Belorusi še nikoli niso imeli tolikšne izbire med predsedniškimi kandidati – za najvišji položaj v državi se jih tokrat poteguje 10. Foto: EPA
Belorusi še nikoli niso imeli tolikšne izbire med predsedniškimi kandidati – za najvišji položaj v državi se jih tokrat poteguje 10. Foto: EPA
Aleksander Lukašenko
V Belorusiji so številčno omejitev mogočih mandatov odpravili na referendumu leta 2004, tako da se Lukašenko lahko poteguje za svoj četrti mandat. Foto: EPA
Belorusija pred volitvami

Lukašenko, v ameriških depešah, ki jih razkriva WikiLeaks, opisan tudi kot "bizaren" in "moten", namerava na oblasti ostati "nedoločen čas", še piše v depešah iz Minska. Dolgoletni predsednik – na oblasti je od leta 1994 – se bo v nedeljo potegoval za svoj četrti petletni mandat. Kljub večji konkurenci na letošnjih volitvah ostaja trdno v sedlu; ob strani mu stojijo državni mediji, ki opozicijo označujejo za nesposobno in nevarno, predsednika pa kažejo v najlepši luči.

Lukašenko pričakuje 70 odstotkov glasov
"Opozicija bo prejela okoli 1,5 odstotka glasov. Zakaj bi torej poskušal ponarediti volitve," Lukašenko odgovarja na vprašanje o mogočih manipulacijah z izidi volitev in daje jasno vedeti, da pričakuje gladko zmago z okoli 70 odstotki podpore.

Novost v letošnji predvolilni kampanji so bila televizijska soočenja opozicijskih kandidatov, na katerih pa Lukašenko ni sodeloval. "Želeli smo predsednika, a smo dobili carja, ki se ne želi odreči oblasti in ne razmišlja o ničemer drugem kot o svojem sinu in načinih, kako napolniti žepe funkcionarjev, ki so mu zvesti," meni predsedniški kandidat Vitalij Rimačevski.

Opozicija napoveduje proteste
Opazovalci so se med predvolilno kampanjo pritoževali nad ustrahovanjem. Oblasti so aretirale več predstavnikov opozicije in novinarjev, kritičnih do vlade, javni protesti pa so bili prepovedani. Opozicija je opozorila, da bo v nedeljo zvečer pripravila množične demonstracije, če se v drugi krog volitev ne bo uvrstil noben od Lukašenkovih tekmecev. Po zadnjih volitvah, na katerih je Lukašenko prejel 86 odstotkov glasov, so izbruhnili nasilni spopadi med vlado in opozicijo. Po volitvah je Lukašenko, znan tudi kot "zadnji evropski diktator" priznal, da je ukazal prirediti izide. "Izdal sem ukaz, da (izid, op. a.) ne sme biti višji od 93 odstotkov, temveč okoli 80 odstotkov, ne spomnim se točno koliko. Če dobiš več kot 90 odstotkov, tega ljudje psihološko ne sprejmejo," je povedal leta 2009.

Skrhani odnosi z Rusijo
Obnašanje danes 56-letnika po volitvah leta 2006 ameriški diplomati v depešah opisujejo kot bizarno ter veliko pozornosti namenjajo Lukašenkovim vedno slabšim odnosom z Rusijo, ki trpijo zaradi prepirov o ceni, ki jo Belorusija plačuje za sibirski plin. A brez mogočne sosede Lukašenko ne more, še posebej zaradi odklonilnega odnosa Evropske unije. Po mesecih prepirov z Rusijo se je nekaj dni pred volitvami odpravil na spravni obisk v Moskvo, ki pa najverjetneje ne bo dovolj. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je namreč nedavno izjavil, da so odnosi Rusije z Lukašenkom tako skrhani, da jih ni več mogoče popraviti.

EU ponudil denar za reforme
Evropska unija po drugi strani po letih izolacije poskuša vzpostaviti dialog z Lukašenkom in je desetmilijonski Belorusiji ponudila milijone evrov pomoči, če bodo tokratne volitve svobodne in poštene. Številni kritiki beloruske vlade spremembe politike EU-ja sprejemajo z mešanimi občutki. Pritožujejo se zaradi cenzure svetovnega spleta in nadlegovanja.

"Kakršen koli pritisk na Belorusijo - bodisi z Vzhoda ali Zahoda - je kontraproduktiven. Belorusija ne potrebuje evropskih milijard v zameno za politične reforme," je nedavno izjavil vodja predsednikove administracije Vladimir Makej. Političnih reform ni na vidiku.

Belorusija pred volitvami