Bližnji vzhod
YPG
Turčija izvaja vojaško akcijo zoper Kurde na severu sosednje Sirije. Foto: EPA

Dodaj v

Sirska milica YPG potrdila umik iz Manbidža

Dogovor Turčije in ZDA glede Manbidža
5. junij 2018 ob 22:16
Manbidž - MMC RTV SLO

Kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG) so dan po tem, ko so ZDA in Turčija sporočile, da so se dogovorile glede umika kurdskih enot, potrdile, da bodo umaknile svoje vojaške svetovalce iz mesta Manbidž na severu Sirije.

YPG je sporočil, da so njihovi borci Manbidž zapustili že novembra 2016, a da so v mestu ostali vojaški svetovalci. Ob tem so sporočili, da bodo njihove sile "ponudile podporo in pomoč prebivalcem Manbidža, če bo to potrebno", poroča Al Džazira.

Turčijo je razjezila ameriška podpora kurdskim borcem, Ankara pa je grozila s širjenjem svoje ofenzive zoper sirske Kurde v pokrajini Afrin bolj proti vzhodu proti Manbidžu, s čimer bi tvegala spopad s tam razporejenimi ameriškimi enotami.

V svojem govoru v južni turški pokrajini Antalija je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu v torek dejal, da se bo skupen načrt Nata za Manbidž začel izvajati v 10 dneh, končan pa bo v šestih mesecih. Cavusoglu je dejal, da bi takšen model morali uporabiti tudi za Rako, Kobane in druga območja pod nadzorom YPG-ja.

Turčija zahteva tudi razorožitev
"V prvi fazi se bodo teroristi YPG-ja umaknili iz Manbidža. Pri tem se bodo razorožili. Pomaknili se bodo vzhodno od Evfrata. A to ne pomeni, da bomo sprejeli, da tam tudi ostanejo," je dejal Cavusoglu. Po njegovih besedah bodo za varnost v Manbidžu skupaj skrbele Turčija in ZDA.

Na severu Sirije so vojaško prisotni sirska vlada, Kurdi, sirski uporniki, Turčija in ZDA. Do umika YPG-ja, kar je Turčija dolgo zahtevala, prihaja v času večjih napetosti med Turčijo in ZDA zaradi razlik v politikah do Sirije, pa tudi zaradi ameriške odločitve o premiku veleposlaništva v Jeruzalem in priznanju celega mesta za glavno mesto Izraela.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 05.06.2018 ob 22:38
Kot kaže se bo USrA umaknila iz Al-Tanfa .... To je tudi pogoj, ki so ga postavili Rusi, da se Iranci in Hezbolah umaknejo iz juga Sirije...
grenadir
# 05.06.2018 ob 23:09
Pa naj bo še tale novica , ker je dogajanje v Jemnu popolnoma zapostavljeno s strani MMC.... SA in UAE, prosita USrA, naj direktno napade Hutije, ker so le ti totalno razbili njihove proksije v bitki pri Hudayadahu....
grenadir
# 05.06.2018 ob 22:50
"Boljš Kurd ko ko sleherni kameltrajbar."... Na žalost smo se v Siriji in še prej v Iraku prepričali, da ni neke velike razlike.... Oboji ti zapičijo nož v hrbet ob prvi priložnosti..... Ob tem pa, še, to, da so Kurdi proxi vojska USrA - Izraelske naveze, ki so, kot je sedaj zelo jasno stavili na napačnega konja.... Ali, če za nepoučene poenostavim.... USrA si nikoli ne bo pustila da zaradi Kurdov izgubi Turke...Naj bi pa v Manbiju ostala kurdska lokalna uprava.. Umaknil naj bi se samo YPG....
Franc Jožef I.
# 05.06.2018 ob 22:55
Če se umakne YPG, vemo kaj to pomeni. Kar se pa tiče t.i. nožev v hrbet, imamo pa prve J. sosede "na to vižo" dobr izurjene, tako da se nam Kurdov ni za bati.
grenadir
# 05.06.2018 ob 22:58
Pa še to, da ne pozabim.... SDF je poslla pogajalce v Damask, da bi si ispogajali nek status pri Asadu..... Očigledno je tudi njim že jasno, da na Američane dolgoročno ne morejo računat.... Dosežen je tudi že dogovor za naftno polje Omar ( Conoco ), kjer se menja nafto za derivate... Pod kakšnimi pogoji se mi pa sedaj ne ljubi skat linka.... Priprave na ofanzivo v Daari .... Tokrat pogled s strani teroristov...
Franc Jožef I.
# 05.06.2018 ob 22:25
Spet so Kurdi kratko potegnil. Kdaj bo konec temu?
Alchemist
# 05.06.2018 ob 22:53
ZDA so spet Kurdom porinile nož v hrbet. To je v zadnjih stotih letih že n-tič. Iz te zgodbe se bo na neki točki treba nekaj naučiti. Kurdi ne potrebujejo globalnega zaveznika, ampak lokalnega.
REsnica
# 06.06.2018 ob 05:10
Turki in zda niso okupatorji sirije ampak....kaj? Če samo pomislim, da bi kakšna druga država z enako pravico zahtevala osvoboditev dela zda kjer je na primer zmagal trump, ali hotela zaščitit avtohtone prebivalce v kakšnem rezervatu, ali zaščitit civilno prebivalstvo pred kakšnim množičnim pobojem....

Kurdi so pač končali kot končajo vsi prijatelji in zavezniki zda...recimo osama bin laden s katerim so lepo sodelovali med sovjetsko agresijo na afganistan ali pa husesin v casu vojne z iranom...ne nazadnje tudi kanada in eu pri carinah...in sploh vsi ki jih zamika da bi verjeli big brotherju.
Do Brasil
# 06.06.2018 ob 00:13
Je pa novica, da bi Izrael pomagal Saudski Arabiji pri izdelavi atomskega orozja. Pomislite za hip!
audiac
# 05.06.2018 ob 23:42
Na severu Sirije so vojaško prisotni sirska vlada, Kurdi, sirski uporniki, Turčija in ZDA

A ni sirski režim? Nikoli nam ni prav,a ne? :)

Kurde bodo odstranili od meje s Turčijo in jim zgleda naredili nek rezervat na severovzhodu Sirije in vzhodno od Eufrata."Po uporabi zavrzi",pravijo Amyji.
SF-SN
# 06.06.2018 ob 13:34
Sem že davno rekel, Kurde lahko reši samo Damask.
Čimprej to ugotovijo, več vpliva bodo ohranili.
Arabska plemena se že organizirajo za boj proti okupatorju, prav tako se število protestov in nasprotovanj prisilni mobilizaciji v SDF povečuje.
Prejšnji tedn so gerilci uspeli v ameriško-francoski bazi sprožiti veliko ekplozijo
Bivši uporabnik
# 06.06.2018 ob 11:16
Kurdi bodo zdaj lahko izbirali med Asadom in Erdoganom. Asada so se Kurdi hoteli znebiti, samo ne vem, če je Erdogan res boljši...
Kazalo