Bližnji vzhod
Savdsko topništvo
Savdska Arabija več kot 98 odstotkov orožja kupi od ZDA in članic Evropske unije. Foto: Reuters
Donald Trump in Mohamed bin Salman
Ameriški predsednik Trump je odnos ZDA do Savdske Arabije jasno postavil v kontekst večmilijardne trgovine z orožjem, ki naj ima prednost pred skrbjo za spoštovanje človekovih pravic. Foto: EPA
Jemen
Savdska Arabija je z zaveznicami marca 2015 začela posredovati v vojni v Jemnu, pri čemer je po podatkih ZN-a odgovorna za večino civilnih žrtev. Po nekaterih podatkih je v nasilju v Jemnu od leta 2015 skupno umrlo celo okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA
Lakota v Jemnu
Prebivalci Jemna niso žrtve le neposrednega nasilja, temveč tudi lakote, ki zdaj po oceni ZN-a grozi že 14 milijonom ljudi, kar je skoraj polovica prebivalstva. Podhranjenost dela otroke še posebej ranljive za bolezni, kot je kolera. Od aprila 2017 je v državi število domnevnih okužb doseglo 1,2 milijona. Foto: EPA
EU
Evropska unija je pred desetimi leti sprejela zavezujoč dokument, ki določa pogoje za izvoz orožja, ki pa je bolj ali manj mrtva črka na papirju. Foto: EPA

Dodaj v

"Načelni pragmatizem" EU-ja v senci milijardnih orožarskih poslov s Savdsko Arabijo

Riad skoraj vse orožje kupi od ZDA in članic EU-ja
31. oktober 2018 ob 06:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija v savdskem konzulatu v Carigradu so mednarodna javnost in države izrazile ogorčenje, med njimi tudi zahodne države, kar pa načeloma ne bo ogrozilo njihovih milijardnih prodaj orožja savdski kraljevini. Največje dobaviteljice orožja Riadu so ZDA, Velika Britanija, Francija, Španija, Nemčija.

Umor Hašokdžija in dolgotrajno izmikanje savdskih oblasti glede njegove usode ter lastne vpletenosti sta v ospredje zanimanja svetovnih medijev spet postavila odnos Savdske Arabije do človekovih pravic. Zaskrbljenost so izražale tudi savdske zahodne zaveznice, ZDA in države članice EU-ja, pri čemer odločnost njihovih obsodb niha. Medtem ko so iz ZDA ob napovedih ukrepov zoper savdske uradne osumljence prihajali tudi izrazi razumevanja za Riad, je EU pozvala k "celoviti preiskavi", pojavljajo pa se tudi pozivi k prepovedi oziroma prekinitvi prodaje orožja tej državi.

Prodajo orožja je v središče svojega razmisleka o odzivu na Hašokdžijev umor postavil ameriški predsednik Donald Trump. Kot je dejal, ne želi ogroziti "milijona delovnih mest" (številko je sicer večkrat spreminjal močno navzgor), ki naj bi jih zagotovila prodaja orožja Savdski Arabiji v vrednosti 110 milijard dolarjev, pri čemer gre v veliki večini pravzaprav zgolj za namere nakupa orožja, ne pa tudi dejanske pogodbe. V okviru teh potencialnih poslov po Trumpovem obisku Savdske Arabije maja leta 2017 sta se namreč Riad in Washington do zdaj dogovorila za orožarske posle v vrednosti "le" okoli 14,5 milijarde dolarjev.

Največji kupec ameriškega orožja je ravno Savdska Arabija. Po podatkih Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI), ki spremlja vojaško porabo po svetu in ima na tem področju najcelovitejše podatke, so savdski nakupi orožja med letoma 2013 in 2017 predstavljali 18 odstotkov celotne ameriške prodaje orožja v tem obdobju.

Tretji največji vojaški proračun na svetu
Savdska Arabija je v letu 2017 porabo za vojaške namene, kar vključuje plače, operativne stroške, administracijo, gradnjo infrastrukture in nakupe orožja ter opreme, povečala za 9,2 odstotka na 69,4 milijarde dolarjev. To pomeni, da je imel Riad lani tretji največji vojaški proračun na svetu (po ZDA s 610-milijardnim in Kitajsko z 228-milijardnim). Savdska Arabija za vojsko namenja kar 10 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), daleč največ med 15 državami z največjo vojaško porabo. Za primerjavo - leta 2016 so članice EU-ja za vojaške namene v povprečju namenile 1,3 odstotka BDP-ja, ZDA pa 3,1 odstotka.

Med letoma 2013 in 2017 je bila Savdska Arabija drugi največji uvoznik orožja na svetu, njen uvoz orožja pa je v tem obdobju v primerjavi z obdobjem 2008-2012 narasel za 225 odstotkov. Podatki SIPRI-ja kažejo, da je do precejšnjega porasta savdskega nakupa orožja prišlo po letu 2015, ko je Savdska Arabija skupaj z nekaterimi arabskimi zaveznicami, predvsem Združenimi arabskimi emirati, vstopila v državljansko vojno v sosednjem Jemnu, kjer se bori proti hutijevskim upornikom.

Riadu praktično vse orožje od ZDA in članic Unije
Po letu 2015 Savdsko Arabijo z orožjem po ZDA v največji meri opremlja Velika Britanija. Guardian poroča o prodaji v vrednosti 5,9 milijarde dolarjev v tem obdobju, pri čemer so savdski nakupi med letoma 2013 in 2017 predstavljali kar 49 odstotkov britanskega izvoza orožja. Pomemben vir orožja za Savdsko Arabijo je tudi Francija, od katere je Riad v obdobju 2013-2017 kupil 3,6 odstotka svojega orožja (61 odstotkov orožja v tem obdobju je kupil od ZDA, 23 pa od Velike Britanije). Savdska Arabija kupuje velike količine orožja še od Španije, Italije, Švice, Nemčije in Kanade. Tako več kot 98 odstotkov svojega orožja uvozi ravno iz ZDA in evropskih držav.

"Ogrožena" prodaja orožja
Po umoru Hašokdžija pa je vsaj majhen del tovrstnih poslov (začasno) ogrožen. Kanadski premier Justin Trudeau je namreč zagrozil z odpovedjo večmilijonskega orožarskega posla s Savdsko Arabijo, Nemčija pa je začasno ustavila prodajo novega orožja tej državi. "Nujno je treba pojasniti, kaj se je zgodilo," je glede umora novinarja dejala nemška kanclerka Angela Merkel. "Strinjam se z vsemi tistimi, ki pravijo, da do prodaje orožja, čeprav je ta že zdaj omejena, v trenutnih okoliščinah ne more priti," je dodala. Odločitev naj sicer ne bi vplivala na že odobren izvoz orožja v Savdsko Arabijo, ki je drugi največji tuji kupec nemške vojaške opreme.

Ni prvič, da Nemčija napoveduje prekinitev prodaje orožja Savdski Arabiji. V začetku leta je takšno odločitev sprejela zaradi njene vpletenosti v vojni v Jemnu, takrat pa naj bi prekinitev prodaje orožja veljala za vse države, ki sodelujejo v tem konfliktu. A septembra je Berlin vendarle odobril prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti več kot 400 milijonov dolarjev. Zdaj glede vprašanja prodaje orožja Riadu nemška kanclerka poziva k "enotni evropski rešitvi oziroma odzivu vseh članic EU-ja".

Odnosi članic Unije do tega vprašanja pa se močno razlikujejo. Medtem ko vodijo Švedska, Belgija in Finska (ob njih tudi Norveška, ki ni članica) politiko neprodaje orožja savdski kraljevini, je francoski predsednik Emmanuel Macron pozive k ustavitvi prodaje orožja tej državi označil za "čisto demagogijo". Razumljivo. Francija je namreč po podatkih francoskega obrambnega ministrstva med letoma 2008 in 2017 Riadu, drugemu največjemu kupcu francoskega orožja, prodala za 12,6 milijarde dolarjev orožja. Samo v letu 2017 je Pariz izdal dovoljenje za prodajo orožja Savdski Arabiji v potencialni vrednosti 16,7 milijarde dolarjev, je poročal Reuters.

Pomembna oboroževalka Savdske Arabije je tudi Španija. Septembra je Madrid po prvotni odločitvi vlade Pedra Sáncheza o zaustavitvi prodaje 400 lasersko vodenih raket, za katero se je dogovorila prejšnja konservativna vlada, prodajo vendarle odobril. Njen preklic bi namreč ogrozil veliko večjo prodajo petih vojaških ladij v vrednosti 1,8 milijarde evrov. Španski časnik El Periódico je poročal, da je Španija Savdski Arabiji med letoma 2015 in 2017 prodala za nekaj več kot milijardo dolarjev orožja.

Bolj enotnega mnenja glede prodaje orožja Savdski Arabiji kot članice Unije je Evropski parlament. 25. oktobra so poslanci in poslanke tako s 325 glasovi za in le enim proti sprejeli sicer nezavezujočo resolucijo, ki poziva k enotni uveljavitvi prepovedi prodaje orožja Savdski Arabiji na ravni celotnega EU-ja. Povod za tokratno resolucijo je bil umor Hašokdžija, v njej pa je parlament ponovil svoj poziv k embargu na prodajo orožja vsem vpletenim v vojni v Jemnu.

Spomnimo, koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije se očita množično kršenje mednarodnega humanitarnega prava v Jemnu. Organizacije za zaščito človekovih pravic, kot sta Amnesty International in Human Rights Watch, Savdsko Arabijo in koalicijo, ki jo vodi, obtožujejo vojnih zločinov, bombardiranja civilne infrastrukture in ubijanja ter poškodovanja civilistov. Po podatkih Sveta ZN-a za človekove pravice je bilo v tej državi med marcem 2015, ko se je začelo posredovanje koalicije, in avgustom 2018 ubitih 6.592 civilistov, ranjenih pa 10.470. Pri tem je večina teh žrtev posledica zračnih napadov koalicije, ki jo vodi Savdska Arabija, ugotavlja Svet ZN-a.

Prodaja orožja kljub lastnim zavezam
Področje prodaje orožja na ravni EU-ja ureja t. i. skupno stališče (ang. common position), pravno zavezujoč dokument iz leta 2008, ki med drugim določa pogoje, pod katerimi lahko članice izdajajo dovoljenja za izvoz orožja. Dokument tako odreja, da so "države članice odločene preprečiti izvoz vojaške tehnologije in opreme, ki bi lahko služila notranji represiji ali mednarodni agresiji ali bi prispevala k regionalni nestabilnosti". Eden od pogojev je spoštovanje človekovih pravic v državi prejemnici orožja in njeno spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava.

Kot še piše v dokumentu, naj se dovoljenje za izvoz vojaške opreme ne izda, če obstaja "jasno tveganje, da bo izvožena vojaška tehnologija uporabljena za notranjo represijo" ali "verjetnost, da bo vojaška tehnologija ali oprema uporabljena za kaj drugega kot za legitimno državno varnost in obrambo prejemnice".

Slovenija v Savdsko Arabijo orožja oziroma vojaške opreme praktično ne izvaža. V obdobju med letoma 2004 in 2017, za katerega je ministrstvo za obrambo objavilo podatke, je bilo le nekaj manjših pošiljk orožja in opreme, za katere pa Slovenija ni prejela denarja. Leta 2010 je bilo v Savdsko Arabijo poslanih nekaj kosov, ki spadajo v kategoriji "oklepna in zaščitna oprema, konstrukcije in komponente zanjo" ter "sestavni deli, polizdelki in nedokončani izdelki za vojaško orožje in opremo", a je bila njihova vrednost v evrih ocenjena na 0, namen pošiljk pa je bil "testiranje". Takšen primer je tudi v letih 2013 in 2014, ko je bilo iz Slovenije poslanih skupno 3.500 kosov "streliva in naprav za nastavljanje vžigalnikov in posebej zanje zasnovanih komponent". Tudi v teh primerih je šlo za "testiranje".


Zločini v Jemnu le del dolgega seznama

Pri tem so zločini, ki jih v okviru koalicije v Jemnu izvaja Riad, le eden od očitkov na račun savdskih oblasti. Human Rights Watch (HRW) je na ta seznam uvrstil tudi zatiranje aktivistk za ženske pravice. Tik preden so ženske v državi dobile pravico do vožnje, so oblasti tako aretirale 13 vidnih aktivistk. Ob tem Savdska Arabija ženske državljanke praktično obravnava kot mladoletne ljudi. V državi je namreč v veljavi t. i. skrbniški sistem, po katerem ženske za pridobitev potnega lista, poroko, potovanje in podobne dejavnosti potrebujejo odobritev moškega skrbnika, običajno moža, očeta ali brata, lahko pa tudi sina.

Tudi Hašokdžijev umor ni izjema v odnosu Riada do kritikov režima. HRW izpostavlja dolgo zgodovino zatiranja disidentov in aktivistov tako znotraj kot zunaj meja Savdske Arabije.

Ob tem so tarče režima tudi višje pozicionirani člani kraljeve družine, vladni uslužbenci ali poslovneži. Oblasti so tako zaradi obtožb korupcije v zadnjem letu aretirale skoraj 400 ljudi in jih brez ustreznih pravnih postopkov zadrževale v poslopju sicer prestižnega hotela v Riadu. Režim naj bi od zaprtih tako izsilil več milijard dolarjev.

Problematična je tudi lani sprejeta protiteroristična zakonodaja, ki vsebuje ohlapne in dvoumne definicije terorističnih dejanj. Predvideva tudi pet do desetletne zaporne kazni za posredno ali neposredno prikazovanje kralja Salmana ali prestolonaslednika Mohameda bin Salmana "na način, ki žali religijo ali pravičnost".

HRW je obsodil tudi prepoved javnega prakticiranja katere koli religije razen islama v savdski kraljevini ter njeno "sistematično diskriminacijo" muslimanskih manjšin, predvsem šiitov.

"Načelni pragmatizem" EU-ja
Zakaj EU s Savdsko Arabijo kljub omenjenim problematikam "posluje kot običajno", morda pojasnjuje junija 2016 sprejeta Globalna strategija za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije, v kateri se EU sicer zavezuje k spodbujanju svetovnega reda, temelječega na pravilih. Pri tem naj bi Unijo in njene članice vodila "jasna načela", ki izvirajo "toliko iz realistične ocene aktualnega strateškega okolja kot idealističnih želja po boljšem svetu". 56-stranski dokument tako med drugim vpeljuje pojem "načelnega pragmatizma", ki naj bi v prihodnjih letih vodil zunanje delovanje Unije.

EU bo vodil "močan občutek odgovornosti", tako znotraj Evrope kot v okoliških regijah, zagotavlja strategija, ki dodaja, da je Unija "zavezana svetovnemu redu, ki temelji na mednarodnem pravu, ki zagotavlja človekove pravice". Čeprav besedilo med drugim določa tudi, da bo EU "okrepila skupna pravila glede politik izvoza vojaške opreme in tehnologije", pa dejstvo, da so bile tudi v letu po sprejemu tega dokumenta njene članice poleg ZDA glavne dobaviteljice orožja za Savdsko Arabijo, nakazuje, kje se konča "načelnost" in začne "pragmatizem".

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
Ehehe
# 31.10.2018 ob 06:48
vse je kristalno jasno in zalostno. neverjetna dvojna merila zaradi miljardnih orozarskih poslov ??? bolano

in ce mi lahko kdo razlozi zakaj se ta srednjeveska drzava spravlja na en ubogi Jemen ?
Ramus
# 31.10.2018 ob 07:03
Noben zahodni voditelj, ki je bombardiral Sirijo in prodaja orožje morilskemu režimu v Savdski Arabiji nima več nobene kredibilnosti in integritete. Dvoličnost je razkrita!
Clown
# 31.10.2018 ob 06:57
Ja to je pa tako ker smo dovolili da kavboji ki so najprej od indijancev sebi ukradli ozemlje vodijo cel svet, pa se vsi pretvarjamo da je to O.K.
Ramus
# 31.10.2018 ob 07:04
ZDA so največja grožnja za svetovni mir.
stopeti
# 31.10.2018 ob 07:13
Te države bi prodale orožje SA, če tudi bi ga uporabili zoper njih. Denar na računu je pomembnejši.
qurwalook
# 31.10.2018 ob 07:13
ZDA&VB rak našega planeta !
123pepe321
# 31.10.2018 ob 07:05
Ven iz EU in NATA!
Bivši uporabnik
# 31.10.2018 ob 07:53
mali_piscek
Njihovo privatno življenje nas se ne tiče, pač živijo v skladu s svojo sveto knjigo in napotki prvega med svojimi.

Ker direktno financiramo poboje Jemencev, s čimer se nihče v Sloveniji ne strinja - baje smo demokracija, pa to.

In še - potem tudi nimaš nič proti, če Saudska Arabija v zameno financira islamski fundamentalizem, posledica česar so mrtvi od Londona do Kabula - kot praviš, naše privatno življenje se njih ne tiče.
amigo
# 31.10.2018 ob 07:28
Takšen primer je tudi v letih 2013 in 2014, ko je bilo iz Slovenije poslanih skupno 3.500 kosov "streliva in naprav za nastavljanje vžigalnikov in posebej zanje zasnovanih komponent". Tudi v teh primerih je šlo za "testiranje".

Tudi mi podpiramo te morilce. Orožje jim celo podarjamo.
Funky_funky
# 31.10.2018 ob 07:44
Ko bo prišlo do konflikta bom moral dobro razmislit za koga se bom boril. Dvomim da bom na strani "zaveznikov" ali "koalicije"
Banban
# 31.10.2018 ob 07:59
Denar je sveta vladar. Kako zelo drzi. Zalostno.
Do Brasil
# 31.10.2018 ob 08:45
Pragmaticnost Evrope se vidi tudi v porocilu ZN o zamrznjenih Gadafovih sredstvih v Belgiji.. Od 16 milijard EU je izginilo 10, ki so bila po porocilih ZN uporabljena za financiranje raznih uporniskih skupin v Libiji. Tocne sledi denarja niti ne monejo dokazati, vendar Belgija tudi "ne ve", kje je cca 10 milijard EU.
Pazite, to ni Amerika, ki mirno ukrade gadafijevo zlato (143 ton zlata) in svet to vzame zdravo za gotovo, to je Evropa, ki "nacelno" da nekaj na vladavino prava!
Tale zadnji primer kaze, da res nikomur ni za zaupati.
artoum*2
# 31.10.2018 ob 06:56
in ce mi lahko kdo razlozi zakaj se ta srednjeveska drzava spravlja na en ubogi Jemen ?

za nekoga delajo?
konec koncev že dolgo v miru prodajajo nafto in kupujejo orožje ?
zapravico
# 31.10.2018 ob 07:03
Pragmatizem, Je ameriška filozofska smer, po kateri je resnično to, kar je za posameznika koristno to se pravi samo za njih
alcatraz
# 31.10.2018 ob 10:08
sami sužnji denarja.
brez moralne drže, vrednot in sramu.
Lokita
# 31.10.2018 ob 09:36
In zakaj imajo voditelji teh držav, ki na veliko sklepajo miljardne orožarske posle neko pravico do moraliziranja? Njihovo gobezdanje je pač mlatenje prazne slame....a mediji tudi MMC jim kljub vsemu dajo prime time na to temo...
rush1
# 31.10.2018 ob 16:22
Slovenski vladi predlagam, da takoj preneha izvajati embargo določenih produktov za ruski trg, s tem bi lahko še dodatno pospešili našo gospodarstvo. Če ni proti Sav.Arabiji nobenega embarga, ne vidim razloga, zakaj bi bil proti Rusiji.
tristokosmatih
# 31.10.2018 ob 10:41
EU različica radia Erevan
Ali je v veleposlaništvih dovoljeno razkosavanje novinarjev?
Načelno da, vendar se ne spodobi.
maksimsi
# 31.10.2018 ob 09:10
Nimrod no.1

V Cem je SA Režim boljši od Iranskega režima ?
moj komentar
# 31.10.2018 ob 15:35
Če bi Jamal Khashoggi-ja domnevno zastrupili z novičokom, potem bi sankcije izrekle vse zahodne države. Seveda bi jih izrekle proti Rusiji.
Ker pa je bi sesekljan s strani zahodne partnerice in priležnice SA, se seveda ne bo zgodilo nič.
socrates
# 31.10.2018 ob 11:05
In to so države, ki pridigajo o demokraciji, svobodi in človekovih pravicah? BLJAK .... jih že zdavnaj nimam za tiste, ki bi kogarkoli podučevali, predvsem USrA in kao "Great" Britain ....
Bonsaj
# 31.10.2018 ob 08:57
Se pravi, po tej logiki Zahoda, če lahko npr. s serijskimk morilcem sklenem milijardne posle, bi bilo nepraktično, če bi ga vtaknili za zapahe, ker je na prostosti pač koristnejši zame, za moje podjetje in mojo državo?
HOR
# 31.10.2018 ob 13:34
in ce mi lahko kdo razlozi zakaj se ta srednjeveska drzava spravlja na en ubogi Jemen ?

Ker podpirajo predsednika, proti kateremu so hutiji zaceli upor.
hutiji so sponzorirani iz strani irana in katarja.


Predsednik Jemna je neligitimna marionetna lutka nastavljena in vzdrževana ter vsestransko vojaško podprta s strani Saudijcev.
Hutiji pa so zgodovinsko tradicionalni branilci Jemna pred okupacijo, ki pa niso lutke Irana, ki jim dostavlja nekaj Pomoči tudi v orožju.
Z resno oborožitvijo bi pa Hutiji hitro porazili okorno vojsko plačancev saudske koalicije, ki ima podporo zahoda zaradi geostrateških interesov zahoda, kakor nasploh celotna saudova barbarija...
Mirlo
# 31.10.2018 ob 08:17
Slovenija v Savdsko Arabijo orožja oziroma vojaške opreme praktično ne izvaža1

Kot da v britanskem dokumentarcu "Savdski dvor" ne bi videli, kako to počnejo recimo Bolgari!
zapravico
# 31.10.2018 ob 07:05
Tale trumpet ga res mal preveč svira
Nikolaj
# 31.10.2018 ob 19:34
ZDA dejansko sodelujejo z morilci.
oziris.va
# 31.10.2018 ob 11:04
Ramus
# 31.10.2018 ob 07:03

Noben zahodni voditelj, ki je bombardiral Sirijo in prodaja orožje morilskemu režimu v Savdski Arabiji nima več nobene kredibilnosti in integritete. Dvoličnost je razkrita!


Misliš, da to politike v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, Nemčiji zanima?
Fučka se jim.
Lupo
# 31.10.2018 ob 09:52
Savdijci letno porabijo za širjenje salafitskega Islama in gradnjo džamij po vsem svetu dvakrat več sredstev kot jih je Sovjetska zveza za hladno vojno.
LaSalle
# 31.10.2018 ob 09:52
Problem Saudijcev je da so zelo "nepismeni". Ti ljudje niso sposobni za nič. Vse kar imajo so jim zgradili tujci, vse urade vodijo tujci in ko bo zmanjkalo nafte se bodo vrnili v objem puščave.

Salman je rekel da bodo problem Jemena rešil v tednu. Zdej po parih letih letijo jemenske rakete nad Rijad.
PONOS
# 31.10.2018 ob 08:16
200miliard orožja za psihopata smo doživeli leta 1933.Posledice so bile videne 1939.
MBS je tretji antikrist-paradoksalno bo njegova smrt sprožila 3 svetovno vojno.Glej Nostradamus(Mabus)
HOR
# 31.10.2018 ob 15:01
Število smrtnih žrtev vojne v Jemnu je petkrat večje, kot se predstavlja...

Eden od razlogov, da so se Savdska Arabija in njene zaveznice izognile javni obsodbi nad njihovim posredovanjem in udeležbi v vojni v Jemnu, je, da se je število ljudi, ubitih v spopadih precej podcenjevalo (zakaj le...!?). Redno poročanje o ca do 10,000 mrtvih je nenvadno nizka številka glede na obseg in intenzivnost ter trajanje konflikta...
Nova nevtralna študja dokazuje, da je stevilo smrtnih žrtev vojne v Jemnu od začetka 2016 do sedaj doseglo že ca 56000 ljudi in sedaj narašča za ca 2000 žrtev na mesec...
Skupna ocena od začetka vojne pa bo verjetno pokazala tudi več kot 70000 vseh smrtnih žrtev...
Večkrat citirana navedba ca do 10.000 mrtvih civilistov, ki je prišla s strani OZN leta 2017 in se od takrat ni spremenila je zastarel podatek, izhajajoč iz zaradi vojne omejene in nepopolne jemenske statistike, ki omogoča koaliciji pod vodstvom Saudske Arabije in Združenih Arabskih Emiratov, ki je močno podprta s strani ZDA, Velike Britanije in Francije, da ignorirajo višje vendar bolj objektivne nevtralne ocene žrtev...

Žrtve dodatno naraščajo odkar koalicija pod vodstvom Savdske Arabija in UAE skuša blokirati pristanišče Hodeidah, katero predstavlja zadnja vrata pod nadzorom Houthi upornikov za prestolnico Sana. Oxfam poroča, da je med 1. avgustom in 15. oktobrom bilo ubitih 575 civilistov v pristanišču mesta, vključno 136 otrok in 63 žensk. V Kani je bilo nedavno ubitih še 16 civilistov na tržnici v Hodeidahu, na od Houthijev nadzirani kontrolni točki pa je koalicija ubila še 15 civilistov, vključno s štirimi otroci...

Le malo informacij o smrtnih žrtvah v Jemnu doseže zunanji svet, ker Savdska Arabija in Združeni Arabski Emirati onemogočajo dostop za tuje novinarje in druge nepristranske priče. Za razliko od vojne v Siriji, ameriška, britanski in francoska vlada nimajo interesa pri osvetljevanju opustošenja, ki je dogaja v Jemnu in nudijo diplomatsko kritje intervencije savdske koialicije v kateri sodelujejo tudi sami...
Brez verodostojnih podatkov glede smrtnih žrtev v Jemnu pa se je zahodnim silam lažje otresati obtožb, da so vpletene v humanitarno katastrofo...

Kašogi afera je privedla do večje mednarodne pozornosti na katastrofalnost vojne v Jemnu in vloge Savdske Arabije ter prestolonaslednika Mohammed bin Salmana v konfliktu. Vendar ni znakov, da nameravajo ZDA, Veliki Britanija ali Francija omejevati vojaško pomoč Saudijcem in UAE, kljub verjetnosti, da koaliciji ne bo uspelo zmagati odločilno zmago...

Pravi "mesarski račun" vojne v Jemnu je potreboval preveč časa, da se je pokazal na svetlo, vendar pal lahko pomaga, da se poveča pritisk od zunaj na pristojne, da se ustavi ubijanje...
Torej pritisk...!
klik...
zeus-zengg
# 31.10.2018 ob 10:59
Kapitalistični svet in s tem zahodna civilizacija razpada ravno zaradi ,,načelnega pragmatizma ,, ki nič drugega kot skrajna blazna pokvarjenost ko so vse vrednote postavljene na glavo , ko poštenje bledi in ko velelumpje zločinsko pokradejo vse tako zaveznikom kot nasprotnikom in ko šele takrat prične veljati , da vladati pomeni delati krivico . Rimskega imeperija niso premagali zunanji faktorji anpak notranji razkroj ....
KLIPAN
# 31.10.2018 ob 10:56
In dokler bo temu tako, lahko cel svet izstopi iz sporazuma za migracije, ampak beguncev bo samo še vsak dan več.
Desni, nehajte se igrati vojne, nehajte živeti od orožja in beguncev bo manj.
Ste kdaj sploh pomislili na to možnost?
Čas bi bil, da bi.
Nekinej
# 31.10.2018 ob 08:23
Zanimiva je ta "realistična ocena aktualnega strateškega okolja" da se z jedersko velesilo v neposredni bližini gledamo čez tankovske cevi za podobne prestopke zarad katerih neki kraljevini bogu iza leđa gledamo skozi prste.

Faktor je samo keššššš
Dvomljivec
# 31.10.2018 ob 07:48
"posebni kompleti vžigalnikov" - verjetno gre za najsodobnejši različici namenjeni samomorilskim razstrelitvam "Đihah 3000A" in "Đihad 72 virgin B"
jurlin
# 31.10.2018 ob 19:41
Upam, da pride dan, ko bo zahod plačal za storjene zločine.
HOR
# 31.10.2018 ob 13:51
ZDA še naprej podpirajo savdsko diktaturo, kot ključnega zaveznika - tudi po grozljivem umoru Jamala Khashoggija in grozljivi petletni kampanji bombardiranja in stradanja civilistov v Jemnu...
Krvavi ameriški zaveznik...
Hardworker
# 31.10.2018 ob 12:57
Zanimivo je, koliko ljudi živi od izdelave sredstev za ubijanje ljudi.

Raje se vprašaj koliko ljudi bogati od prodaje sredstev za ubijanje ljudi in koliko ljudi na podlagi tega vodi in upravlja z državami. Revež, ki dela v tovarni orožja je še najmanj kriv.
RYAN
# 31.10.2018 ob 12:27
angela zakaj kupičiš orožje v bazi rammstein?
macron - niso vsi teroristi v idlibu teroristi
terorista na kvadrat
zeus-zengg
# 31.10.2018 ob 10:35
Salman je rekel da bodo problem Jemena rešil v tednu. Zdej po parih letih letijo jemenske rakete nad Rijad.
-------------

Jemen je pravo ogledalo zahodne pokvarjenosti in licemerja - Savdijski norci oboroženi z zahodnim orožjem , logistiko in s pomočjo ameriško-izraelskih specialcev in tehnike krvavi pod agresijo , naši politiki pa klečeplazijo pod ravno to polično platformo. Enako se dogaja s Sirijo . Naj razume kdor more ...
DeepBlue
# 31.10.2018 ob 10:34
Še sam bog, da imamo Nimroda Prvega (med prvimi), da nam dviga povprečje ... Irak osvobojen, Libija osvobojena ... HAHAHA. Do Brazil ti je naštel za Libijo, česa so jo osvobodili.
zeus-zengg
# 31.10.2018 ob 10:29
Največje dobaviteljice orožja Riadu so ZDA, Velika Britanija, Francija, Španija, Nemčija.
-------
še komu ni kaj jasno . Že Marx je dejal da se kapitalist proda za 3% provizijo : v prevodu za dobiček je pripravljen zvezati pakt tudi s hudičem , tiste pa ki mu ,,hodijo v zelje ,, pa je pripravljen jemati kot hudiča ....
borut-blas
# 31.10.2018 ob 10:21
ne razumem ljudi , ki so zaljubljeni v zda in zahodno evropo ... če iomamo take zločince za prijatelje smo tudi sami zločinci
edino kitajska je danes upanje za lepšo prihodnost
če ne verjamete poglejte ta video kjer jack ma razlaga kako bo ali baba pomagala afriškim podjetnikom na svetovni trg
https://youtu.be/dMKvxQK
fn3k

kitajci lepo delajo in gradijo svilne poti po svetu
ko bodo verski fanatiki, neoliberalni psihotiki in ameriški orožarji uničili kapitalizem se bo marksistični pragmatični sistem kitajske razširil po svetu
upam da bomo hitro dojeli kaj se dogaja in bili med prvimi , ki bodo sprejeli kitajski sistem brez predsodkov
k500
# 31.10.2018 ob 09:44
SA napada jemen zato ker hutiji tako kot iranci šiiti. zato so tudi iranci in hutiji zavezniki. SA bi najraje eliminirala iran in ta del ozemlja katerega zasedajo huti, zato ker so šiiti (gre za prevlado v muslimanskem svetu med šiiti in suniti). ZDA podpira v tem SA, zato ima Iran toliko sankcij, v Jemnu pa ima SA praktično proste roke, in dela kar se ji zahoče. mednarodna skupnost pod vplivom zahodnih držav pa ji pri tem »drži štango«.

po nekaterih virih so kashoggija ubili zaradi tega, ker je bil edina priča katera je bila še živa katera je vedela vse o povezavi med alkaido in saudsko kraljevo družino. ne smemo pozabiti, da je kashoggi v afganistanu (med 1980 in 1990) delal za savdsko obveščevalno službo, ter bi zelo dober prijatelj od bin ladna.

glede prodaje orožja saudijcem. no hard feelings, it's just business.
miti96
# 31.10.2018 ob 08:31
@Ehehe
"in ce mi lahko kdo razlozi zakaj se ta srednjeveska drzava spravlja na en ubogi Jemen ?"
Jemen je na strateški lokaciji, prek njega je namreč mogoče nadzorovati eno glavnih pomorskih (trgovskih) poti, torej vhod v Rdeče morje, ki pelje do Sueškega prekopa. Poleg tega - ta je morda malce bolj "raztegnjena" razlaga - si preberei tole: https://en.wikipedia.org/wiki/Bridge_of_
the_Horns. Most, ki bi kopensko povezoval Džibuti in Jemen, bi potencialno odrezal iz pomembnih zaveznika Saudov, ki tudi bombardira Jemence v "koaliciji", Egipt. Pravtako pa bi Saudi zgubili na pomembnosti, tudi Emirati. Jemen bi skratka lahko postal s takim projektom mini regionalna sila, kar pa je za sosede nesprejemljivo.
Nenazadnje pa gre morda deloma tudi za preprosto vnovčitev situacije, ki je nastala s tem, da so se Hutiji uprli uradni oblasti v Sani. Ker naj bi bili Hutiji "podaljšana roka Irana" (tako jih vsaj razumejo Saudi), za šiitski Iran pa vemo, da je na Bližnjem vzhodu v drugem, nasprotnem taboru od sunitskih Saudov (in ostalih v koaliciji), prijateljuje npr. z Bašarjem (da bi ga zrušili, so podporniki milic - ja, islamskih sunitskih milic - vse od začetka prav Saudi...med drugimi seveda)...No, Saudi so pač izkoristli priložnost, da se spravijo na Hutije, kajti to lahko utemeljujejo tako, da Hutiji na njih streljajo iranske rakete in da oni tega ja ne morejo dovoliti...(Ampak ZAKAJ Hutiji streljajo rakete? Ja, ker jih uni mombardirajo....)
mali_piscek
# 31.10.2018 ob 07:21
MMC, zakaj naenkrat toliko negativnosti o Saudski Arabiji?

Prodajajo nam nafto, držijo pokonci našo vojaško industrijo (pišem v imenu razvitega sveta, kamor naj bi spadali tudi mi). Njihovo privatno življenje nas se ne tiče, pač živijo v skladu s svojo sveto knjigo in napotki prvega med svojimi.
marelica7
# 01.11.2018 ob 06:26
Lepo, škoda vsake šole za te idiote da se gredo vojake in politike, v resnici pa vsi uničujejo zgolj in samo edini Planet Zemljo z detonacijami, raketami, strupi in luknanjem Zemlje...očitno mislijo da je igranje z orožjem zabava za denar...lepo, upam da vas tisočletne poplave in potresi izbrišejo iz površine !
qwasyx
# 31.10.2018 ob 13:09
..zaradi interesov kapitala "rajo"
pitajo in brusijo kot jim paše,
obglaviti in nekoga razkosati, se je na
ozemlju evrope že tudi dogajalo,
zgodovina se ponavlja
Hardworker
# 31.10.2018 ob 12:54
Članek nam sam po sebi ponuja vprašanje, zakaj je Saudski Arabiji potrebna takšna ogromna količina orožja in streliva?
SA je hlapec zahoda in njegov garant, da bo zahod dobil zadostne količine energentov. Zato zahodu odgovarja, da v tej državi nikoli ne pride do demokracije in možnosti, da SA postane neodvisna država.
bikvol
# 31.10.2018 ob 09:49
ZDA , VB , Francija , Rusija in Kitajska . Kaj imajo te države skupnega ? So stalne članice VS OZN in največje izvoznice orožja
Kazalo