Zlatko Lagumdžija z avstrijskim in slovenskim zunanjim ministrom na srečanju v Sarajevu maja. Foto: EPA
Zlatko Lagumdžija z avstrijskim in slovenskim zunanjim ministrom na srečanju v Sarajevu maja. Foto: EPA

Lagumdžija je namreč pred kratkim razdrl nedavno vladno koalicijo in brez posvetovanja s predsednikom federacije sklenil koalicijsko pogodbo z drugimi do zdaj opozicijskimi strankami.

Politični krizi v BiH-u ni videti konca. Kot za Radio Slovenija poroča Nataša Prislan, le šest mesecev po sestavi vlade, ki so jo čakali 15 mesecev, ta poka po vseh šivih. Pred kratkim je Lagumdžija razdrl koalicijsko pogodbo z bošnjaško Stranko demokratske akcije, pred dnevi pa še z drugo koalicijsko stranko, z desno Hrvaško stranko pravice.

Mesta ministrov te stranke je Lagumdžija namenil ministrom iz novih koalicijskih partneric, iz dveh strank hrvaške entitete, HDZ 1990 in HDZ BiH, ter Zvezi za boljšo prihodnost, ki jo vodi bošnjaški medijski tajkun Fahrudin Radončić.

Nikšić kazensko ovadil Budimirja
Jeziček na tehtnici pri poskusu vzpostavljanja premoči SDP-ja v federaciji je bil minister iz bošnjaške Stranke demokratske akcije Desnica Radojević, ki je bil pripravljen prestopiti iz svoje stranke v SDP. Predsednik Federacije Bosne in Hercegovine Živko Budimir, sicer iz vrst HSP-ja, je nemudoma aktiviral odstopno izjavo Radojevića, ki jo je tako kot vsi drugi ministri moral podpisati že ob začetku mandata.

Predsednik federacije trdi, da se o sestavi nove vlade ni z njim nihče posvetoval, in predsednika SDP-ja obtožil poskusa prikritega državnega udara. Federalni premier Nermin Nikšić je predsednika federacije Budimirja že kazensko ovadil.

Spomnimo, bosenski SDP se je odločil razdreti koalicijo z bošnjaško Stranko demokratske akcije, potem ko so poslanci te stranke glasovali proti predlaganemu proračunu v federaciji. Kljub gospodarski in politični krizi v državi pa so se člani predsedstva BiH-a na srečanju z visokimi predstavniki EU-ja v Bruslju strinjali, da je BiH zmožen izvesti reforme, po katerih bi ta država lahko do konca leta zaprosila za status kandidatske za članstvo v Evropski uniji.