Riad zanika, da so Hašokdžija ubili na savdskem konzulatu v Carigradu. Turške oblasti pa pravijo ravno to. Foto: Reuters
Riad zanika, da so Hašokdžija ubili na savdskem konzulatu v Carigradu. Turške oblasti pa pravijo ravno to. Foto: Reuters
Savdska Arabija je glavna ameriška zaveznica, na ZDA pa jih vežejo dobičkonosni orožarski posli. Foto: Reuters
Izginuli novinar je v ZDA pisal za Washington Post. Foto: Reuters

Riad se je tako odzval na izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je Savdski Arabiji zagrozil s "hudo kaznijo", če se izkaže, da stoji za izginotjem Hašokdžija.

Trump je med drugim tudi dejal, da je pesimističen glede usode novinarja, za katerega kaže, da je bil ubit. Ob tem pa je predsednik ZDA, glavne savdske zaveznice, zavrnil pobude, da bi ZDA preklicale orožarske posle s Savdijci.

"ZDA bi bile trapaste, če bi preklicale orožarske pogodbe s Savdsko Arabijo. Takoj bi v vrsti čakali Kitajska in Rusija, ki bi z veseljem sklenili dogovor," je dejal Trump.

Se pa mednarodni pritisk na Savdsko Arabijo vseeno stopnjuje, kar očitno Riad razburja. "Savdska Arabija v celoti zavrača vsakršne grožnje ali poskuse spodkopavanja bodisi z grožnjami po uvedbi gospodarskih sankcij bodisi z uporabo političnega pritiska," je povedal uradni savdski vir.

Po besedah vira bo Riad na vsako dejanje proti njemu odgovoril "s še ostrejšim dejanjem". Pri tem je opozoril, da njegova država, ki je pomembna izvoznica nafte, "igra učinkovito in pomembno vlogo v svetovnem gospodarstvu".

Bojkot konference?
Velika Britanija in ZDA v odgovor na Hašokdžijevo izginotje razmišljajo tudi o bojkotu velike mednarodne vlagateljske konference v Savdski Arabiji. Kot poroča BBC, se ameriški minister za finance Steve Mnuchin in britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox morda ne bosta udeležila dogodka, ki ga prireja savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za mednarodno trgovino je dejal, da ministrov urnik za teden, ko bo potekala konferenca, še ni določen. Več pokroviteljev in medijev pa je že sporočilo, da se letos konference v Riadu ne bodo udeležili.

Če bo potrjeno, da so savdski agenti res ubili Hašokdžija, naj bi ameriški in evropski diplomati sprejeli skupno izjavo z obsodbo.
Medtem pa je Hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz dejala, da besede ne bodo dovolj, če je bil Hašokdži umorjen. "Če smo izgubili Džamala, obsodba ne bo dovolj," je zapisala v New York Timesu. "Tisti, ki so nam ga vzeli, morajo biti neodvisno od njihovega političnega položaja najstrožje kaznovani," je dodala.

Izginil brez sledu
Hašokdži je izginil 2. oktobra, potem ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Carigradu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko.

Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega do zdaj še ni nihče potrdil. Turški vladni in obveščevalni krogi domnevajo, da ga je ubila skupina 15 Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Carigrad.

Vir v turških varnostnih silah je za BBC dejal, da imajo zvočne in videodokaze, da je bil Hašokdži umorjen na konzulatu. Zvok mučenja in nazadnje umora naj bi posnela Hašokdžijeva pametna Applova ura, ki naj bi jo sinhroniziral s svojim i-phonom, ki ga je pustil pri zaročenki pred poslopjem.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da Savdska Arabija še ne sodeluje s preiskavo, čeprav so s savdskega notranjega ministrstva sporočili, da želijo odkriti "celotno resnico". Cavusoglu je Riad pozval, naj turškim preiskovalcem dovoli vstop v konzulat.

Zaradi skrbi glede zapletov z mednarodno skupnostjo je za sedem odstotkov padel indeks savdske borze, s čimer so bile izničene letošnje pridobitve.