Patria naj bi v želji po sklenitvi posla glede oklepnikov podkupovala tudi na Hrvaškem. Foto: BoBo
Patria naj bi v želji po sklenitvi posla glede oklepnikov podkupovala tudi na Hrvaškem. Foto: BoBo
Nekdanji hrvaški predsednik vse obtožbe zanika. Foto: BoBo

Ob Mesiću je tega osumljen tudi nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković, poroča hrvaški tednik Globus, ki se sklicuje na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista. A Rappe je poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

Rappe je pojasnil, da so Finska, Avstrija in Hrvaška leta 2010 podpisale pogodbo o skupnih preiskovalcih, tožilstvo vsake države pa bo začelo postopke proti svojim državljanom, če bodo preiskovalci ugotovili vpletenost v afero Patria.

Finsko sodišče je sicer prejšnji teden združilo postopek za podkupovanje na Hrvaškem s primerom v Sloveniji. 10. oktobra bodo na sodišču sklepne besede obrambe in tožilstva v primeru Slovenije, sojenje za Hrvaško pa se bo začelo konec novembra in ga bodo po napovedih Rappeja končali februarja 2014. Razsodbe v obeh primerih je mogoče pričakovati spomladi prihodnje leto, je še dodal.

Na Hrvaškem naj bi končalo najmanj dva milijona evrov
Globus je objavil dele elektronske pošte, zapisnike s sestankov in dokumentacijo z avstrijskega sodišča, iz katerih je razvidno, da je Patria prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem, kjer naj bi končalo najmanj dva milijona evrov.

"Prav tako je jasno, da sta bila nekdanji predsednik Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Jerković glavna podpora Patrii na Hrvaškem," izpostavlja Globus, v katerem dodajajo, da je bil vpleten tudi nekdo s hrvaškega obrambnega ministrstva, a ni jasno, ali gre za nekdanjega ministra Berislava Rončevića ali njegovega pomočnika Iva Bačića.

Tako Mesić kot Jerković sta zanikala obtožbe. Globus napoveduje, da bo vse jasno čez dva meseca, ko bodo na Finskem začeli sojenje za primer podkupovanja na Hrvaškem in ko bo javnost seznanjena s številnimi dokumenti.

Globus še piše, da je veliko o poslovanju Patrie na Hrvaškem mogoče izvedeti v trilogiji V imenu države slovenskih novinarjev Blaža Zgage in Mateja Šurca, katere prvi del se ravno zdaj predstavlja v hrvaškem prevodu. Zgaga je v ponedeljek po predstavitvi knjige v Zagrebu dejal, da je Mesić zagotovo med osumljenci v primeru Patria, medtem ko bodo imena preostalih vpletenih veliko presenečenje na Hrvaškem.

Mesića sumijo prejemanja podkupnin
Mesića sumijo prejemanja podkupnin