nujen pogoj" za vložitev kandidature BiH-a za članstvo v EU-ju, ter napovedal, da bo BiH, ki na poti v EU resno zaostaja za drugimi državami z območja nekdanje Jugoslavije, v povezavo lahko vstopil šele leta 2020, in ne 2014, kot so mislili nekateri.

T. G., N. P.
Volitve v BiH-u leta 2006
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Prijavi napako
Komentarji
Peter F.
# 01.10.2010 ob 14:53
Muslimani niso narod, ampak pripadniki muslimanske vere.
Fresh_Prince
# 01.10.2010 ob 12:44
tihuana mogoce se ne razumejo ampak to ne pomeni da zivijo v bedi. A si bil v skorajsnjem casu v BiH? Potemtakem tudi mi zivimo v bedi, posebno pa v vzhodni Sloveniji.
Po mojem bi bilo najbolj racionalno da se razcepijo zdaj ko je (se) mir. Da se zagotovi da tako tudi ostane.
kip
# 02.10.2010 ob 09:23
mdt
me veseli da omenjaš kot bošnjak prijedor ki je v republiki srbski kako se ljudje vračajo domov se pravi da srbi le niso takšni četniki ker v FBIH se ljudje ne vračajo tako kot v RS kar je to znak sprave in prav je tako in na to sem še posebej ponosen na RS ki omogoča da se ljudje vrnejo domov to je tudi dokaz da je srbski del bosne bolj demokratičen in bolj svoboden za vse ljudi tam kjer srbi vladajo tam je možna multoetičnost dokaz RS
tupamaross
# 01.10.2010 ob 22:16
Spoštovani gospod Sulejman,
z dolžnim spoštovanjem do Vašega mnenja, če ravno ga nekam
nerodno izražate, Vas moram spomniti, da so Muslimani tisti, ki
so v Dejtonu podpisali, da s Srbi nikoli več ne bodo mogli živeti v
nobeni skupni državi. Zaradi tega je BiH tudi razdeljena na dva
dela, da bi se ta dva naroda ločila za vse večne čase.

Če ne boste komentiral uravnovešeno in spoštljivo do drugih
komentatorjev, ne bom Vam več odgovarjal na Vaše komentarje.

S spoštovanjem in lep pozdrav!
Acinho
# 01.10.2010 ob 21:14
sulejman jaz osebno nimam nič proti muslimanom a npr. tvoje izjave tipa "jaz čakam pridite pi*ka vam materina" in podobne mislim da v veliki meri odgovarjajo na tvoje vprašanje. Podobne izjave so tebi podobni dajali že leta 91, vaš vodja želel vojno leta 92 (ni podpisal Lizbonskega sporazuma), na koncu pa ste ravno vi imeli največ žrtev. Ne govorim da so bile te žrtve upravičene, ampak govorim o dejstvih kako in zakaj je do vojne prišlo.

Kot prvo ti svetujem da pogledaš malce zgodovinske knjige o tem kaj je bila Bosna včasih. Recimo bosanski kralj Tvrtko eden tistih ki je pomagal carju Lazarju v bitki na Kosovem polju, eden tistih ki je pisal zahodnim vladarjem o zmagi Krščanstva nad Islamom na Kosovem polju; on je bil Kristjan. Pa ponavljam bil je kralj BOSNE. Isalm v Bosno pride precej kasneje z prihodom Turkov in današnji Bošnjaki v veliki meri izhajajo iz tistih časov, to je dejstvo. Velika možnost je, da so bili tvoji predniki ravno Srbi ali Hrvati, pa te s tem ne provociram ampak ti lepo povem. Ne mislim da bi ti sedaj tudi moral biti Srb zaradi tega, to je pač zgodovina in če se počutiš kot Bošnjak, bodi Bošnjak a žali preostalih dveh drugih narodov ki živijo na območju današnje Bosne. Moji starši so poreklom iz Bosne, po narodnosti Srbi. Moj oče drugega doma (poleg tega ki ga je sam z veliko muke zgradil v Sloveniji) nima. Ko rečeš naj "Srbi izginejo v Srbijo, češ da jim je tam dom" me zanima kam konkretno naj izgine potem moj fotr recimo??? Njegov oče, njegov deda, njegov pradeda (pa da ne naštevam naprej) so bili vsi rojeni v Bosni in so tam odrasli in TO je njegov dom. Ni mi jasno od kje ti pravica, da nekoga pošiljaš iz svojega doma, ker Srb ali Hrvat v Bosni ni enako kot Srb ali Hrvat v Sloveniji. Če bi se slučajno v Sloveniji Srbi kar naenkrat zabunili češ da želijo neko svojo državo, bi imeli Slovenci vso pravico zahtevati naj izginejo nazaj, saj so te ljudje prišli večinoma v zadnjih 50 letih; ampak tega ne moreš primerjati z stanjem v Bosni, kjer so Hrvati in Srbi poleg Bošnjakov (muslimanov) AVTOHTON NAROD. Upam da veš kaj to pomeni in srčno upam da ti je sedaj malce bolj jasno kako stojijo stvari v Bosni ;)
SpiceEnergy
# 01.10.2010 ob 21:01
lol sulejman vprasa zakaj mrzijo vsi bosance, pet komentarjev vise pa pise...

"...srbi nimajo kaj delati v bosni niti hrvatje
marš u svojo državo
bosna je bosanska država mi nerabimo četnike pa ustaše pa balije..."

dej se vprasi zakaj
gmaina
# 01.10.2010 ob 20:18
tupamaross, hvala ti za zanimive informacije. Kot vidim veliko veš o tem območju, zato me zanima kakšna bo po tvojem reakcija Bošnjakov, če do tega res pride? Z RS verjetno ne bo velikih problemov, saj je dokaj etnično čista, toda dvomim, da bodo Bošnjaki želeli živeti v hrvaški državi. Sem pa slišal govorice, da ne Hrvaška, ne Srbija danes ne želita priključitve ozemelj BiH (razen nacionalistov), sploh Hrvati so dokaj alergični na Hercegovce, ki so jim potrebni le na volitvah določenim strankam (beri HDZ), drugače pa veljajo le za potrošnike denarja proračuna HR.(to ni moje mnenje, slišal sem od Hrvatov) Kot si že sam omenil, ne SRB ne HR nočeta muslimanov v svojih državah, zato bi bilo pomoje naboljše vseeno ustanoviti neko majhno muslimansko državo, drugače Bosna NIKOLI ne bo mirna.

Le z eno tvojo trditvijo pa se ne strinjam. Mislim, da nima smisla brskati po priimkih za sto let nazaj, od takrat se je že veliko premešalo. Tudi če bi gledali rodovnike Slovencev za 200 let nazaj, me zanima koliko bi bilo 100 % Slovencev. 5%? Najbolj pomembno je, za koga se človek deklarira, kateri etnični skupini se čuti pripaden, ne pa kdo so bili njegovi predniki, tudi zato Bošnjake priznavam kot samostojen narod.
gmaina
# 01.10.2010 ob 15:17
Ne vem sploh, kakšen je sploh smisel BIH, saj kot država ne more funkcionirati. Prevelika je razdeljenost med narodi in presveži so spomini na vojno, da bi se sprte strani določene stvari dogovorile v skupno dobro in nerealno je pričakovati, da bo BiH kdaj v EU vstopila v taki obliki. Osebno zagovarjam delitev BiH in avtomatično zagotovitev manjšinskih pravic vsem narodom, ki bodo ostali zunaj svoje etnične enote. Balkan pač ni in še dolgo ne bo Amerika, da bi lahko narodi v sožitju živeli v eni državi.....pač nedavna vojna in nacionalizem
svashta
# 01.10.2010 ob 13:56
Zivel Dodik , zivela samostojna Srpska , pojdi v objem matere Srbije ki te caka odprtih rok ...

kako je ne bi cakala odprtih rok, ce pa vsi drugi bezijo od nje:)
tupamaross
# 01.10.2010 ob 21:29
Gmaina,
hvala Tebi. Tam je še ogromno zadev nerešenih. V Dejtonu so
padle še obljube pokojnega Tudjmana, da bo Republika Srbska
dobila še okrog 20 km morske obale na skrajnjem jugu Hrvaške,
po njegovi smrti pa je vse utihnilo. Ne vem za katero menjavo gre,
vendar je zadeva prepuščena v dogovor med Srbijo in Hrvaško.
Po vsej verjetnosti, da bo to reralizirano takrat, ko se bo ali če se
bo (da ne bom koga žalil) Federacija BiH priključila Hrvaški. Gre
v glavnem za skoraj nenaseljen del.

Tudi mene osebno veseli, da lahko komentirava na razini, saj tu
ne gre, kaj bi jaz rad ali Ti ali kdorkoli drug, pač pa preprosto za
precej v Dejtonu načetih zadev, ki so prepuščene v dogovor med
Srbi in Hrvati. Niti sanja se nam ne, koliko je še dela. Vendar dela na
taki razini in med takimi osebnoistmi, kot sta Tadić in Josipović. Ne
Srbi in ne Hrvatje nikoli več ne bodo izzivali nikjer. To jim je strogo
zabičano, ker so dobili skoraj vse tisto, kar so si in zahtevali in
tudi želeli. Je pa vmes tretji, ki z ničemur ni in nikoli ne bo zadovoljen.
Gre za neke vrste frustracijo, ki je znana in ni tajna. Celo Hrvatje v
Federaciji BiH so zadovoljni, saj so dejansko država v državi in jim
tega nihče ne more vzeti, tudi, če ne pride do priključitve Federacije
BiH Hrvaški.

Vse kolege komentatorje opozarjam, da je v Dejtonu jasno zapisano
na papirju, da se Muslimani jasno zavedajo svojega početja, vendar,
da po lastnih izjavah nikoli več ne bodo mogli živeti s Srbi v isti državi,
kar je "mednarodna skupnost" (v glavnem, Amerika, Rusija in Kitajska)
vpoštevala. Nikjer pa v Dejtonu ni zapisano, da Muslimani nikoli več ne
bodo mogli živeti v isti državi z Hrvati.

To naj bi bile tiste "malenkosti," ki bodo odločale o Federaciji BiH. Dosti
jih napačno razume, da se bo odločalo o Republiki Srbski. Tam je vse
odločeno in končano. Le še na nivoju Hrvaška -Srbija (Republika Srbska)
je še nekih nejasnosti, ki se bodo rešile v prijateljskih dogovorih in brez
slehernega pompa.

Tisto, kar berete o nekih "bosancih," so le provokacije. Kdaj se bo Hrvat
preimenoval v "bosanca" ali pač Srb? To je sploh smešno omenjati in
se prav tu pokažejo resni komentatorji, s katerim lahko kaj prokomentiraš
ali ga preprosto ignoriraš.

Gmaina, trenutna situacija med Srbi in Hrvati na splošno, je taka, da se
poskuša ustvariti zaupanje in prijateljstvo med ta dva naroda, vendar
nikoli več nobenega "bratstva in enotnosti." Skupna podjetja na državni
ravni in skupni nastopi na tujih, predvsem bližnjevzhodnih trgih, kot v
starih časih. Odpiranje hrvaških podjetij v Srbiji in Srbskih na Hrvaškem.
Skratka, ogromno dela bo. Federacija bih pa se bo nenehno kujala in
provocirala ter iskala konflikte. Mislim, da se jih bo dobesedno počasi
začelo ignorirati. Nenehno bodo prepričevali Srbe in Hrvate, da niso ne
Srbi in ne Hrvatje, pač pa preprosto "bosanci."

Žal mi je, da ne morem kaj bolj konkretnega povedati. Že tako ali tako
sem preveč tega povedal.

Lep pozdrav in lahko noč!
kip
# 01.10.2010 ob 20:27
sulejman moji predniki so bili v bosni preden ste vi turki srbsko državo kraljevino bosno napadli in okupirali zate ne vem kaj si ali turek ali muhamedov srb (prodana duša) moji predniki se niso pustili in na to sem ponosen zato je islam vseljiva rakasta tvorba v bosni zato jest pravim turki marš v tursko mate tam še dost placa in zato bosna je vičinsko kristjanska je bila in bo v bosni ne potrebujemo turke čas je da se vrnete domov
enoo
# 01.10.2010 ob 18:56
tupamaross
PSI LAJAJO KARAVANA GRE DALJE… Ne seri klamf!!
FrancL
# 01.10.2010 ob 18:54
@tupamaross: Malo 'serješ'. Kar se tiče RS imaš deloma prav. Pravim, deloma. Kar se tiče FBIH, pa trosiš neumnosti, ki nimajo veze z realnostjo.

Dejstvo pa je, da je celotna država in življenje v BIH kaotično in daleč od normalnega.
sanauna
# 01.10.2010 ob 12:44
Zgodilo se bo le nadaljevanje zdajšnjega nacionalnega strankarskega šopirjenja in narod bo spet trpel ,zato ker je verjel obljubam teh zaostalih politikov!!!

Balkan je vir neusahljivih idej za scenarij : komedij,dram,shrljivk,.....
tomazvukanovic
# 02.10.2010 ob 21:05
tupamaross
Jaz mislim z vsem spostovanjem :)
da si ti bolj nakladac kot poznavalec :)
Ne mores enacit bosanskih muslimanov ce si niso enotni , enako velja za srbe ter hrvate .
Razpisal si nenormalno , sam bistva nisi zadel . Presiroka je to tema da bi ti dal repliko .
Zivela Srpska
Tupamaross dođi da te narakijamo kad proglasimo nezavisnost :))
PFK
# 02.10.2010 ob 10:49
Tupamaross take streljas da me glava boli ....
Neke polresnice in ne vem kaj.
Naj ti razlozim kar si vprasal ali kar si narobe navedel.
1.Petrovic je srbski priimek in Njegos je zase trdil da je srbski pisatelj,ki pise v srbskem jeziku.
Mama Drazena in Aleksandra petrovica je Hrvatica oce pa Srb iz okolice Trebinja,hrvaski novinarji niso zmozni napisati pravega imena Jovan pac pa pisejo Jole.Ded po ocetu Petrovicev in babica od Bodiroge sta brat in sestra.Pusti najbolsega kosarkarja evrope naj pociva v miru.
2.Kar se teh 20km juzne obale,kar opsiujes je stvar taka da bi moralo to BiH pripasti po letu 1945 in je to bila prvotna meja BiH(kot slovennska na reki mirni)a so potem to predrugacili s tsito znamenito da notranje meje republik niso pomenbne pac pa samo zunanje jugoslovanske.Gre za obmocje pod Trebinjem in mislim da je bila to ze uradna meja BiH znotraj YU pa so jo potem predrugacili.
3.Kar se tice pripojitve Federacije BiH k Hrvaski zopet barantas s polresnicami.Hrvaska je v Daytonu potpisala da bo s federacijo BiH v konfederaciji a Hrvaska tega dogovora nikoli ni spostovala in se ga kot ti pravis otepa.
malo pravih informacij ti ne bi skodilo ne pa da tu streljas nekaj,da tisto o tvojih poznanstvih s predsednikom vlade sploh ne omenjam.
Sicer pa volitve ne bodo spremenile nicesar se vedno bo USA in EU vsiljevala svojo voljo bodisi s izsiljevanjem bodisi s podkupovanjem politikov.
Najboljsi mi je pa komentar nekega Muslimana tukaj ,ki pravi da ce imajo Srbi nekaj hektarjev gozda na vasi ne morejo odlocati.
S tem je samo potrdil da se zaveda da imajo Srbi vecino zemlje v BiH v svoji lasti in da so pred vojno imeli 64%katastra in da ga imajo se danes vec kot 50%!
Naj bo mir in naj bo pravicen mir to je vse kar si zelim Bosni in da bi Muslimani prenehali biti destabilizacijski faktor v tem mednarodnem protektoratu.
gmaina
# 02.10.2010 ob 09:57
tupamaross

Sedaj razumem. Kot sem rekel, BiH bi bilo potrebno razdeliti na 3 dele, problem se pojavi le ob postavitvi meja, saj se bodo določeni morali odpovedati delu svojega ozemlja, če želijo imeti sklenjene enote. Bodoča država Federacija BiH naj bi tako obstajala brez Herceg-Bosne, če te prav razumem? Edino prav.
tupamaross
# 02.10.2010 ob 07:08
Gmaina.
zgodaj sem ustal, ker moram nekaj pospravit okrog hiše in
prebral Tvoj komentar.

Manjši nesporazum je me med nami. Tudi sam sem za to,
da Muslimani imajo lastno državo - Federacijo BiH. Vendar
se je je nekako sami otepajo in verbalno usiljujejo Hrvatom
in Srbom v BiH, da niso niti Hrvatje niti Srbi, pač pa "bošnjaki."
To bi bilo natančno tako, kot bi nam v Sloveniji usiljevali neko
spremembo v tem pomenu, da se ne moremo več imenovati
Slovenci, pač pa "balkaci," ker pač živimo na Balkanu. Sedaj
pa si sami zamislite Srbe in Hrvate, ki bi kot "bosanci" po tem
morali še hoditi v njihove džamije!?

Že stoletja v BiH živijo Srbi, Hrvatje in Muslimani. Nasilno sedaj
nekomu usiljevati spremembo pripadnosti nekemu narodu, je
nerazumno in v mirnem času kaznivo dejanje, v specifičnih
časih pa je vojna. In če ponovno izzovejo vojno, ponovno jih
bo stok in jok, da se nad njimi dela genocid.

Hrvatje so si z orožjem izborili Herceg Bosno, ki je zaradi možne
federacije med Hrvaško in Federacijo BiH dobesedno "zamrznjena."
Če bo Federacija BiH postala država, kar takoj podpišem, bo treba
še rešiti vprašanje Hrvatov in onemogočiti federacijo med Hrvaško
in Federacijo BiH, saj bi to bila čista islamska država, temelječa na
koranu, kjer ne bi več bilo niti enega Hrvata ali Srba.

Glede tistih cca dvajset kilometrov obale, ponovno navajam, da je o
tem bilo govora kot o neki zamenjavi, ki naj bi se o tem dogovorili
med Hrvatje iz Herceg Bosne, Hrvaško, Republiko Srbsko in Srbijo.
Ko je Herceg Bosna izločena iz slehernih pogovorov, enako kot se
je zgodilo z Republiko Srbsko Krajino, je to vprašanje postalo seveda
brezpredmetno. Torej bo prišlo le do kozmetičnih sprememb meja
in nič več. Nekaj metrov levo ali desno.

Vsi Muslimani so prepričani, da jih sovraži ves krščanski svet. Po tem
je normalno, da z nobenim krščanskim narodom ne morejo živeti v
isti državi. To jim je tudi omogočeno ali skoraj omogočeno. In bi oni
sedaj še prekrščevali Slovence v balkance, Hrvate v bošnjake, Srbe
v Bosance... To je le izzivanje in nič več.

Sicer, poglejmo sami, kaj se dogaja po evropi. Zelo dvomim, da bo
ena Francija, Njemčija, Švica... dovolila spremembe svojih vrednot.
Enako velja za nas, Srbe in Hrvate v BiH.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 23:02
Spoštovani gospod FrancL,
ne nakladam. Le omenil sem, da je bilo ogromno razgovorov
in risanja vseh mogočih mej in je tudi o tem bilo govora. Nikjer
nisem napisal, da Hrvatje bodo to "dali," pač pa le, da je v igri
še kar nekaj področja okrog možnih zamenjav. Mnenja sem,
da je z ločitvijo Črne gore od Srbije zadeva opuščena ali pa
je dobila še večji pomen.

FrancL, tudi Tebi z mirno vestjo lahko odklonim odgovore na
Tvoje komentarje, če ne boš spremenil načina komentiranja.
Izrazoslovje je narobe pa še pripisuješ komentatorjem nekaj,
česar niso rekli. Teh cca dvajsetih kilometrih obale je celo
vnešeno v zapisnik kot predmet "resnih" pogovorov in ne, kot
Ti proizvoljno navajaš, da jaz navajam, da so Hrvatje rekli, da
bodo dali... Malo se vzami v roke, saj drugače nisi slab za
komentiranje.

Lep pozdrav!
tupamaross
# 01.10.2010 ob 22:47
Achino,
slabo poznam razmere v Sandžaku. Muslimani v Sandžaku
naj bi bili manjšina kot so Hrvatje v Srbiji. V Dejtonu se
Muslimanov iz Sandžaka sploh ni omenjalo. So pač bili
srbski državljani in niso bili omenjeni v nobenem kontekstu.
Enako, kot Hrvatje v Srbiji ne.

Z vsem spoštovanjem do te etnične skupine, vendar so se jih,
kot hudič križa, otepali tako Hrvatje, kot Srbi. Tudjman se ni in
ni mogel sprijazniti, da mu grozi neka federacija z okrog dva
milijona Muslimanov in ga je bilo hudo strah. Ne glede na vse
skupaj, Hrvaška se mu resnično lahko zahvali, da je danes
država. Predlogov je bilo, da se že v Dejtonu pisno dogovorijo
o neki federaciji med Federacijo BiH in Hrvaško, vendar je to
Tudjman preprosto ignoriral. Nekaj je le rekel kot "o tom posle"
ali nekaj takega.

Prepričan sem, da so in Srbija in Hrvaška danes presrečne, da
so Muslimani v Federaciji BiH in je za te dve države ta zadeva
dokončna. Ali se bodo poimenovali "bosanci," "muslimani,"
"bošnjaki...", je to njihova osebna zadeva.

Muslimanov iz Sandžaka se niti danes skoraj nikjer ne omenja,
ker so preprosto tam, kjer so. Mislim, da jih je okrog tristo tisoč.
Če se motim, me, prosim korigirajte.
kip
# 01.10.2010 ob 22:35
wiiiiiiiiiiiiii kok lepoo :DD ti pa zgodovino študiraš sve znaš čovječe

pol pa praviš da te ne maramo a se čudiš
kip
# 01.10.2010 ob 22:26
veš sulejman v starih časih še pred vdorom turkov je bila bosna ena od srbskih držav ker v tistem času so srbi imeli več držav ki so se bojevali med seboj kdo bo vse srbski vladar tako je recimo sam vatikan priznal tvrtka za vse srbskega kralja vendar ga ostali srbski plemiči med njimi tudi večni tekmec lazar ni hotel priznati in ta razkol je prišlo do izra na kosovski bitki ko tvrtko na bojnem polju umaknil vojsko in tako so zaradi tega izgubili bitko na kosovu ker so srbi izgubili pred turki so turki po takratnimi pravili imeli pravici zasesti vse srbske države kot raško kot bosno črno goro dalmacijo itd in vse te državice so smatrali turki kot srbske države recimo hrvaško okolica zagreba slovonijo slovenijo pa niso takrat zasedli enostavno zato ker niso bile srbske države in po takratnimi pravilami jih niso imeli pravico zasest zato so samo na ta ozemlja izvrševali upade in nič drugega
Acinho
# 01.10.2010 ob 22:21
tupamaross ni mi jasna le ena stvar. Če so Bošnjaki to podpisali, kaj pa je potem z Sandžakom??? Tam Bošnjaki živijo v miru v Srbiji (čeprav bi določeni to radi prikazali drugače).
kip
# 01.10.2010 ob 21:04
SpiceEnergy rad bi te popravil misliš bošnjake ker absalutna večina bosancev je kristjanov in da nas muslimani predstavljajo je žaljivo to ti je isto kot če bi čefurji predstavljali slovenijo bili simbol slovenstva brez zamere
kip
# 01.10.2010 ob 20:54
sploh mi ni jasn zakaj eni mrzite muslimane npr kip pa gmaina pa še ker ...
zašto ???

kot prvo jest ne mrzim nobenega še najmanj pa tebe vendar govoriš traparije pač si naletel na nekoga ki je taprav bosanc z poreklom in sem povedal resnico ki zaradi te resnice na hrvaškem in v bih umrlo in intigriralo na milijone ljudi žalostno genetsko je dokazano da smo vsi iz območja hrvaške bosne srbije črne gore isti narod in da vsi govorimo isti jezik in to je srbski če sem te sulejman užalil kako in drugače se ti opravičujem
gmaina
# 01.10.2010 ob 20:24
sulejman
Kdo pa sploh so Bosanci? So to le muslimani, ki živijo v Sarajevu, Tuzli, Zenici in Cazinski krajini (Bošnjaki)? Ali vsi prebivalci BiH? Bosanci namreč kot narod ne obstajajo in nikoli ne bodo, to so pač prebivalci Bosne in Hercegovine, ki pa nočejo živeti skupaj. Torej res, Bosno Bosancem, se pravi RS Srbom, Hercegovino in Posavino Hrvatom, Caz. krajino in večja muslimanska mesta pa Srbom.
sulejman
# 01.10.2010 ob 20:16
kip
1. oktober 2010 ob 20:06
Prijavi neprimerno vsebino
sulejman da ampak tapravim bosancem ne pa prpdanim dušam a ti aploh veš kje je bosna in kje je islam vzami zemljevid pa poišči svojo pravo domovino in si jo prisvajaj našo evropo in bosno v njej pa pusti pravim bosancem deli svoju tursku

četniki ste prodane duše
SpiceEnergy
# 01.10.2010 ob 17:09
za posrat, kaj so arabci nardil iz bosne, k vids volilni plakat prvo pomislis na volitve v pakistanu ne pa v EVROPI
gmaina
# 01.10.2010 ob 16:15
tupamaross

Pa imaš dokaze za te trditve? Po moje se muslimani v BiH s tem en bi ravno sprijaznili. Upam, da do tega ne pride, ker bo prišlo do nove vojne. Muslimani naj dobijo svoj, saj imajo v BiH relativno večino, toda ozemeljsko bi dobili najmanjši del. pri tej delitvi bi bilo edino sporno, kako zaokrožiti tri enote, s tem mislim na koridor Brčko in ločenost Cazinske krajine od področja Sarajeva, Tuzle....
tupamaross
# 02.10.2010 ob 21:45
Pa še to.
Dober komentator si, vendar tisto o nakladanju v prihodnosti
izpusti ne glede na to s kom komentiraš. Dva - tri komentatorja
poznam, ki so vrhunski strokovnjaki in se dostikrat nasmejem,
ko jih nekaj komentatorjev poimenuje za "nakladalce." Eden teh
ima diplomo Harvarda in tri doktorate in je nenehno deležen
očitkov, da "naklada."

Toliko o "nakladanju" Tomazvukanovic.
tupamaross
# 02.10.2010 ob 20:38
Gmaina,
hvala za pojasnilo. Aludiral sem bolj na to, da po tem eden
Petrovićev naznani vsemu svetu, da z druga dva Petrovića
ne more in noče več živeti v isti državi. In mu to omogočijo.
Vendar, ta isti Petrović sedaj po vsem svetu zahteva, da ni
dosti, so so ga ločili od tistih dveh Petrovićev, pač pa, da se
jih prisili v spremembo pripadnosti nekemu narodu ali nekim
narodom. Da ne eden in ne drug ne moreta več biti Hrvat ali
Srb ali Slovenec, pač pa morata biti ali bošnjak ali bosanec
ali balkanec... Tega se nisem izmislil in to v svoji naivnosti
ponavljajo dnevno, za kar se jim sicer skoraj ves svet smeje
in jih nihče več ne jemlje resno pa vsseno. Nelagodje je, Za
ostala dva P e t r o v i ć a.

Še enkrat lepa hvala in lep pozdrav!
gmaina
# 02.10.2010 ob 17:16
tupamaross
Takih priimkov je kar nekaj, tudi taki so, ki jih uporabljajo tako Slovenci kot ostali narodi bivše SFRJ, nekateri so prav identični, drugim pa je različna le kakšna črka: Horvat, KosVogrinec/Vugrinec ipd.
tupamaross
# 02.10.2010 ob 15:28
PFK,
priimek P e t r o v i ć sem omenil, kot sinonim, saj ga imajo
vsa tri naroda, Hrvati, Muslimani, Srbi, vsa ta tri "Petrovića" pa
so različnih ver - islam, katilik, pravoslavc. In po tem zahtevamo
od nekaterih svetovnih veljakov, da nas razumejo. Lahko bi
izbral katerikoli priimek pa mi je ta prišel prav, ker sem se ga
zgolj slučajno spomnil.
tomazvukanovic
# 02.10.2010 ob 14:09
Srpska za Kosovo , postena menjava :)
Pa se bo le Srbija konc koncev povecala in tudi Hrvaška da upam :)
tomazvukanovic
# 02.10.2010 ob 14:08
Srpska za Kosovo , postena menjava :)
Pa se bo le Srbija konc koncev povecala in tudi Hrvaška da upam :)
tupamaross
# 02.10.2010 ob 10:45
Iz spoštovanja do komentatorjev, ki so sposobni komentirati
predmetno temo na nivoju in brez čustvenih izlivov, navajam
kako je sploh prišlo do tistih "znamenitih" 51% proti 49%. Ta
podatek sem dobil iz prve roke. Osebe, ki je bila prisotna na
pogovoruh.

V prostore naj bi vstopil Klinton in v nekem splošnem žamoru
glasov, dobesedno vprašal,

"...dobro, koliko pa je sploh Muslimanov in Hrvatov. Prosim, da
mi poveste v procentih..." Izetbegovič je predložil nek dokumenat
na katerem je pisalo, da je Hrvatov v BiH 17%, Muslimanov pa 33%.
"...v redu," je rekel Klinton, "skupaj muslimani in Hrvatje dobite
51% ozemlja, Srbi pa preostalih 49%..." Isetbegovič naj bi skočil
s stola in hotel nekaj povedati, vendar je Klinton odgovoril, da se
o tem ne bo več pogovarjal in zapustil prostor, kjer so se vodili
pregovori. To celo niti ni tako težavno preveriti.

Toliko o tem. Počakajmo volitve in bomo videli rezultat.
hokej
# 02.10.2010 ob 10:01
@mdt
Če sm jest prou vidu, nazadnje k sm biu u bosni se po večjih mestih vedno bolj meša prebivalstvo, tko npr. v prijedoru je vedno več muslimanov, ki s sosedi srbi živijo v čedalje lepšem sožitju, v vaseh malo manj, saj je bilo tudi pred vojno tako.

vse lepo in prav...

Sam vi tukaj na temu forumu k ste sami srbski nacionalisti pa tega ne morete dojeti, vi bi se še naprej razdeljevali pa pobijali a ne.
A da je uporabnik "sulejman" Srb?! Ker kolikor je iz komentarjev razbrat se je samo on šopiril z razdeljevanjem in pobijanjem.. predvidevam pa, da je musliman :-)

Pa nekdo, ki je musliman po veri v bosni ima tudi prednike iz bosne, isto pravico do te zemlje, tako kot vi četniki k tu mislite da, ki imate par hektarov gozda v neki zahojeni vasi, da boste kar risali zemljevide po bosni. Povejte raj kaj novega, ane tupamaros, te tvoje zgodbe sm prebiral pod usakim člankom, ki kakor koli omenja srbe. Povej nam enkrat za vselej kam spadaš. Lp
Vidiš, v tem je pa problem,... sam počneš to kar očitaš Srbom.

Ohladi glavo, pa malce se izobrazi, preden se odločiš za "glupiranje" na javnem forumu :-)

LP
gmaina
# 02.10.2010 ob 01:33
tupamaross
Jaz lahko o Bosni debatiram neobremenjeno, saj sem Slovenec, me pa to področje zanima. Vse lepo in prav, toda mislim, da bi Bošnjaki vseeno morali dobiti svojo državo, pa čeprav bo to le nekaj mest....Nenazadnje imajo relativno večino. In mislim tudi, da Srbi nikoli ne bodo dobili dela hrvaške obale, oz. Dubrovčani in nasploh Hrvati tega ne bodo dopustili-verjetno poznaš usodo Dubrovnika jeseni 1991, Bosno bi bilo res najbolje razdeliti, toda pri tem se ne sme prezreti Bošnjakov. Drugače pa najlepša hvala za informacije. Bomo videli, če bo do tega res prišlo. Tudi tebi lahko noč.

sulejman
Mi lahko poveš, zakaj sem sovražnik muslimanov? Pokaži mi eno stvar, ki sem jo napisal v tem sovraštvu. Te moti to, ker narodi želijo na svoje? Ne smeš jim zameriti, pač ne želijo živeti z vami.....tako kot leta 1992 vi niste hoteli živeti z njimi, Upajmo le, da se tokrat ne bo končalo krvavo!
kip
# 01.10.2010 ob 20:42
sulejman
kje piše da je bosna bila kršanska ??
i moji predniki so bosanci i nism turk model kva ti ni jasn

piše povsod ko je islam prišel v bosno so bili ljudje kristjani in so se imeli za srbe nato so kasneje pod turško oblastjo nekateri zaradi boljšega življenja prišli na islam vendar večina muslimanov se je imela za srbe z islamsko vero zato smo jih tudi nazivali z muslimani katolike pa z šokce vendar je avstrogarska začela z razkolom med katolike pravoslavce in muslimane da bi srbe med seboj sprli vendar jim je zgleda zelo dobro uspelo
kip
# 01.10.2010 ob 20:30
ne samo domv pojdite že enkrat veš kako pravijo svakok gosta tri dana dosta
kip
# 01.10.2010 ob 20:30
ne samo domv pojdite že enkrat veš kako pravijo svakok gosta tri dana dosta
sulejman
# 01.10.2010 ob 20:30
sulejman moji predniki so bili v bosni preden ste vi turki srbsko državo kraljevino bosno napadli in okupirali zate ne vem kaj si ali turek ali muhamedov srb (prodana duša) moji predniki se niso pustili in na to sem ponosen zato je islam vseljiva rakasta tvorba v bosni zato jest pravim turki marš v tursko mate tam še dost placa in zato bosna je vičinsko kristjanska je bila in bo v bosni ne potrebujemo turke čas je da se vrnete domov

kje piše da je bosna bila kršanska ??
i moji predniki so bosanci i nism turk model kva ti ni jasn
sulejman
# 01.10.2010 ob 20:28
gmaina

srbijo pa kosovu a ne
sulejman
# 01.10.2010 ob 20:15
kip
1. oktober 2010 ob 20:06
Prijavi neprimerno vsebino
sulejman da ampak tapravim bosancem ne pa prpdanim dušam a ti aploh veš kje je bosna in kje je islam vzami zemljevid pa poišči svojo pravo domovino in si jo prisvajaj našo evropo in bosno v njej pa pusti pravim bosancem deli svoju tursku

srbi nimajo kaj delati v bosni niti hrvatje
marš u svojo državo
bosna je bosanska država mi nerabimo četnike pa ustaše pa balije
tupamaross
# 01.10.2010 ob 20:11
Sulejman,
se opravičujem. Šele sedaj se mi je izpisalo Tvoje vporabniško ime.
Oprosti in hvala za komentar.

Lep pozdrav!
kip
# 01.10.2010 ob 20:06
sulejman da ampak tapravim bosancem ne pa prpdanim dušam a ti aploh veš kje je bosna in kje je islam vzami zemljevid pa poišči svojo pravo domovino in si jo prisvajaj našo evropo in bosno v njej pa pusti pravim bosancem deli svoju tursku
tupamaross
# 01.10.2010 ob 19:13
FrancL, Enoo,
ne spuščam se na Vaš nivo komentiranja, vendar, če to
želite, se Vama dvema osebno opravičujem. Psi lajajo,
karavana pa ne gre nikamor, Enoo. Žalostno, vendar pa
resnično.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 16:37
Gmaina,
eden znanih predsednikov prejšnjih vlad mi je osebno pokazal
neke dokumenta. Skuša, kot laik, napisati zgodovino tistih
časov ter zadevo nekako spraviti v pravi tir. Nisem si mogel
verjeti lastnim očem, vendar je resnično zamišljeno točno tako,
kot sem navedel.

"...Hrvatje iz Federacije BiH se nimate na kaj jeziti. Dobili ste
51% BiH, kar bo ob prvi priložnosti priključeno Hrvaški..."

Srbi so se zelo obotavljali z začetkom vojne proti Muslimanom.
Z pobojem vojakov v Sarajevu in v Tuzli ter z pobojem srbskih
svatov v Sarajevu, so dejansko Muslimani sami stopili v vojno s
Srbi, kar so ti izkoristili, da se jih nekako enkrat za vselej rešijo.

Kljub temu, da pišem pod izmišljenim imenom, se ne bi uoal
tega kar tako obelodaniti. Preseneča me le to, da to ni že urejeno.
Ta predsednik vlade je eden redkih osebnosti, ki mi je osebni
prijatelj in mu tu in tam pomagam pri pisanju.

Bil je skoraj do zadnjega v celotni zadevi in se je osebno jezil,
ker so na tak bizaren način prisilili Hrvaško, da ali sprejme
Muslimane iz Federacije BiH ali se za vse čase odpove Hrvatom
v BiH. Po mojem, da Hrvaška nikoli ne bo hotela priključitve
Federacije BiH. Vsaj je tako navedeni gospod misli.

Tudi sam nisem pameten. Srbi so svoj problem rešili. So skoraj
etnično čisti, vendar se je iz Federacije BiH moralo izseliti okrog
tristo tisoč Srbov.

Vse je odvisno od "mednarodnih" toplovodarjev.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 14:05
"...kljub drugačnim pričakovanjem mednarodne skupnosti..."

Kakšno neki pričakovanje naj bi pričakovala "mednarodna skupnost."
Mednarodna skupnost bi najraje videla, da se vsi medseboj pobijejo
in tako dobe prostor za svoje toplovodarje.

Sicer jim je prav ta "mednarodna skupnost" priskrbela orožje in jim
ga še vedno naveliko prodaja.

Trije narodi. Muslimani, Hrvatje, Srbi. Isti priimki - Miloševići, Cvijići,
Todorovići, Josipovići..., le vere druge - islam, katoliška vera in
pravoslavna vera. In, klanje. Kdo bo koga. Pa še trdijo, da so brihtni.
el CARTEL
# 01.10.2010 ob 12:33
Zaradi nesoglasij med konstitutivnimi narodi v državi niso bile uvedene številne reforme, nujne za pospešitev približevanja EU-ju.

Kljub drugačnim pričakovanjem se tudi pri reformi ustave iz leta 1995 niso premaknili niti za ped, čeprav so spremembe nujne za zagotovitev bolj funkcionalnih in učinkovitih struktur oblasti v državi, ki bi omogočile približevanje EU.

Torej če se vsi trije konstitutivni narodi ne soglašajo pomeni, da verjetno ni dobro za vse.. seveda bi bilo najlažje spremeniti ustavo in preprosto preglasovati narod, ki nasprotuje reformam v lastno škodo..
Kazalo