Bližnji vzhod
Džamal Hašodži
Savdski novinar Hašokdži je po pritiskih zapustil Savdsko Arabijo in odšel v ZDA. Foto: Reuters
Savdski konzulat v Carigradu
Savdska Arabija naj dokaže, da je Hašokdži zapustil njen konzulat v Carigradu, zahteva Turčija. Foto: Reuters

Dodaj v

Mednarodni pozivi, naj Savdska Arabija pojasni usodo novinarja Hašokdžija

Ankara pravi, da je novinar ubit
9. oktober 2018 ob 16:06,
zadnji poseg: 9. oktober 2018 ob 16:11
Carigrad,Riad - MMC RTV SLO, STA

ZDA so svojo tesno zaveznico Savdsko Arabijo pozvale k temeljiti preiskavi izginotja savdskega novinarja in oporečnika Džamala Hašokdžija, ki so ga nazadnje videli prejšnji teden, ko je obiskal konzulat Savdske Arabije v Carigradu. K preiskavi pozivajo tudi EU, ZN in Turčija.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je dejal, da so predstavniki ministrstva o primeru že govorili z Riadom. "Pozivamo vlado Savdske Arabije, da podpre temeljito preiskavo izginotja gospoda Hašokdžija in da je transparentna glede odkritij preiskave," je v ponedeljek sporočil Pompeo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izrazil zaskrbljenost zaradi izginotja novinarja. "Upajmo, da se bo zadeva rešila sama od sebe. Trenutno nihče ne ve nič o tem, ampak se širijo precej slabe zgodbe. Ni mi všeč," je dejal.

K temeljiti preiskavi je medtem pozvala tudi Evropska unija. EU podpira stališče ZDA glede izginotja savdskega novinarja Džamala Hašokdžija in pričakuje "temeljito preiskavo", je v Lizboni dejala podpredsednica komisije in visoka predstavnica EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "100-odstotno podpiramo ameriško stališče. Pričakujemo temeljito preiskavo in popolno transparentnost savdskih oblasti o tem, kaj se je zgodilo," je dejala Federica Mogherini.

Tudi Združeni narodi so izrazili resno zaskrbljenost ob izginotju novinarja ter pozvali Turčijo in Savdsko Arabijo, naj izvedeta preiskavo. "Če se izkaže, da so poročila o njegovi smrti in izrednih okoliščinah, ki so privedla do tega, resnična, je to zares šokantno," je izjavila tiskovna predstavnica Visokega komisarja ZN-a za človekove pravic Ravina Šamsadani.

Sledila naj bi preiskava v konzulatu
59-letni novinar Džamal Hašokdži je izginil med obiskom na konzulatu prejšnji torek, kamor je šel po dokument, ki potrjuje, da se je ločil od nekdanje žene, da bi se lahko poročil s svojo turško zaročenko, poroča BBC. Po domnevah turške policije je bil tam ubit. Turške oblasti so zato v ponedeljek zahtevale preiskavo prostorov konzulata.

Danes je Ankara sporočila, da so savdske oblasti privolile v preiskavo konzulata. "Savdske oblasti so sporočile, da so odprte za sodelovanje in da se v poslopju konzulata lahko izvede preiskavo," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy. Dodal je, da bodo prostore preiskali v okviru uradne preiskave, ki poteka intenzivno, ni pa povedal, kdaj.

Savdska Arabija trdi, da je Hašokdži izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Po pritiskih odšel v ZDA
Hašokdži je nekdanji urednik časopisa Al Vatan in kratkotrajnega savdijskega informativnega televizijskega kanala. Več let je veljal za zaveznika savdske kraljeve družine, bil je tudi svetovalec višjih savdskih uslužbencev.

Potem ko je bilo aretiranih več njegovih prijateljev in je časopis Al Hajat ukinil njegove kolumne, opozorjen pa naj bi bil tudi, naj preneha objavljati na družbenem omrežju Twitter, kjer ima 1,6 milijona sledilcev, je Hašokdži iz Savdske Arabije odšel v ZDA.

Tam je pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post, še naprej pa se je pojavljal tudi na arabskih in zahodnih televizijah. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana in vpletanja Riada v vojno v Jemnu.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 09.10.2018 ob 16:31
...obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.
Obstajajo.Ampak se seveda Džamala ne vidi.Tistih petnajst Saudov je pri odhodu imelo v rokah kovčke...
jurlin
# 09.10.2018 ob 16:17
K temeljiti preiskavi je medtem pozvala tudi Evropska unija. EU podpira stališče ZDA glede izginotja savdskega novinarja Džamala Hašodžija in pričakuje "temeljito preiskavo", je v Lizboni dejala podpredsednica komisije in visoka predstavnica EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini,
-------------------------
EU podpira stališče ZDA...? A sama EU v svojem imenu pa ne more izraziti zahtevo po preiskavi.
A lahko v svojem rito-lizništvu ZDA pademo še nižje?
KLIPAN
# 09.10.2018 ob 17:31
Največji zavezniki te islamske diktature pa Ameri in Izraelci.
Se kdo čudi?
luka83
# 09.10.2018 ob 17:37
Tukaj pa res ni dileme, kdo je odgovoren za njegovo izginotje, vendar skladno z zahodno dvoličnostjo, tokrat ni nobenih ukrepov.
KLIPAN
# 09.10.2018 ob 16:46
Zanimivi so tile ameriško-izraelski zavezniki.
Pojem demokracije in človekovih pravic, a ne?
audiac
# 09.10.2018 ob 16:40
Pri paradici v Romuniji se je Amnesty International ene dvakrat oglasil (pa vsi živi in zdravi),tukaj pa zaenkrat še ni slišati glasu.No,verjetno jih ne zanima kaj preveč,ker zadeva ne spada pod družbeni inžinering :)
tupamaross
# 09.10.2018 ob 18:57
Videti je, da so Savdijci bolj domišljeni od Rusov, Angležev,
Američanov... Oni lepo mirno v svojem konzulatu razkosajo
truplo, kos po kos nosijo na vse strani sveta in nahranijo
morske pse. Pa dokažite, če morete.
garmond
# 09.10.2018 ob 18:43
Trump se še zaenkrat ni odločil koga bo obtožil za izginotje tega novinarja. Ali Rusijo, Kitajsko, Venezuelo ali celo Severno Korejo.
Zopet bodo sankcije.
KLIPAN
# 09.10.2018 ob 17:51
Sankcije, blokade, prepoved izvoza nafte....... nič??
Aja, to so ameriški zavezniki.
Wasabi
# 09.10.2018 ob 19:02
Embargo, sankcije, osamitev SA? Ah kje, to so ja naši liberalni zavezniki. To je liberalizem v polnem sijaju, enostavno razkosaš človeka, ki ti ni povšeči. Mi smo čisto preveč konzervativni.

Poglejte njih, nobeden se ne zgraža, pa nočejo sprejeti enega migranta, še svoje s stolpnic mečejo.

Predlagam, da vsako slovensko mesto dobi eno ulico, ki se bi imenovala Saudijska gasa. Kot znak naklonjenosti. Tu se le gre za naše tesne zaveznike - glede na molk naše kvazi politične elite še za bolj tesne zaveznike, kot si sploh mislimo.
oleander_in_pes
# 09.10.2018 ob 20:46
Če bi princ Salman hotel, bi ga lahko dal pospraviti po tiho, ne v stilu "kaj mi pa morete". Salman še kako dobro ve, da iz ZDA (kjer so verjetno enako veseli, da človeka ni več) in EU razen čivkanja ne bo ničesar. Da novinar ni zaprosil za azil v ZDA, je logično, saj so rit in srajca s SA. Manj razumljivo mi je, da je vedel, s kom ima opravka in je vseeno verjel, da so toliko civilizirani, da se mu ne bo nič zgodilo če se fizično prikaže.
NOPCBS
# 09.10.2018 ob 20:34
Savdijci vedo, da smo vsi odvisniki od njihove nafte in da se da vse kupit

tako da jim je cisto vseeno kaj si kdo misli, komu krsijo clovekove pravice, in koliko Jemenskih otrok ubijejo...

denar sveta vladar!

in mi to sprejemamo!!?!?!
Nikolaj
# 09.10.2018 ob 19:44
Ali bodo USA in EU uvedle zoper Savdsko Arabijo sankcije kakor proti Rusiji.
mb128
# 09.10.2018 ob 18:54
Ja no zelo me zanima rezultat te preiskave oz. zelo me zanima izgovor, ki ga bodo sudijci navedli.
Me sploh ne bi presenetilo če bi zapisali, da so ga ugrabili mali zeleni.
Pa šalo na stran. Zadeva je dokaj nerodna. Dejstvo je da je to kar se je zgodilo se je zgodilo v konzularnem predstavništvu za vsa dejanja tega predstavništva pa na koncu odgovarja kraljeva družina. In tako so se znašle Zda v precej nerodnem položaju. Le kako bodo ukrepale? Po eni strani rabijo SA že zaradi Irana po drugi strani pa je pametno imeti vsaj spodobne odnose z njimi že zaradi omiljevanja konflikta Sa-Katar. Tukaj je seveda še tisti famozen Triumf in pa dejstvo da ima SA kar dosti delnic v ameriški orožarski industriji da o odvisnosti Zda od SA nafte.
Jep zaradi umora oz. vsaj ugrabitve novinarja je nastala šlamastika par exelance in z velikim zanimanjem bom spremljal kako se bo vse skupaj odvijalo čeprav nekako slutim kako se bo na koncu vse skupaj razpletlo. SA bo priznala, da je umorila novinarja ker je pač nevzdržno če se nekdo sploh drzne zoperstaviti kraljevi družini in ker se tistemu, ki prizna svoj greh polovico odpusti jim bodo Zda zažugale češ ti SA ti obenem pa bo SA deležna kakšne pro forma sankcije tako za publiko. Vse kar bo več od tega bo zame eno veliko presenečenje kajti nekako logično je da strateška partnerja ne bosta postavila svojega odnosa na kocko zaradi nekega novinarja pa magari bil ta tudi umorjen.
Pa dobrodošli v realnost!
DrMinistr
# 09.10.2018 ob 18:15
obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil

In sedaj je potrebna neka huda preiskava, kaj bi se lahko zgodilo? Saj je pa vendar jasno kot beli dan. Krivi so...Rusi!

p.s. ne norčujem se čisto nič bolj, kot vsi ti diplomati, ki "pozivajo k preiskavi", očitno sta samo 2 možnosti, ali je mrtev (ubit na savdijski ambasadi), ali pa ugrabljen (na savdijski ambasadi).
xerces8
# 09.10.2018 ob 17:42
"Upajmo, da se bo zadeva rešila sama od sebe"

Nobelovo nagrado! Tale Trump pa ga res seka. :-)
oleander_in_pes
# 09.10.2018 ob 21:46
In s takimi režimi prijateljujemo ...
QUENDI
# 09.10.2018 ob 20:25
.....a nihče ni bral 1000 in ene noči......čudež pač.....vstopiš in se razbliniš......če 1000 let te z drgnenjem prikličejo iz oljenke.......
Kekec99
# 09.10.2018 ob 19:20
Saj so povedali da je odšel, ker so oni državljani S.A., bo to dovolj. Dejstvo pa je, če je že res odšel, je "odšel" skozi dimnik.
pacoman
# 09.10.2018 ob 19:10
Amazon odvaja del dobička za financiranje skrajnega Islama v Evropi. Sicer ni direktno povezano s tem primerom, je pa precej zaskrbljujoče.

Reporter News TV - Amazon sends cash to charity founded by 'extremist'
Dvomljivec
# 10.10.2018 ob 06:14
A bojo sankcije proti temu Kraljestvu Zla?
HOR
# 09.10.2018 ob 22:18
Mainstream žurnalisti so razburjeni, ker je saudski klovnski princ zbil enega od njih...

Glavni medijski pisuni establišmenta (ZDA,...) ki so zdaj na bojnem pohodu zaradi izginItve/umora Hašodžija, so večinoma zasramovani zaradi svoje nekritične naklonjenosti Muhammad bin Salmanu. Toda še bolj pomembno je, da je Khashoggi eden iz njihovega družbeno razrednega sloja. O sebi mislijo, kot o neke vrste upravičenih aristokratih, ki si ne zaslužijo takšne usode. To je "rezervirano" le za drug majnvreden plebs pod njimi.

Preprosto razmislite o tem amoralnem odlomku v Friedmanovi jokajoči kolumni o primeru Hašodži:
-Če so Džamala ugrabil ali umoril s strani saudijske vlade, je to nesreča za Mohammad bin Salmana in tragedija za Saudsko Arabijo in vse države Arabskega zaliva (!?...). To bi bila nerazumljiva kršitev norm človeškega dostojanstva in še hujša, pa ne v številu, ampak načeloma, kot pa vojna v Jemnu. ( -za kozlat...)
Vsakih deset minut otrok v Jemnu zboli zaradi lakote, ki jo povzroča vojna zaradi Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, ZDA in V. Britanije. Obnovljeni napad na pristanišče Hodeidah in hiperinflacija v zadnjih mesecih so podvojili cene hrane in plina. Večina ljudi v Jemnu nima več dohodka za plačilo potrebne hrane. Deset tisoč jih je že tiho izginilo, milijoni lahko sledijo. S kakšnim humanitarnim "načelom" bi bila morebitna smrt enega komformističnega kolumnistka (pisal je medle kritike SA za Washington Post, med drugim pa podpiral tudi obglavjjanje sirskih ujetnikov in Saudsko vojno v Jemnu...), še hujša od tega?

Saudova Arabija pod Mohammad bin Salmanom je šibka in ranljiva. Ugrabitev Khashoggija je znak njegove negotovosti. Si ne more privoščiti niti, da bi imela enega blagega kritika zunaj svojega nadzora. ZDA so zelo zadovoljne s tem položajem. Trumpovi administraciji bo tako lažje iztisniti več denarja iz nore peščene kraljevine. Administracija ne bo krivila Salmanovega režima zaradi Hašodžija, niti kongres. Lansko leto so Saudijci porabili ca 27 milijonov dolarjev za "lobiranje" v Washingtonu. Podkupujejo vsakega senatorja, ki bo vzel denar.
Edina stvar, ki bi jo Trumpova administracija lahko storila v zvezi s primerom Hašodži, je očitati Rusiji da je vpletena. Britanski MI6 pa bo mogoče kmalu ugotovil, da je kak iranski agent "novičokil" Hašodžija..(LOL)
Če bo State Department obsodil Iran za ugrabitev Hašodžija in bodo zato znova sankcionirali Rusijo in, če bo Pentagon povečal podporo bombardiranju Jemna, se bodo pa Friedman in ostali medijski pisuni establišmenta (ZDA) znova dvignili in aplavirali....SIC
vir...
bilzerian
# 09.10.2018 ob 20:14
ZDA, EU in Turčija se oglašajo.
zaradi lepšega, seveda.
če pa bodo preglasni, pa bo kralj malo zaprl pipico z nafto, pa bodo hitro vsi tiho....
Hopi
# 09.10.2018 ob 20:05
Ta novinar je verjetno tudi eden izmed samomorilcev:
Samomor »z dvema kuglama v glavi«.

Konzulat je običajno vse ozemlje. ki se nahaja izza ograje. Ne
zgolj tisto, kar se nahaja izza zidu bajte.

Turške kamere lahko posnemajo le tisto, kar je pred ograjo. In
tisto, kar se vidi skozi ograjo.
Torej, kar se pelje v konzulat in iz konzulata v zaprtih
avtomobilih - kombijih, se ne vidi.

Novinar je bil konzulatu pričakovan. Povsem možno ga je, turškim
kameram iz konzulata nezaznavno, spraviti v prostorni avto (tudi
v prtljažnik, zadnja vrata kombija).

Torej res dvomim, da se bo v konzulatu kaj resnega našlo.
Verjetno se bo nekje daleč od konzulata povsem slučajno našlo
truplo novinarja. Kazalo bi naj na samomor.
Bethtempet3
# 09.10.2018 ob 21:24
padel je po stopnicah
zozozo
# 09.10.2018 ob 17:09
@audiac - "Ni slišati glasu" samo, če se ne potrudiš, da bi poslušal. KLIK
borut-blas
# 10.10.2018 ob 08:06
treba je vedeti da so savdijci naši prijatelji in zavezniki v natu ..
zavezniki v bopju prozi terorizmu in rusiji ...
ne moremo pristati da blatijo naše zaveznike in prijatelje
zdaj pa res ne more biti dileme - takoj povečajmo prispevek za nato !!!
nikdar in nikar referenduma za izstop iz nata , garanta miru in stabilnosti v svetu !!!
mb128
# 09.10.2018 ob 20:51
No ogledal sem si prispevek Al Jazeere English glede tega na YT. Zadevšino postavljajo v čisto drugačno perspektivo. Pred kratkim je v SA tudi izginil nek ekonomist, ki je tudi vsaj včasih bil blizu kraljevi družini. Pa nobeden ni zaradi tega zagnal noben halo? A so novinarji, pravzaprav pisci oz. tako je bil dotičen g. predstavljen na Al Jazeeri vrednejši od ekonomistov?!
Kakorkoli že pred kratim se je zgodil še kako pomemben dogodek, ki je poslabšal odnose SA-ZDA. Podražila se je nafta in komrad Dump je saudijski kraljevi družini že kar zagrozil, da brez njih ne bi zdržali na tronu niti 14. dni. To vsaj meni celoten dogodek postavi v povsem drugačno luč oz. to je razlog zakaj je ta tragedija sploh uzrla luč sveta. Jep zgleda da je svet občutljiv na savdijske ekscese samo takrat ko to nekdo hoče, ko mu to paše! Čista manipulacija skratka.
Mimogrede savdijci so pristali, da bodo v konzulat lahko vstopili turški kriminalisti in skušali zadevi priti do dna. Kraljeva družina je že zanikala da bi bila kakorkoli vpletena v ta incident.
GeorgeB
# 09.10.2018 ob 20:43
našli bodo truplo brez glave... stavim ena proti deset...
amerosionisti pa se delajo mutave... :D
Hopi
# 09.10.2018 ob 21:42
Pred dvema dnevoma na MMC-ju berem, da je novinarja njegova
zaročenka 11 ur čakala pred konzulatom.

Sam pa pravim, da se je lahko novinar že 11 krat mimo nje mrtev
ali živ peljal v prtljažniku konzularnega avtomobila. Ali pa 11 krat
mimo nje mrtev ali živ v oskrbovalnih avtomobilih konzulata.
audiac
# 09.10.2018 ob 17:21
Potrjujem :) V člankih jih ponavadi eksplicidno omenijo.No,saj bi bilo v bistvu res preveč prozorno,da se pri taki zadevi kar ne bi oglasili.
Petar Karamazov
# 10.10.2018 ob 10:35
Glede na to, da je miselnost Savdijcev v srednjem veku, bi bilo čisto možno, da so ga ubili na konzulatu v sprejemni pisarni, ga razkosali in ga v rjuhah ali kovčkih znosili ven. Če bi bila objektivna kriminalistična preiskava v teh prostorih mogoča, seveda ne bi bilo težko najti vsaj sledi krvi.
mb128
# 09.10.2018 ob 22:40
Hopi
Veš kaj je tukaj interesentno? Tuji mediji so objavili posnetek varnostne kamere, ki pirikazuje dotičnega g. kako vstopa v prostore konzulta. Ura? 13:14 in nekaj sek.. In sedaj k temu še dodaj tistih famoznih 11. ur. A ni zanimivo?
Chopin
# 10.10.2018 ob 12:46
Po vsej verjetnosti narocen umor. Bo Salman, ce se ukaze, da je res ukazal likvidacijo, kdaj obtozen za umor? Nekako dvomim v to ...
oleander_in_pes
# 10.10.2018 ob 12:38
Saudova Arabija pod Mohammad bin Salmanom je šibka in ranljiva. Ugrabitev Khashoggija je znak njegove negotovosti. Si ne more privoščiti niti, da bi imela enega blagega kritika zunaj svojega nadzora. ZDA so zelo zadovoljne s tem položajem. Trumpovi administraciji bo tako lažje iztisniti več denarja iz nore peščene kraljevine.

Jaz bi prej rekel, da je to početje znak popolne arogance. Možakar se počuti tako na vrhu sveta, da mu je praktično vseeno, kaj bo kdo rekel. Negotovost? Prej zavest, da ne razpolaga samo z nafto in denarjem, s katerim kupuje klečeplaznost (dolžniške obveznice) Zahoda, temveč s človeškimi življenji - torej imamo tu primer prave srednjeveške miselnosti. Kako že pravijo, "može seljak iz sela, a ne može selo iz čovjeka"?
Hopi
# 10.10.2018 ob 00:16
mb128: 09.10.2018 ob 22:40
-------------------------------------
glej naprimer:

AP: 9. okt. 2018
guglaj:
Turkey to search Saudi Consulate for missing journalist
prevajanje:
Turčija za iskanje pogrešanega novinarja v Savdskem Konzulatu

Pa boš videl frke okoli možnosti večih vrat za izhod živega ali
mrtvega. Niso samo glavna vrata, kjer je nevesta 11 čakala.
Predstavljene so tudi možne frke s kamerami pri tolikih vratih.
Bethtempet3
# 09.10.2018 ob 21:36
se zgodi
oleander_in_pes
# 10.10.2018 ob 12:44
Trumpovi administraciji bo tako lažje iztisniti več denarja iz nore peščene kraljevine.
Meni pa se zdi, da se je ameriška uprava znašla v položaju, ko mora svoje korake zelo usklajevati z muziko, ki jo izvaja SA ...
Kazalo