SDF sporoča, da borcev IS-ja ne more imeti pridržanih v nedogled. Foto: EPA
SDF sporoča, da borcev IS-ja ne more imeti pridržanih v nedogled. Foto: EPA

Kot so sporočile Sirske demokratične sile (SDF), ki jih sestavljajo arabski, predvsem pa kurdski borci, uživajo pa podporo ZDA, zajetim pripadnikom IS-ja sami ne bodo sodili, nimajo pa sredstev za njihovo pridržanje za nedoločen čas.

SDF, ki nadzira tisti del države, sporoča, da ima pridržanih okoli 500 džihadistov in na stotine njihovih žena in otrok.

Predstavnik SDF-ja za zunanje zadeve Abdel Karim Omar je dejal, da imajo v pridržanju okoli 520 džihadistov, 550 žensk in okoli 1.200 otrok iz 44 držav.

Države, od koder džihadisti v Siriji izvirajo, pa jih zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo, niso pripravljene sprejeti. SDF pa sporoča, da so zajeti džihadisti "breme, ki ga ne moremo nositi sami".

Kurdski predstavniki na severovzhodu Sirije so v četrtek sudanskemu diplomatu v mestu Kamišli predali Sudanko, ki je obtožena tega, da je pripadnica IS-ja, in njenega dojenčka.

Leta 2014 je IS zavzel velik del ozemlja Iraka in Sirije, od takrat pa je ta skupina izgubila večino ozemlja pod njenim nadzorom.