V Hodajdi so razmere za bivanje katastrofalne. Foto: Reuters
V Hodajdi so razmere za bivanje katastrofalne. Foto: Reuters

Jemenska vojska je sporočila, da njeni strokovnjaki zdaj preiskujejo, ali so na območju nastavljene mine. V pristanišču in središču mesta ni bilo nobenih spopadov.

Hodajda je edino veliko pristanišče v državi, ki ga nadzirajo hutijevski uporniki, in hkrati ključna točka, prek katere milijoni Jemencev, ki živijo v zelo slabih razmerah, dobivajo humanitarno pomoč. Skozi pristanišče Hodajda v Jemen namreč prispe 80 odstotkov humanitarne pomoči. Ustavitev dostave pomoči bi tako lahko pomenila dodatno poslabšanje največje humanitarne katastrofe na svetu.

V 27-milijonskem Jemnu, najrevnejši državi na svetu, je namreč 8,4 milijona prebivalcev na robu smrtonosne lakote, tri četrtine prebivalstva (22 milijonov ljudi) pa po podatkih Združenih narodov potrebuje humanitarno pomoč. Zaradi pomanjkanja pitne vode in zdravniške oskrbe je Jemen zajela tudi največja epidemija kolere na svetu, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvideva, da je okuženih okoli milijon ljudi.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je v soboto prispel v prestolnico Sana, kjer bo sodeloval pri pogovorih o stanju v mestu. Hutijevcem, ki nadzorujejo Sano, naj bi predlagal, naj nadzor nad Hodajdo predajo v roke odboru pod nadzorom ZN-a.

Ofenziva za osvojitev Hodajde se je začela v sredo.

Od arabske pomladi do humanitarne krize
Humanitarna kriza se v Jemnu slabša vse od množičnih protestov v sklopu arabske pomladi leta 2011, s katerimi je ljudstvo odstavilo predsednika Alija Abdullaha Saleha. S posredovanjem Savdske Arabije je oblast prevzel Abd Rabu Mansur Hadi, proti njegovi sunitski vladi pa so se zaradi zapostavljenosti uprli šiitski privrženci voditelja Al Hutija in prevzeli nadzor nad severozahodom države vključno s prestolnico Sana, zaradi česar je jemenska vlada leta 2014 prebegnila v tujino.

Odstavljeni Saleh je nato s svojimi privrženci podprl hutijevce, vendar je decembra 2017 Savdsko Arabijo pozval k dialogu, kar so hutijevci razumeli kot izdajo in nekdanjega predsednika usmrtili.

Sunitske sile nad šiitske upornike
Marca 2015 je Savdska Arabija in osem drugih arabskih držav s sunitsko oblastjo sprožilo vojaško ofenzivo proti šiitskim upornikom, ki jih finančno in orožarsko po trditvah Savdijcev podpira Iran. Vse odtlej je v krvavi vojni umrlo okoli 10.000 ljudi, bojevanje pa je poslabšalo razmere za civilno prebivalstvo in onemogočilo humanitarno pomoč že prej obubožanemu Jemnu.