Egiptovske oblasti brutalno zatirajo proteste, nadzor pa krepijo tudi na spletu. Foto: Reuters
Egiptovske oblasti brutalno zatirajo proteste, nadzor pa krepijo tudi na spletu. Foto: Reuters
Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah Al Sisi (na plakatu) je predsednik Egipta od leta 2014, leto prej pa je kot vrhovni poveljnik vojske v vojaškem državnem udaru z oblasti vrgel demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Mursija. Foto: Reuters

Zaporna ali denarna kazen grozi vsakomur, ki upravlja ali celo zgolj obišče takšno stran, poroča BBC. Oblasti pravijo, da so novi ukrepi potrebni za spopad z nestabilnostjo in terorizmom.

Medtem organizacije za zaščito človekovih pravic vlado obtožujejo, da skuša zatreti vsakršno politično nasprotovanje v državi.

Združenje svobode mišljenja in izražanja s sedežem v Kairu je sporočilo, da je bilo že pred podpisom zakona v Egiptu blokiranih več kot 500 spletnih strani.

Prejšnji mesec je parlament sprejel še en zakon, ki bi omogočil, da bi bil uveden nadzor nad vsemi profili na družbenih omrežjih, ki imajo več kot 5.000 sledilcev. Zakon mora predsednik Sisi šele odobriti.

Po ulicah na vrsti splet
Ker so ulični protesti v Egiptu praktično prepovedani, je bil splet eden zadnjih prostorov, kjer so prebivalci lahko izrazili svoje nasprotovanje.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je prejšnji mesec opozorila, da egiptovske oblasti vse bolj uporabljajo protiteroristične zakone in izredne razmere ter sodišča za neupravičen pregon novinarjev, aktivistov in kritikov zaradi mirnega kritiziranja.

Med pred kratkim aretiranimi so tudi znani bloger in aktivist za človekove pravice Vael Abas, politična aktivistka in žena vodje organizacije za zaščito človekovih pravic Egiptovska komisija za pravice in svobodo Amal Fati ter komik Šadi Abu Zaid.