Pri ofenzivi sodeluje okoli 50.000 pripadnikov iraških posebnih enot, kurdskih borcev, sunitskih prostovoljcev in pripadnikov šiitskih milic. Foto: Reuters
Pri ofenzivi sodeluje okoli 50.000 pripadnikov iraških posebnih enot, kurdskih borcev, sunitskih prostovoljcev in pripadnikov šiitskih milic. Foto: Reuters
Mosul
Irak poudarja, da še vedno velja prepoved za kakršno koli turško posredovanje. Foto: Reuters
Iraška vojska vstopila v Mosul
Iraška vojska prebila frontno črto v Mosulu

Kot je za BBC povedal predstavnik vojske Saba Al Numan, na iraški strani ni izgub, so pa ob preboju v mesto ubili številne borce samooklicanega kalifata. Vladne sile so v Mosul vstopile v torek, prvič po juniju 2014, ko so drugo največje iraško mesto zasedli džihadisti IS-ja. "Prebili smo bojno linijo v središču in osvobodili zelo pomemben predel, ki predstavlja glavna vrata v Mosul z vzhoda. Bili smo trd boj z IS-jevimi borci na tem območju, a nam je razmeroma hitro uspelo osvoboditi predel, in to brez žrtev, medtem ko je bilo več skrajnežev ubitih," je sporočil Al Numan.

Vojska napreduje po vzhodnem delu mesta
Ofenziva se je nadaljevala v vzhodnem delu mesta, kjer je prevzela nadzor na televizijsko zgradbo in industrijskim predelom Mosula Kukdžali. Vojska je že dosegla predel Karama, medtem pa so enote vojske tudi na jugovzhodnem območju Džudajdat al Mufti, ki je približno tri kilometre oddaljeno od letališča, poroča Al Džazira. Operacija ima zračno podporo koalicije, ki jo vodijo ZDA.

Kot sporoča BBC-jev poročevalka Joan Soley, ki potuje z vojsko, se je iraška vojska soočila s trdim odporom skrajnežev. Kot dodaja, so iraški vojaki dobro pripravljeni, mnogi med njimi pa so se bojevali že v Ramadiju in Faludži ali celo v obeh mestih, kjer so izgubili prijatelje in soborce. Kot je zapisala, so nekateri mlajši, kot bi pričakovali, glede na to, kakšne boje imajo za sabo.

Med borci IS-ja v Mosulu 1.000 tujcev
Vojska se zaveda, da misija v Mosulu ne bo lahka in lahko traja mesece, a osvoboditev Mosula je boj, ki so ga vsi dolgo čakali. Drugo največje iraško mesto je zadnja velika mestna utrdba IS-ja v državi. Iraški premier Haider Al Abadi je dejal, da je po ocenah v mestu med 3.000 in 5.000 skrajnežev. Med njimi naj bi bilo 1.000 tujcev. Kot je povedal general Talib Šaghati Al Kenani, naj bi bili iz Uzbekistana, Turčije in še nekaterih drugih držav.

Iz Urada visokega komisarja Združeni narodov za človekove pravice (OHCHR) so sporočili, da so prejeli nova poročila o množičnih pobojih in prisilnih selitvah, ki jih izvaja IS. Po podatkih ZN-a je v oktobru tu umrlo 1.792 ljudi, od tega je bilo 1.120 civilistov. Sicer naj bi na območju Mosula živelo še 1,5 milijona civilistov.

Prepoved kakršnega koli turškega posredovanja
Medtem je turška vojska začela nameščati tanke in oklepna vozila na meji z Irakom, piše STA. Obrambni minister Fikri Isik je dejal, da se Turčija pripravlja na vse mogoče scenarije, pri čemer je omenil boje proti skrajnežem znotraj Iraka in trenutne razmere na meji. V Ankari sta se sestala predsednik Recep Tayyip Erdogan in premier Binali Yildirim. Njuno srečanje ni bilo načrtovano.

Al Abadi je dejal, da se boji, da bo Turčija naredila nepremišljen korak. "Prepoved kakršnega koli turškega posredovanja ostaja," je poudaril iraški premier in dodal, da bodo s turškimi silami ravnali kot s sovražnikom, če bodo posredovale v ofenzivi na Mosul. Ankara je prav tako v sporu z Bagdadom zaradi vojaškega oporišča, ki ga ima na severu Iraka, čeprav ji iraška vlada za to ni dala dovoljenja.

Iraška vojska vstopila v Mosul
Iraška vojska prebila frontno črto v Mosulu