Bližnji vzhod
Donald Trump in kralj Salman
Med lanskim obiskom Trumpa v Savdski Arabiji sta državi podpisali za več kot 100 milijard dolarjev poslov. Med orožarskimi sporazumi je po poročanju Reutersa tudi šestmilijardni sporazum o nakupu 150 helikopterjev Blackhawk, ki jih bodo sestavili v Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Ameriška administracija veča pritisk na Iran. Foto: EPA
Hasan Rohani
"Razglasiš vojno, nato pa govoriš o podpori iranskim ljudem," je v nagovoru na srečanju iranskih diplomatov v Teheranu pred kratkim dejal Rohani. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump podpira oblikovanje "arabskega Nata" kot protiuteži Iranu

Bo vrh oktobra v Washingtonu?
29. julij 2018 ob 16:30
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si prizadeva za oblikovanje novega varnostnega in političnega zavezništva s šestimi zalivskimi državami, Egiptom in Jordanijo, v ospredju katerega bi bila zajezitev vpliva Irana v regiji.

Bela hiša podpira poglobitev sodelovanja omenjenih držav na področju vojaške obrambe, vojaškega urjenja in boja proti terorizmu, pa tudi na področju ekonomskih in diplomatskih povezav v regiji. Pričakovati je, da bo načrt Bele hiše o vzpostavitvi t. i. arabskega Nata, ki bi ga sestavljale omenjene muslimanske države z večinsko sunitskim prebivalstvom, še povečala napetosti med ZDA in večinsko šiitskim Iranom, ki se od prihoda Trumpa v Belo hišo še stopnjujejo.

Administracija pričakuje, da bodo njihova prizadevanja, ki so znana tudi pod imenom Strateško zavezništvo Bližnjega vzhoda (MESA), tudi tema vrha, okvirno napovedanega za 12. in 13. oktober v Washingtonu. Bela hiša je potrdila, da si prizadeva za koncept zavezništva z "našimi regionalnimi partnerji zdaj in tudi že v preteklih mesecih".

Savdski uradniki so o varnostnem paktu govorili že pred lanskim obiskom Trumpa v Savdski Arabiji, kjer je ameriški predsednik naznanil za več kot sto milijard dolarjev orožarskih poslov, med samim obiskom pa uradno o tem takrat niso govorili, Reuters navaja ameriške vire.

Savdski uradniki iz nekaterih arabskih držav, ki so vpleteni v dejavnosti, so prav tako potrdili, da so pogovori glede varnostnega pakta znova oživeli, medtem ko iz drugih potencialnih držav partneric na Reutersova poizvedovanja niso odgovorili.

"MESA bo delovala kot varnostna varovalka pred iransko agresijo, terorizmom, ekstremizmom in bo na Bližnji vzhod prinesla stabilnost," je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnostni v Beli hiši. Ob tem pa ni želel potrditi, da bo Trump oktobra gostil vrh, viri pa so posvarili, da ni gotovo, ali bo varnostni načrt do oktobra v celoti pripravljen.

Že administracije Trumpovih predhodnikov so imele željo po vzpostavitvi bolj formaliziranega zavezništva z zalivskimi in arabskimi državami, ki pa so vse ostale neuresničene.

Iran glavni trn v peti
V ospredju zavezništva bi bili Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki bi tesno sodelovali s Trumpovo administracijo glede politike do Irana. Kot navaja Reuters, sicer ni jasno, kakšen bi bil takojšen učinek takega zavezništva na Teheran, je pa dejstvo, da imajo Trumpova administracija in njene sunitske muslimanske zaveznice enake interese v konfliktih, ki pretresajo Jemen in Sirijo, enako pa velja tudi glede ohranitve ladijskih poti v Perzijskem zalivu, skozi katerega gre večina svetovnih zalog nafte.

Višji iranski uradnik je za Reuters povedal, da "želijo Američani in njihove regionalne zaveznice pod pretvezo zagotavljanja stabilnosti v regiji zanetiti nove napetosti v regiji". Po njegovem mnenju to ne bo prineslo nobenega rezultata, se bodo pa "še poglobile razlike med Iranom, njegovimi zaveznicami in arabskimi državami, ki jih podpirajo ZDA".

Napeti odnosi med ZDA in Iranom
Odnosi med ZDA in Iranom so se po majskem odstopu ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom in ponovni vzpostavitvi gospodarskih sankcij znova močno zaostrili, izmenjava besed med Trumpom in iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem pa je dobila nove razsežnosti. Kot smo poročali, je iranski predsednik ameriškemu kolegu sporočil, naj "se ne igra z levjim repom", in dejal, da bi bila "vojna z Iranom mati vseh vojn", Trump pa je v odgovoru Rohaniju sporočil, naj "nikoli več ne grozi ZDA, sicer bo občutil posledice, kot jih je pred njim le malokdo v zgodovini".

Avstralski ABC je v petek poročal, da bodo ameriške varnostne sile v mesecu dni pripravljene za bombardiranje iranskih jedrskih objektov, kar je ameriški obrambni minister James Mattis označil za "fikcijo". "Pojma nimam, kje so avstralski novinarji dobili to informacijo," je bil jedrnat Mattis.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Hardworker
# 29.07.2018 ob 16:37
Američani spet nabirajo topovsko hrano, da se izognejo žrtvovanju svojih vojakov.
Strahopetci in hujskači.
Žarnica
# 29.07.2018 ob 16:39
Spet se bo veselo prodajalo orožje in uničevalo življenja na bližnjem vzhodu...ko pa bo pred vrati EUja kup beguncev, pa se bo za vse krivilo levičarje...klasika
Simba
# 29.07.2018 ob 16:50
Arabski nato!? trumpu se je od*ukalo do konca...ja, najboljš da jim še ICBM daš ti go*edo zarukano!
vxxxx
# 29.07.2018 ob 16:53
Arabski NATO ni sposoben okupirat najbolj revno in zaostalo državo na svetu - Jemen !
Hardworker
# 29.07.2018 ob 16:47
Kako se je izkazal "ameriško-arabski NATO" smo dobro videli v Siriji, ko je pod nazivom ISIS doživel totalen poraz. Niti vojaška pomoč evropskih NATO držav, mu ni prinesla uspeha.
Zdaj se "arabski sunitski NATO" muči v Jemnu proti bosonogim šiitskim Hutijem, ki se pred njegovo agresijo dokaj dobro branijo, pa čeprav so jim ZDA uvedle popolno blokado in zastrupljajo vodne vire.
Sunitski Arabci so dokazano slabi in nedisciplinirani vojaki. Topovska hrana pač.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 16:54
Arabski nato!? trumpu se je od*ukalo do konca...ja, najboljš da jim še ICBM daš ti go*edo zarukano!

ZDA bi pač rade, da za njene interese umirajo tuji vojaki in propadajo tuje države. Zavedajo se, da bi eventuelna vojna proti Iranu zahtevala visok vojaški krvni davek. Tega pa ameriška javnost enostavno ne bo dovolila.
DrKult
# 29.07.2018 ob 17:20
Irana ZDA ne bodo pokorile, razen če bodo s tem pokopale še cel Svet, vključno s seboj. Niti Iraka in Afganistana niso bili sposobni spraviti pod kontrolo, kaj šele nekajkrat močnejši Iran, ki ga bosta hkrati podprli še Rusija in Kitajska.
Simba
# 29.07.2018 ob 17:03
Hardworker: to jest čist zastopim... kar ne zastopim je to, da oborožuje džihadiste.
džihadiste se ne oborožuje ker je vsakemu bebcu jasno da bo to orožje (eksplozivo) pristalo v rokah "demokratične opozicije" na območju EU...
Hardworker
# 29.07.2018 ob 16:55
Tump bi rad postal novi Lawrence arabski, a ne bi rad jahal kamele na čelu vojske.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 17:39
Ameri so se očitno odločili, da bodo gospodarski propad reševali z vse večjimi prodajami orožja. Kavboji ne bo vam uspelo!

Hkrati se Ameri zavedajo, da lahko svet od jutri naprej normalno živi in deluje tudi brez njih. Postajajo nepomembni in to hudo boli.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 17:45
pacoman

Ko sirska vojska dobi najnovejšo in popolno oborožitev s strani Kitajske in Rusije, bo najmočnejša vojska ta hip na BV. Močnejša bo tudi od izraelske, ki ji pretirano dajejo nek poseben pomen.
Sirska vojska se je kalila 7 let v peklu hude vojne in je trenutno najbolj izurjena in z najbolj profesionalnim vodstvenim kadrom.
ZDA se dobro zavedajo, da v Iranu in Siriji nimajo kaj iskat s svojo vojsko, zato je potrebno BV spet poriniti v novo vojno. Trenutna v Siriji se pač končuje in Izraelci zahtevajo novo izčrpajočo vojno med muslimani. Narobe jim hodijo Rusi, ki muslimanskim državam pomagajo sklepati medsebojni mir in sodelovanje. To pa Izraelu ne leži.
nightwing
# 29.07.2018 ob 17:31
Ameri so se očitno odločili, da bodo gospodarski propad reševali z vse večjimi prodajami orožja. Kavboji ne bo vam uspelo!
samo.jug
# 29.07.2018 ob 17:25
Kanon futer je samo postranska zadeva oz. kot pravijo Američani, kolateralna škoda. Bistvo arabskega "Nata" je v tem, da bo spet biznis. Jasno je, da bo arabski "Nato" vozil in letel v ameriških tankih, letalih itn. Nič hudega, bosta Iran in Katar (ter Turčija) pokupila ruske proizvode, pa bo spet pat pozicija. Me pa res zanima, kaj bo s tem Jemnom. Dokler so Američani v postelji z Saudijci, ni verjetnosti, da se bo tisti genocid kaj kmalu končal. Ko pomislim, kaj Nato počne tam, me je res sram, da smo v Natu.
oziris.va
# 29.07.2018 ob 16:43
Žarnica
# 29.07.2018 ob 16:39

Spet se bo veselo prodajalo orožje in uničevalo življenja na bližnjem vzhodu...ko pa bo pred vrati EUja kup beguncev, pa se bo za vse krivilo levičarje...klasika


V Evropo je prišlo zelo malo beguncev. Je pa prišlo oz. prihaja cel kup migrantov, ki mislijo, da se na Severu Evrope cedita med in mleko.
grenadir
# 29.07.2018 ob 19:24
Drugače pa ne vem zakaj se Trump spreneveda...Arabski "NATO" že obstoja in imenuje se ISIS...
grenadir
# 29.07.2018 ob 18:24
"Arabski NATO ni potreben, Izrael uredi situacijo v enem dnevu, če se počuti dovolj ogroženega." Jp... Smo videli l. 2006 koliko so sposobni...
KLIPAN
# 29.07.2018 ob 18:21
Ko bodo desničarji in Nato Saudijcem prodali jedrsko orožje bomo tudi krivi levičarji?
KLIPAN
# 29.07.2018 ob 18:19
Bilo bi čudno, če bi desni podpirali kaj drugega kot nove vojne, nove oborožitve in novo ustvarjanje beguncev.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 18:03
Avstralski ABC je v petek poročal, da bodo ameriške varnostne sile v mesecu dni pripravljene za bombardiranje iranskih jedrskih objektov, kar je ameriški obrambni minister James Mattis označil za "fikcijo". "Pojma nimam, kje so avstralski novinarji dobili to informacijo," je bil jedrnat Mattis.

Blefiranje in zastraševanje ni uspelo, zdaj pa se kavboji delajo neumne, češ da nič ne vedo.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 17:57
Beseda kolonija je glede irana popolnoma napačna. Mogoče je Saudska Arabija nekomu kolonija, a Iran zagotovo ni nikomur podrejen. Nafto prodaja komur hoče in želi sam, medtem, ko za SA to ne velja. SA in Katar morata nafto prodajati tja, kamor zahtevajo ZDA in črpati toliko, kolikor določijo ZDA. To je značilnost podrejenih ekonomskih kolonij.
Tudi EU je ameriška ekonomska kolonija. Čeprav navidezno tega ne kaže.
Hardworker
# 29.07.2018 ob 17:53
tedomedo
Vse arabske države, razen Irana, so ameriške naftne kolonije. Iran je pa ruska naftna kolonija.


Iran je kitajska in indijska naftna kolonija.
Rusi imajo svoje nafte več kot preveč. Kopičijo ogromne zaloge.
pacoman
# 29.07.2018 ob 17:38
Če pride do splošne vojne na BV, sunitski Arabci proti šiitom nimajo za burek, saj so zelo slabi vojaki, kot je že nekdo napisal. Edina Arabska država, ki ima kolikor toliko vojsko da se reče je Egipt (seveda tukaj ne štejem Sirije, kjer so na oblasti šiiti).
Bivši uporabnik
# 29.07.2018 ob 16:59
Perzijo si je lahko podredil le islam kot vera. Vsaka vojaška sila, ki je sanjala, da si podredi Perzijo, je bila do sedaj poražena.
Churchill W.
# 29.07.2018 ob 19:50
Savdska Arabija vodilna v boju proti terorizmu.

Amen! Krogla se je nehala vrteti, svet postal spet ploščat in kamela je kraljica živali.
KLIPAN
# 29.07.2018 ob 18:23
@Mimobeznik
"Arabski NATO ni potreben, Izrael uredi situacijo v enem dnevu, če se počuti dovolj ogroženega."

Le kako, da Trump tega ne razume???
Si ti samo spet naiven ali bi Trumpu in njegovim prisklednikom rad odrekel nekaj novih milijard za orožje??
Saj veš, da so tile desničarski mirovniki pravi reveži.
Bakatigauturi
# 29.07.2018 ob 19:39
skippy
visoka vrednost je stotisoče mrtvih,če ti je to v tolažbo in umetna vrednost informacijskih podjetij.Imajo pa tudi sojo če jo želiš
Bakatigauturi
# 29.07.2018 ob 19:25
skippy
a amiji imajo še kakšno drugo gospodarstvo,razen malo interneta in zastarele orožarske industrije?
robertvo
# 29.07.2018 ob 19:27
Za začetek naj jenkiji sprejmejo migrante iz držav, kjer so vsilili demokracijo
grenadir
# 29.07.2018 ob 19:22
Bi bilo bolje če bi se posvetil NATOu, ki se mu razpada pred očmi... Erdogan, menja BRICS v BRICST ... Kar pa se tiče Irana, pa kot je včeraj odgovoril gen. Qasem Soleimani, poveljnik Quds posebnih enot v IRGCju.... "Trump lahko začne vojno, mi jo bomo pa končali"....
delfino_
# 29.07.2018 ob 18:56
Ne vejo več kaj si izmislit, da bi si podredili Iran.
Rozmarin
# 29.07.2018 ob 17:58
Zagotovo Izrael v ozadju.
KovacevaKobila
# 29.07.2018 ob 17:13
"MESA bo delovala kot varnostna varovalka pred iransko agresijo, terorizmom, ekstremizmom in bo na Bližnji vzhod prinesla stabilnost," je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnostni v Beli hiši.

Trumpova administracija je zadala še en boleč udarec globoki državi in jastrebom, mar ne, WeeBay?

Savdski uradniki so o varnostnem paktu govorili že pred lanskim obiskom Trumpa v Savdski Arabiji, kjer je ameriški predsednik naznanil za več kot sto milijard dolarjev orožarskih poslov ...

Fantastična novica! Ameriška gospodarska rast bo še višja! Sicer bodo po poti fantastično oborožili Savdijce, ki so odgovorni za najhujši teroristični napad v zgodovini ZDA, ampak kaj bi o malenkostih.

So much winning, pa to.
Bakatigauturi
# 29.07.2018 ob 19:25
ha ha
KovacevaKobila
# 29.07.2018 ob 20:52
Ameriški davkoplačevalci plačujejo varovanje Evrope, mi pa se gremo socialistov.

Pred čem pa nas Američani varujejo, če smem vprašat? Pred 'divjimi' Črnogorci?

Poglejte si posledice njihovih intervencij v Libiji, Iraku, Afganistanu, Siriji itn. Rekel bi, da rabimo zaščito pred njihovo 'zaščito'.
KovacevaKobila
# 29.07.2018 ob 20:05
Iz komentarjev se takoj prepozna javni sektor, brezdelneže in ostale, ki družbi ustvarjajo neto škodo.

Še dobro, da imamo superdelavne golfiste, ki fehtajo milijarde za Nato, oborožujejo fundamentaliste in pridno kuhajo nove vojne.

Kaj bi mi brez teh tigrov prostega trga in stabilnih genijev?
pogled
# 29.07.2018 ob 20:02
Velika napaka-to je lahko začetek nečesa zelo, zelo slabega!
lemur
# 29.07.2018 ob 18:02
Še tesnejše sodelovanje med ZDA, vahabitskim režimom in ostalimi priskledniki, pod katerih taktirko sedaj v Jemnu okoli 75% (cca. 22 milijonov) prebivalstva potrebuje pomoč pri preživetju - le kaj bi lahko šlo narobe pri takem paktu?...
Celine
# 29.07.2018 ob 18:52
Trump me spomni na našega Rupla...on bi, pa ne more, zato pokliče druge na pomoč....in to tiste ki so največ krivi za sranje po svetu.
HOR
# 30.07.2018 ob 01:23
Trump nadaljuje proti Iranu s politiko, ki jo je zastavil že Bush z napadom na Irak, ki je bil predviden le, kot vmesna postaja do napada na Iran za zagotovitev dominacije Izraela in ZDA na bližnjem vzhodu..
klik...
HOR
# 30.07.2018 ob 00:35
Pa na novo izumljajo toplo vodo...
Kaj pa je koalicija pod vodstvom SA, ki napada Jemen s podporo ZDA, UK in Francije...!?
HOR
# 30.07.2018 ob 00:24
"..."MESA bo delovala kot varnostna varovalka pred iransko agresijo, terorizmom, ekstremizmom in bo na Bližnji vzhod prinesla stabilnost,"..."

LOL...
Podporniki islamskega terorizma se bodo borili proti temu terorizmu...!?
firtoh
# 29.07.2018 ob 21:17
Je rekel ata Trump,da je na kres najbolje zlivati bencin,za nameček pa še par rabljenih gum vreči na ogenj.
lemur
# 29.07.2018 ob 20:08
Da, najbolj jih je strah, da ne bi več mogli ropati drugih, ampak bi morali živeti od svojega dela.

Ja, presneti kapitalisti !!
HOR
# 30.07.2018 ob 01:16
@Mimobeznik
# 29.07.2018 ob 18:13
"...Arabski NATO ni potreben, Izrael uredi situacijo v enem dnevu, če se počuti dovolj ogroženega..."


...
Ravno zato potrebuje Izrael Arabski "NATO", ker sam ni kos Iranu in bi rad, da Iran stolčejo ZDA z Arabci in njihovimi proxy islamskimi teroristi...
Namahal pa jih je že Hamas iz Libanona leta 2006, pa tudi Egipt na Sinaju leta 1973, od koder so se morali pobrati...
V obeh primerih pa je odločilno vlogo odigrala napredna ruska vojaška tehnika...
pacoman
# 30.07.2018 ob 00:55
@Mimobeznik

"Arabski NATO ni potreben, Izrael uredi situacijo v enem dnevu, če se počuti dovolj ogroženega."

------

Seveda, tako kot leta 2006 v Libanonu, kjer so Izraelci izgubili četrtino tako opevanih Merkava 4 tankov proti Hezbolahu. Da drugih stvari sploh ne omenjam.
borut-blas
# 29.07.2018 ob 21:23
nekako ni nobenega, ki bi spomnil na to da so iranci indoevropejci, tako kot mi ...
američane očitno vodijo semitskii narodi , židje in arabci
indoevropejci imamo izreden talent da se že vso zgodovino kregamo med sabo ..
najbolj žalostno pa je to, da smo pozabili na našo indoevropsko kuturo, ki je vrh dosegča s starogrško znanostjo , matematiko in filozofijo in smo zašli pod vpliv židovske in arabske kuture , beremo biblijo in koran , si dajemo bibljska in arabska imena sprejemamo njihovo zgodovino kot našo
sramota resnično neverjetna, v prvi vrsti pa samomor
res zadnji čas je da se , slovani spomnemo kdo smo in se skupaj z ostalimi indoevropejskimi narodi upremo genocidu ki se dogaja
kajti kulturnemu genocidu bo sledil še fizični upam da se vam počasi svetlika, kam vse to dogajanje pelje
J@st
# 30.07.2018 ob 07:04
Avstralski ABC je v petek poročal, da bodo ameriške varnostne sile v mesecu dni pripravljene za bombardiranje iranskih jedrskih objektov,
------------------
Iran ne Libija, Sirija, Afganistan ali Irak.
Gorel bo celoten BV in to bo zdruzilo arabski svet v vojni proti Izraelu in ZDA.
Kdor tega ne razume, mu ni pomoci.
HOR
# 30.07.2018 ob 02:03
Trumpove fantazije o zamenjavi režima v Iranu...!?
Predsedniški kandidat Donald Trump je agitiral proti neumnim vojnam ZDA na bližnjem vzhodu. Predsednik Donald Trump grozi Iranu z ekvivalentom ognja in besa. Po desetletjih ameriških napadov na Iran je to, kar bi Trump moral početi, sprememba kurza do Irana...

Dejansko je praktično vsaka ameriška intervencija v regiji ustvarila nasilno, celo katastrofalno stanje. V Libanonu državljansko vojno, podpiranje ekstremističnih izraelskih vlad, prodajo ameriške zunanje politike kraljevini Saudovi Arabiji, vdor v Irak, razsutje Libije, spodbujanje sirske vojne, podpiranje samodržcev v Bahrajnu in Egiptu ter prispevek Rijadovi agresiji proti Jemnu.
Največja napaka Trumpove vlade je, da Savdsko Arabijo naproša za regionalnega hegemona, kar bi lahko bi omogočilo princu iz Saudove prestolnice, da udejania svoje nepremišljene ambicije z malo upoštevanja interesov Washingtona, podobno, kako je iranski šah spodbudil svoje nenavadne imperialne ambicije, medtem ko so ga podpirale ZDA.
Iran je dramatičen primer stroškov arogantnega, nepremišljenega ameriškega posredovanja. Washington in iranski ljudje še naprej plačujejo visoko ceno za preteklost v ZDA. Čas je, da Trump končno odstopi od kaosa, ki so ga ustvarili njegovi predhodniki. Vendar tega ni videti, ravno nasprotno...
Vir -klik...
Chopin
# 29.07.2018 ob 23:30
Hocejo, da bi se cim vec ljudi borilo za Izraelsko-Savdijske interese.
J@st
# 30.07.2018 ob 08:59
Zanimivo da taisti, ki se zgrazajo nad vojasko parado v sosednjem clanku, tukaj navijajo za vojaski agresorski napad USrA in Izraela na neodvisno drzavo....
Katastrrrofffa!!!!
Kazalo