Poleg vsakodnevne lakotf in okužb s kolero se morajo prebivalci Jemna spopadati še z zlomom političnega in gospodarskega sistema, kar občutijo tudi bolniki z rakom, kot je deklica na fotografiji, saj država nima denarja za njihvo zdravljenje. Foto: Reuters
Poleg vsakodnevne lakotf in okužb s kolero se morajo prebivalci Jemna spopadati še z zlomom političnega in gospodarskega sistema, kar občutijo tudi bolniki z rakom, kot je deklica na fotografiji, saj država nima denarja za njihvo zdravljenje. Foto: Reuters

"V neki bolnišnici na severu Jemna so bili dojenčki preslabotni, da bi lahko jokali, njihova telesa so bila zaradi lakote popolnoma izčrpana," je opisala stanje na terenu direktorica organizacije Save the Children Helle Thorning-Schmidt.

Poleg višanja cen hrane in padanje vrednosti jemenskega riala, ki sta posledica vojne v državi, je zaradi nestabilnega trga s hrano ogroženih vedno več ljudi. Po podatkih ZN-a je nedohranjenih kar 35 odstotkov ljudi. Razmere v državi še poslabšujejo boji v okolici glavnega pristaniškega mesta Hodajda, prek katerega vstopa v državo humanitarna pomoč, poroča BBC.

Jemen je v primežu vojaških spopadov vse od leta 2015, ko so hutijevski uporniki zasedli večji del zahodnega dela države in prisilili predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija, da je pobegnil v tujino. V notranjepolitični spor so se vmešali Iran, koalicija arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije ter Združeni arabski emirati, ki so hoteli vzpostaviti novo vlado. A brez vidnejšega uspeha, še huje, v ofenzivnih napadih nemalokrat ubijajo civiliste, med njimi tudi otroke.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v spopadih ubitih najmanj 10.000 ljudi, med njimi tretjina civilistov, še 55.000 jih je bilo ranjenih.

68-odstotne podražitve hrane
Vojaški spopadi so vplivali na življenje v državi, posledica so večdnevne zamude pri izplačilu plač učiteljev, uslužbencev javne uprave - nekateri zaposleni niso dobili plače že dve leti. Tisti, ki so plačo dobili, pa težko živijo zaradi visokih cen hrane, ki so kar za 68 odstotkov višje, kot so bile pred vojno.

Na začetku vojne je bil dolar vreden 250 jemenskih rialov, po septemberskem zgodovinskem padcu pa 650 rialov. "Več milijonov otrok ne ve, kdaj, ali če sploh, bo njihov naslednji obrok," opozarja Helle Thorning-Schmidt in dodaja, da "je zaradi te vojne ogrožena celotna generacija otrok v Jemnu, ki vsak dan živijo s številnimi grožnjami eksplozij, lakote in okužb, tudi s kolero". Organizacija je sporočila, da je samo letos zaradi nedohranjenosti zdravila skoraj 400.000 otrok mlajših od pet let, najmanj 36.000 pa jih lahko umre do konca leta.