Turški preiskovalci so že sporočili, da so Hašokdžija v konzulatu, kamor je šel 2. oktobra po dokumente za poroko, mučili, ubili in razkosali. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da imajo dokaze, da je bil umor načrtovan. Foto: Reuters
Turški preiskovalci so že sporočili, da so Hašokdžija v konzulatu, kamor je šel 2. oktobra po dokumente za poroko, mučili, ubili in razkosali. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da imajo dokaze, da je bil umor načrtovan. Foto: Reuters
Erdogan je o Hašokdžijevem umoru spregovoril v nagovoru poslancem vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Ankari. Foto: Reuters
Umor kritikov režima, kakršen je bil v tem primeru Džamala Hašodžija, se ne sme ponoviti, je poudaril savdski zunanji minister Ader al Džubeir. Foto: Reuters
Posnetek varnostnih kamer, ki prikazuje Džamala Hašokdžija, kako je 2. oktobra vstopil v poslopje savdskega konzulata v Carigradu, kjer je bil očitno zverinsko umorjen in razkosan. Foto: Reuters
Hašokdžijev umor je povsem zasenčil mednarodno investicijsko konferenco v Riadu. Foto: Reuters
Mohamed bin Salman
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (desno) je na investicijski konferenci sedel v družbi jordanskega kralja Abdulaha. Foto: Reuters
Pogovor s Karmen Švegl o primeru Hašokdži
Erdogan poziva Riad, naj razjasni umor Hašokdžija
Erdogan zatrdil, da imajo dokaze o načrtovanju umora

Erdogan je napovedal, da namerava razkriti "golo resnico" o smrti novinarja. "Nič ne bo ostalo skrivnost," je pred govorom v parlamentu v Ankari povedal turški predsednik, potem ko turška policija že nekaj časa trdi, da je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman vedel za umor.

Turški mediji so pretekle dni objavili, da naj bi imele turške oblasti avdio- in videoposnetek dogodkov tistega dne – na katerih naj bi bili dokazi o mučenju, umoru in razkosanju Hašokdžijevega trupla – a več od tega ni znanega. Turčija trdi, da so savdskega novinarja na konzulatu te kraljevine z Arabskega polotoka v Carigradu umorili savdski agentje. Savdske oblasti so sicer najprej trdile, da je Hašokdži izginil, ko je zapustil konzulat, in zavračale vpletenost v izginotje, nato pa so potrdile nasilno smrt novinarja in sporočile, da je umrl v pretepu na konzulatu.

"Umor je bil načrtovan"
Erdogan v svojem govoru ni razkril konkretnih dokazov. Dejal je, da turške oblasti razmišljajo o diplomatskih ukrepih. Kot je zatrdil, je bilo v umor vpletenih 18 oseb. Tri osebe so dan pred umorom preiskale Beograjski gozd v bližini Carigrada. Identiteta treh pridržanih oseb ni znana, preostalih 15 pa je članov skupine Savdijcev, ki je prišla v Turčijo. Po njegovih besedah Ankara o incidentu ne bo molčala, ampak čaka na zaključek preiskav.

Turški predsednik je govoril s savdskim kraljem Salmanom, s katerim sta se dogovorila za ustanovitev skupne preiskovalne skupine, ki je že začela delo. Erdogan je dodal, da je konzulat na turških tleh in Dunajska konvencija v takem incidentu ne more zagotoviti diplomatske imunitete. Hašokdžijevo smrt je označil za mednarodno vprašanje, ki ga bo Turčija skušala rešiti. Zatrdil je, da dokazi pričajo, da je bil savdski novinar umorjen na "grozljiv način", dejanje, ki je bilo načrtovano, pa ne sme ostati nekaznovano. Turčija in mednarodna skupnost bosta po Erdoganovih besedah zadovoljni le, ko bodo storilci in načrtovalci umora kaznovani. Ob tem je pozval druge države, naj sodelujejo v preiskavi.

Zatem je Erdogan zastavil nekaj vprašanj: "Zakaj je skupina 15 Savdijcev prišla v Turčijo? Na čigave ukaze so prišli? Zakaj konzulat ni bil nemudoma odprt za preiskovalce? Zakaj je Savdska Arabija dala toliko različnih izjav? Kdo so sodelavci savdske ekipe, ki so pomagali odstraniti Hašokdžijevo truplo?" Pristavil je, da mora Riad odgovoriti na vsa ta vprašanja. "Ne dvomim v iskrenost kralja Salmana. Zato je treba izvesti neodvisno preiskavo. To je bil politični umor," je povedal in predlagal, naj se osumljencem sodi v Turčiji.

Turčija pripravljena deliti informacije in dokumente
Za tiskovno agencijo Anadolu je v Ankari spregovoril turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, ki je dejal, da je Turčija pripravljena sodelovati v mednarodni preiskavi primera Hašokdži, ki bi potekala pod okriljem Združenih narodov, druge organizacije ali sodišča. Kot je dodal, je Ankara pripravljena deliti svoje informacije in dokumente, česar do zdaj še ni storila.

Medtem je na obisku v Indoneziji govoril savdski zunanji minister Ade Al Džubir, ki je pozval k "temeljiti in popolni preiskavi" novinarjeve smrti. Zatrdil je, da bodo savdske oblasti poskrbele, da bo resnica prišla na dan in da bodo odgovorni za umor novinarja odgovarjali za svoja dejanja. Dodal je, da bodo tudi vzpostavili mehanizme in postopke, s katerimi bi zagotovili, da se kaj podobnega ne bo ponovilo.

Konzulat zapustil Hašokdžijev dvojnik
CNN je objavil ekskluzivne posnetke turških nadzornih kamer, ki jih imajo preiskovalci. Na njih je viden eden izmed skupine 15 Savdijcev, ki so po obtožbah Ankare vpleteni v umor. Na sebi ima Hašokdžijeva oblačila, očala in umetno brado. Na posnetku skozi zadnja vrata zapušča savdski konzulat. Turški preiskovalci so ga že identificirali. Gre za Mustafo Al Madanija, ki naj bi v Turčijo prišel prav zato, da bi bil dvojnik umorjenega. Da obstajajo posnetki osebe, ki se pretvarja, da je Hašokdži, ki odhaja s konzulata.

Guardian piše o navedbah turških preiskovalcev, ki trdijo, da je na konzulat, ko je bil tam Hašokdži, poklical tesen svetovalec bin Salmana, Saud Al Kahtani, ki naj bi svojim možem naročil: "Pripeljite mi glavo tega psa." Tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Ömer Celik je medtem dejal, da je bil Hašokdžijev umor "surovo načrtovan" in da so ga nato skušali tudi prikriti. Dodal je, da bo Ankara nadaljevala preiskavo in bo razkrila svetu resnico "grozljivega umora".

Gina Haspel v Carigrad, Mnuchin v Riadu
Številni ameriški mediji so medtem poročali, da je v Carigrad odpotovala direktorica državne obveščevalne agencije Cie Gina Haspel, da bi "pomagala pri preiskavi" umora Hašokdžija. V Riadu se je z bin Salmanom sestal ameriški finančni minister Steven Mnuchin. Govorila naj bi o gospodarskih vprašanjih in boju proti terorizmu. Kot poroča BBC, naj bi poudarila pomen strateškega partnerstva med državama. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je sprva razlago savdskih oblasti o naključni smrti Hašokdžija v konzulatu med pretepom označil za verodostojno, je v ponedeljek novinarjem pred Belo hišo dejal, da z razlago Riada ni zadovoljen.

Kralj sprejel sina in brata ubitega Hašokdžija
Vlada Savdske Arabije je v torek napovedala, da bodo na odgovornost poklicali vse, ki stojijo za umorom novinarja Džamala Hašodžija, "ne glede na to, kdo to je". Sejo vlade je vodil kralj Salman. "Kraljevina je sprejela ukrepe, da odkrijemo resnico in da se na odgovornost pokliče vse, katerih nesposobnost ali neposredna odgovornost," je za umorom Hašokdžija. Po vladni seji je kralj Salman v spremstvu prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana sprejel tudi sina in brata ubitega Hašokdžija in jima izrekel sožalje. Hašokdžijev sin Salah Džamal Hašodži in njegov brat Sahl bin Ahmed Hašodži sta se za izrečeno sožalje zahvalila.

Umor novinarja zasenčil investicijsko konferenco
Bin Salman je medtem v Riadu odprl mednarodno investicijsko konferenco, znano tudi kot "puščavski Davos", s katero želi Savdska Arabija privabiti vlagatelje z vsega sveta. Bin Salman je sedel med občinstvom poleg jordanskega kralja Abdulaha II. in savdskega milijarderja, princa al Valida bin Talala.

A konferenco je zasenčil Hašokdžijev umor. Številni udeleženci, med njimi več finančnih ministrov in vodilnih v podjetjih, je zaradi tega udeležbo odpovedalo, tudi Mnuchin.

Savdski minister za energijo Halid Al Falih je ob odprtju priznal, da je Savdska Arabija zaradi Hašokdžijevega umora, ki ga je označil za obžalovanja vreden in gnusen dogodek, v krizi: "Kot vemo, so to za nas težki dnevi. Smo v krizi. Od vrha do tal smo razjarjeni zaradi tega, kar se je zgodilo." Dodal je, da nihče v kraljevini umora ne more ne upravičiti ne pojasniti, poudaril pa je, da je kralj Salman dal jasno vedeti, da bodo odgovorni za umor kaznovani.

Savdski milijarder Lubna Olajan pa je v nagovoru udeležencem konference izrazil prepričanje, da bo savdska vlada razrešila afero okoli smrti novinarja: "Vsem našim tujim gostom želim povedati, da so grozovita dejanja, o katerih se je poročalo v zadnjih tednih, naši kulturi tuja. Prepričan sem, da bomo iz vsega izšli močnejši."

Organizatorji so kasneje sporočili, da so na konferenci podpisali 12 dogovorov, vrednih več kot 50 milijard dolarjev, na področjih nafte, plina in infrastrukture.

Sky News: Deli Hašokdžijevega trupla najdeni na vrtu rezidence konzula
Sky News medtem poroča, da so dele Hašokdžijevega trupla našli na vrtu rezidence savdskega konzula v Carigradu. Po poročanju neimenovanih virov je bilo truplo razkosano, novinarjev obraz pa izmaličen. A uradnih potrditev teh navedb še ni.

Pogovor s Karmen Švegl o primeru Hašokdži
Erdogan poziva Riad, naj razjasni umor Hašokdžija
Erdogan zatrdil, da imajo dokaze o načrtovanju umora