Civilisti z belimi zastavami bežijo iz obleganega mesta. Foto: Reuters
Civilisti z belimi zastavami bežijo iz obleganega mesta. Foto: Reuters

Skrajneži vladnim silam, ki skušajo zavzeti jugovzhodni del mesta, odgovarjajo z ročnimi raketometi, možnarji in brzostrelkami, medtem ko iraške posebne enote na pomoč kličejo še ameriško pomoč z zraka.

V ponedeljek je iraški premier Haider Al Abadi med 3.000 in 5.000 borcem, kolikor naj bi jih bilo v Mosulu od zavzetja leta 2014, sporočil, da "nimajo izhoda" in da naj se "predajo ali pa umrejo".

Pri ofenzivi za osvoboditev Mosula, zadnje urbane trdnjave IS-ja v državi, sodeluje okoli 50.000 pripadnikov iraških posebnih enot, kurdskih borcev, sunitskih prostovoljcev in pripadnikov šiitskih milic. Iraške sile so v ponedeljkovem napadu ob zori osvobodile Bazvajo, zadnjo vas pred Mosulom, nato pa napredovale v industrijski predel Kukdžali. Danes so malo pred sončnim vzhodom krenile še nad stanovanjsko območje Kukdžali.

Če bodo sile lahko prodrle v Mosulu in ga zavzele, bo to velik dan za Irak in vse druge države, vpletene v boj proti sunitski džihadistični skupini, piše BBC. A nasproti jim stoji precej srditejši odpor, kot so ga bile deležne v preteklih dneh.