Leta 2008 so polovico na vsem svetu zaseženih amfetaminov zasegli v Savdski Arabiji. Foto: EPA
Leta 2008 so polovico na vsem svetu zaseženih amfetaminov zasegli v Savdski Arabiji. Foto: EPA
Savdska Arabija
Savdska Arabija, kjer ležita dve med najbolj svetimi islamskimi mesti - Meka in Medina - naj bi bila največja porabnica amfetaminov. Foto: EPA

Islam prepoveduje vsakršne droge in alkohol, kljub temu pa na Bližnjem vzhodu, še posebej v Savdski Arabiji, zasežejo "velikanske količine" ilegalnih amfetaminov, trdi Matthew Nice, strokovnjak za droge z Urada ZN-a za droge in kriminal (UNODC).

Svetovno poročilo o drogah 2010, ki ga je objavil UNODC, piše, da so leta 2008 savdske oblasti zasegle 12,8 tone amfetaminov, medtem ko je bilo na svetu skupaj zaseženih 24,3 tone, od tega 15,3 tone na Bližnjem vzhodu. "Ne morem dovolj poudariti, kako velika količina amfetaminov je to, a gotovo je to le vrh ledene gore," meni Nice.

Kanabis, heroin, amfetamini, ...
Uporaba različnih drog se po regiji razlikuje. Uporaba marihuane je razširjena po celotni regiji, v Libiji in Bahrainu pa naj bi bilo posebej veliko število uporabnikov heroina. V Libanonu, znanem po svojem nočnem življenju in klubski sceni, so med najpogosteje uporabljenimi sintetične droge, kot je ecstasy. Daleč najbolj razširjene droge pa naj bi bili amfetamini. "Opažamo velik porast zaseženih amfetaminov. Porast se je začel okoli leta 2006," piše UNODC.

"Ko ljudi vprašam o najbolj zlorabljeni drogi v naši državi, mi odgovorijo, da je to alkohol, temu pa sledijo amfetamini. Veliko vlogo pri začetku zlorab drog igra pritisk vrstnikov," je za CNN povedal doktor Ali Al Haqwi s savdske zdravstvene univerze.

Vlade so si dolgo zatiskale oči
Strokovnjaki, ki delujejo na Bližnjem vzhodu, pravijo, da je zloraba vseh vrst drog naraščajoča težava, ki se posredno kaže skozi povečano povpraševanje po zdravljenju odvisnosti, skozi naraščanje z drogami povezanega kriminala ter vedno večje število okužb s hepatitisom C v bližnjevzhodnih državah. Zaradi pomanjkanja raziskav in podatkov je težko identificirati celoten obseg epidemije porabe drog, opozarjajo strokovnjaki. Eden izmed razlogov za pomanjkanje podatkov o zlorabi drog in odvisnikih je pomanjkanje politične volje in zatiskanje oči vlad pred to težavo, ki pa je postala že tako velika, da ji ne morejo ubežati.

Pomanjkanje primernega osebja za zdravljenje
Profesor Džalal Toufiq, ustanovitelj Bližnjevzhodne in severnoafriške zveza za zmanjševanje škode, pravi, da se vlade počasi soočajo z naraščajočo zlorabo drog. "Dolgo časa so zanikale te težave, a zdaj se stvari premikajo zaradi družbenih sprememb. Cenzura tega, kar se dogaja v družbah v regiji, je manjša. Na dan prihaja, da obstaja težava, ki se je ne da več skrivati," pravi. Zaradi dolgoletnega zanikanja zlorabe drog obstaja veliko pomanjkanje izučenega in usposobljenega osebja, vlade pa veliko več pozornosti kot zmanjševanju povpraševanja po drogah namenjajo lovljenju preprodajalcev.