Vodja ameriške diplomacije Mike Pompeo je na bližnjevzhodni turneji dejal, da bodo ZDA podvojile pritisk na Iran. Foto: Reuters
Vodja ameriške diplomacije Mike Pompeo je na bližnjevzhodni turneji dejal, da bodo ZDA podvojile pritisk na Iran. Foto: Reuters

Ameriški State Department in Poljska sta v skupni izjavi zapisali, da bo na ministrskem srečanju 13. in 14. februarja v Varšavi potekala razprava o stabilnosti in varnostni na Bližnjem vzhodu, med drugim tudi o "grožnjah skupin, ki jih podpirajo določene države v regiji".

Vodja ameriške diplomacije Mike Pompeo je nato v intervjuju za televizijo Fox News dejal, da se bo "razprava osredotočala na stabilnost in mir na Bližnjem vzhodu, kar vključuje tudi pomemben element zagotavljanja, da Iran ne povzroča destabilizacije", in napovedal, da bo na konferenci zbranih več deset držav z vsega sveta, poroča Al Džazira.

Pompeo ta teden obiskuje države Bližnjega vzhoda in širše regije, s katerimi se dogovarja o ameriškem umiku iz Sirije in nadaljevanju boja proti Islamski državi (IS). Ameriški zunanji minister je med drugim dejal, da bodo ZDA podvojile pritisk na Iran. Na govoru v Kairu je obljubil, da bodo iz Sirije do zadnjega pregnali vse "iranske škornje".

Teheran: Poljski diplomat na zagovor

Iranski zunanji minister Zarif je v tvitu poljsko vlado obtožil, da zganja
Iranski zunanji minister Zarif je v tvitu poljsko vlado obtožil, da zganja "protiiranski cirkus". Foto: Reuters

Iransko zunanje ministrstvo je v nedeljo na zagovor poklicalo visokega poljskega diplomata v državi in sporočilo, da Teheran dogodek dojema kot sovražno dejanje proti Iranu, in zagrozilo s protiukrepi.

"Poljska vlada ne more oprati sramote: Iran je med drugo svetovno vojno rešil Poljake, zdaj pa organizirajo obupani protiiranski cirkus," je v tvitu izrazil ogorčenje iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif. Med drugo svetovno vojno je Iran sprejel več kot 100.000 poljskih beguncev.

EU uvedel sankcije

Odnosi med ZDA in Iranom so se dodatno zaostrili po ameriškem umiku iz iranskega jedrskega sporazuma in ponovni uvedbi sankcij na poslovanje Irana. Evropska unija je pretekli teden oznanila sankcije proti iranski obveščevalni službi in dvema državljanoma, potem ko so nizozemski obveščevalci sporočili, da je Iran naročil umor dveh opozicijskih politikov, še poroča Al Džazira.