Izraelska vojska je na rakete iz Gaze odgovorila z napadi na več kot 80 ciljev Hamasa. Foto: Reuters
Izraelska vojska je na rakete iz Gaze odgovorila z napadi na več kot 80 ciljev Hamasa. Foto: Reuters
Gaza
Palestinska šolarka se prebija skozi prizorišče izraelskega bombardiranja v mestu Gaza. Foto: Reuters
Gaza
Pogreb Palestinca, ubitega na protestih v petek. Foto: Reuters

Iz Gaze je bilo od petka zvečer na območje Izraela izstreljenih več kot 30 raket. Nekaj ur pred tem je med protesti na meji med Gazo in Izraelom izraelska vojska ubila več Palestincev, še najmanj 170 je bilo ranjenih. Izrael se je na obstreljevanje odzval z zračnimi napadi na več kot 80 vojaških tarč gibanja Hamas na območju Gaze, med njimi sedež varnostnih sil. Nobena stran ne poroča o žrtvah zračnih napadov.

"Vodstvo Islamskega džihada in bratje v Egiptu so se dogovorili, da se takoj začne celovito premirje. Islamski džihad se bo premirja držal, če bo enako storil okupator (Izrael, op. a.)," je v izjavi sporočil tiskovni predstavnik oborožene skupine Davud Šihab.

Izraelska vojska premirja ni komentirala. Po poročanju Reutersa Izrael le redko oznani premirja z oboroženimi skupinami iz Gaze, ki jih obravnava kot teroristične organizacije.

Za raketni napad na Izrael – 17 izstrelkov je vojska sicer prestregla, nekaj jih je na tla padlo še na območju Gaze, ostale pa so pristale na "odprtih območjih" – je tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus obtožil Sirijo in Iran. "Ukazi in spodbude so bili z nedvomno vpletenostjo iranske revolucionarne garde poslani iz Damaska," je brez predstavitve konkretnih dokazov dejal tiskovni predstavnik in dodal, da izraelski odgovor ni geografsko omejen.

Conricus je še poudaril, da je "za vse, kar pride iz Gaze", odgovoren Hamas, ki ni pokazal nobenega prizadevanja za ustavitev obstreljevanja, poroča Associated Press (AP). Islamski džihad je manjša oborožena skupina na območju Gaze – po poročanju AP-ja jo podpira Iran – ki občasno deluje neodvisno od Hamasa.

Egipt skuša posredovati med Gazo in Izraelom
Egiptovski posredniki se že več tednov trudijo doseči premirje med Izraelom in Hamasom, ki vlada na območju Gaze. Na območju, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo, že več mesecev trajajo nemiri. Od marca Palestinci vsak petek protestirajo na meji in zahtevajo konec egiptovsko-izraelske zapore Gaze iz leta 2007 ter pravico do vrnitve palestinskih beguncev oz. njihovih potomcev na svoje nekdanje domove v Izraelu.

213 ubitih palestinskih protestnikov
Redni protesti potekajo pod imenom Veliki pohod vrnitve. Na njih so po podatkih palestinskih zdravstvenih uradnikov izraelske sile ubile najmanj 213 Palestincev in jih ranile več kot 18.000, tudi s pravim strelivom. Na drugi strani je bil v tem času ubit en izraelski vojak.