Območje Dere, ki je pod nadzorom upornikov in jo napadajo vladne sile, je v zadnjih dneh zapustilo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Območje Dere, ki je pod nadzorom upornikov in jo napadajo vladne sile, je v zadnjih dneh zapustilo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Napad je bil usmerjen na tri hiše, povezane z jarkom, v katerih naj bi se sestajali pomembni ljudje IS-ja, med njimi naj bi bili "namestnik ministra za vojno", vodja medijev, policijski vodja in osebni kurir voditelja Abu Bakra Al Bagdadija, navedbe iraških oblasti povzema BBC.

Dolina reke Evfrat je sicer še eno zadnjih območij v Siriji pod nadzorom IS-ja. Iraške in sirske sile so tam združile moči v boju proti džihadistom. Decembra lani je koalicija pod vodstvom ZDA sporočila, da so osvobodili 98 odstotkov ozemlja v Iraku in Siriji, ki je bilo v rokah IS-ja.

Napadi pa se medtem stopnjujejo na jugozahodu države, kjer sirske vladne sile bombardirajo območje pod nadzorom upornikov med mejo z Jordanijo in okupirano Golansko planoto.

Nadaljevanje vladnih napadov na jugovzhod Sirije
Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da so vojaški helikopterji vladnih sil nad vasi odvrgli 12 sodov z eksplozivi, ki jim je nemogoče natančno določiti kraj pristanka. Smrtnih žrtev sicer naj ne bi bilo.

Sirska državna televizija medtem bombardiranje opisuje kot napade na skrivališča in poti teroristov. Vojska zanika uporabo sodov z eksplozivi. Združeni narodi so sicer v dolgoletni vojni že večkrat dokumentirali njihovo uporabo s strani sirske vojske.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je že v petek pozval k takojšnji prekinitvi spopadov na jugozahodu Sirije in spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja, ki so ga sooblikovale Rusija, ZDA in Jordanija.

Civilisti zapuščajo območje
Sirski predsednik Bašar Al Asad si želi ponovno prevzeti nadzor tudi nad južnimi predeli Sirije, ki so v rokah upornikov. V preteklih treh dneh so tako poročali o bombardiranju z območja vzhodne Dere, več kot deset tisoč civilistov pa je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice že zbežalo.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley je v petek pozvala Rusijo, naj pritisne na sirsko vlado glede spoštovanja prekinitve ognja. ZDA so v nasprotnem primeru zagrozile s povračilnimi ukrepi. Rusija, ZDA in Jordanija so se lani dogovorile o vzpostavitvi območij za umiritev stopnjevanja nasilja, med drugim za več delov države ob meji z Jordanijo in Golanske planote.

Guterres se bo danes v Washingtonu sestal z državnim sekretarjem Mikom Pompeom, Varnostni svet ZN-a pa bo v sredo ponovno razpravljal o Siriji.