Bližnji vzhod
Ugledni savdski novinar Džamal Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Carigradu iz njega pa ni nikoli prišel. Foto: Reuters
Borci za človekove pravice protestirajo pred savdskim konzulatom v Carigradu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je novinarja označil kot "strašno", kljub temu pa ne namerava zmanjšati prodaje orožja svoji zaveznici. Foto: Reuters
Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij. Foto: Reuters

Dodaj v

Turčija naj bi imela posnetke umora savdskega novinarja

Riad zaradi primera že občuti zamrznitev poslovnih odnosov
12. oktober 2018 ob 17:39,
zadnji poseg: 12. oktober 2018 ob 20:35
Ankara - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Turške oblasti naj bi imele posnetke, da je bil savdski novinar Džamal Hašodži znotraj konzulata Savdske Arabije v Carigradu mučen in ubit. Uglednega novinarja naj bi razkosali.

Vir blizu preiskovalcev je po poročanju BBC-ja dejal, da imajo turške obveščevalne službe posnetek, ki dokazuje umor. Savdska Arabija je zanikala obtožbe domnevne vpletenosti v umor in vztraja, da je novinar konzulat zapustil. Kot je znano, je ugledni novinar Džamal Hašodži pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Turčiji, kjer naj bi uredil dokumente za svojo prihajajočo poroko. Na konzulat je vstopil, iz njega pa nikoli izstopil.

Vir blizu turških varnostnih služb je za BBC potrdil, da avdio- in videoposnetki obstajajo. Neimenovan vir pa je za ameriški Washington Post dejal, da naj bi se s konzulata slišalo, da nekoga tepejo, z videoposnetkov pa naj bi bilo vidno, da so Hašodžija ubili in razkosali. "Slišati je njegov glas in glas mož, ki govorijo arabsko," pa je dejal neki drugi vir za ameriški medij in dodal, da naj bi ga "zasliševali, mučili in nato ubili".

Turška televizija je že predvajala posnetek varnostne kamere, na katerem je vidno, da je Hašodži vstopil na konzulat. V ločenem posnetku pa je vidnih več moških, ki naj bi bili savdski obveščevalci, ki vstopajo in izstopajo s konzulata. Turška televizija je prepoznala 15 moških, ki naj bi bili vpleteni v dogodek.

Poslovneži se distancirajo od sklepanja poslov z Riadom
Izginotje uglednega savdskega novinarja, sicer kritika Riada, je sprožilo val ogorčenja po svetu, posledice še že občutijo pri poslovnih odnosih s Savdsko Arabijo, saj se je več pomembnih poslovnežev distanciralo od arabske kraljevine.

Med drugim je sir Richard Branson ustavil pogovore s savdskimi investitorji v vrednosti milijarde dolarjev, namenjenih vložitvi v njihovi vesoljski podjetji Virgin Orbit in Virgin Galactic, ki naj bi čez nekaj tednov izvedel svoj prvi komercialni vesoljski polet.

Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi z nafto bogato konservativno kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij in bolje odgovoriti na zahteve vse mlajšega prebivalstva. Kljub kritikam zaradi kršitev človekovih pravic in vloge v vojni v Jemnu so mnogi podjetniki, vlagatelji in vidni predstavniki medijev podprli njegovo vizijo nove Savdske Arabije.

Medijske hiše odpovedujejo udeležbo na konferenci v Riadu
Mednarodna podpora naj bi se pokazala tudi na mednarodni konferenci o vlaganjih med 23. in 25. oktobrom v Riadu, ki jo zaradi udeležbe visokih tujih gospodarskih predstavnikov imenujejo tudi "Davos v puščavi". Zaradi afere s savdskim novinarjem je več medijskih partnerjev konference že odpovedalo sodelovanje – med njimi New York Times, Los Angeles Times, Viacom in Economist. Udeležbo je odpovedalo tudi več vidnih novinarjev.

Predsednik Uberja Dara Khosrowshahi je sporočil, da se konference ne bo udeležil, "razen če bodo na dan prišli zelo drugačni podatki". Njegova odsotnost bo pomemben simbol, saj je savdski investicijski sklad (PIF) v Uber leta 2016 vložil 3,5 milijarde ameriških dolarjev. Sklad ima delež tudi v Tesli in njegovem tekmecu Lucid.

Številni pomembneži udeležbe sicer niso odpovedali, kot sta na primer šef ameriške banke JPMorgan Chase Jamie Dimon in ameriški minister za finance Steven Mnuchin, a je atmosfera daleč od tiste ob lanski prvi konferenci, na kateri se je v Riadu zbralo okoli 3.500 visokih gospodarskih in političnih predstavnikov. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je izginotje novinarja označil kot "strašno", kljub temu pa ne namerava zmanjšati prodaje orožja svoji zaveznici. V četrtek je tako dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 12.10.2018 ob 18:52
Tipa razkosajo, ampak desničar Trump ne naredi nič. Vseeno bo Saudijcem še naprej prodajal orožje.
A vam počasi vsaj malo postaja jasno kakšne so torej te skupne vrednote Amerike, Izraela, Velike Britanije in Saudijcev v katerih je prav v vseh na oblasti desnica in katere se skupaj v Siriji borijo proti tistim, ki se borijo proti Isisu?
Njihove skupne vrednote lahko opazujemo že nekaj let-več kot milijon mrtvih, milijoni ranjenih, milijoni razseljenihh, porušeni Irak, Libija, Sirija, Jemen, sledi pa Iran.
In mi smo zavezniki največjih svetovnih zločincev zadnjih desetletij??????
KdoJeDarthVader
# 12.10.2018 ob 18:27
Če lahko CIA našim prisluškuje glede arbitraže potem lahko tudi turška obveščevalna Savdijcem in vse posname od mučenja, umora in načina kako so se znebili trupla.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 19:31
@CimeBine

Novinarji naj ne tiščijo nosov tja kjer jih nič ne briga,pa se take stvari ne bodo dogajale.

Tekmuješ v kategoriji za najbolj butast komentar leta?
aparat-čik
# 12.10.2018 ob 18:09
središče globalnih inovacij, kjer razkosavajo novinarje? hm....imam precej dvomov.

saj "največja demokracija na svetu" ni da je ravno daleč od tega ideala, ampk fseeno.
torcida_ce
# 12.10.2018 ob 19:57
Če bi tole bil ruski ali pa ukrajinski novinar bi že cel svet vedel, da je tole storil osebno Putin. Ker pa gre za savdijce so pač vse samo domneve
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 19:55
A bosta EU in USA uvedle gospodarske sankcije zoper S. Arabijo.
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 19:55
S. Arabija ima na oblasti verske blazneže, ki človeka obravnavajo kot podgano.
To je zločinski režim.
Binder Dandet
# 12.10.2018 ob 19:26
Malo prevec so holivudske filme gledali savdijci. Tole je grozno. Res upam, da se jih osami. Koneckoncev, kater normalen poslovnez (ala branson) bi zelel poslovati z ljudmi, ki novinarja mucijo, ubijejo in razkosajo. Glede na to, da so te informacije iz clanka zdaj zunaj, ne vidim kako bi se lahko zgodba pospravila pod preprogo. Pogresam pa oster odziv eu.
svmaria
# 12.10.2018 ob 19:11
@cime,

vidim da imaš iste vrednote kot saudska arabija.
a si mogoče vahabit arabc?
Svit-1
# 12.10.2018 ob 19:23
Važno, da se prodaja orožje! Pa kar koli že počnejo Savdijci...
Krtomir
# 12.10.2018 ob 19:30
Binder Dandet

Mogoče je pa EU dal kakšen odziv, pa jih je admin na RTV pobrisal, tako kot tudi ostale, nežaljive, splošne komentarje...
bleeeee
# 12.10.2018 ob 18:13
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je izginotje novinarja označil kot "strašno", kljub temu pa ne namerava zmanjšati prodaje orožja svoji zaveznici.

Uf, ne bi si želel biti v bin Salmanovih čevljih. Nedvomno bo po novem Trumpu manj všeč. Ne sicer ravno za 25 %, vendar nedvomno za več kot 10.
Chopin
# 12.10.2018 ob 19:34
Pomembno je samo ali bo morilec (narocnik, po vsej verjetnosti Salman) in eksekutorji odgovarjali in kako. Vse ostalo leporecje in pametovanje ne bo imelo nikakrsnega ucinka, ce bodo morilci na prostosti in morili naprej.
hrgotax
# 12.10.2018 ob 19:16
CimeBine,
tako so mislili tudi v Hitlerjevi Nemčiji.
Kam jih je to pripeljalo?
Novinarji so ravno zato na svetu, da nadzirajo oblast v imenu državljanov in spoštovanja njihovih pravic in svoboščin.

Politika popuščanja v imenu ljubega miru je najslabša možna opcija, saj nepošteni politiki in direktorji to s pridom izkoriščajo.
Spet primer iz 30. let prejšnjega stoletja.
Angleški zunanji minister Chamberlain je mahal z listom papirja, češ da je s privolitvijo v priključitev Češkoslovaške nasitil nacistične velikonemške težnje v Evropi,
Hitler se mu je pa smejal, če napišem karikirano ...
anny22
# 12.10.2018 ob 19:56
Kaj je bizarno? Da bo Kašodžiju s smrtjo uspelo savdski režim bolj spodkopati več kot z besedami, ko je bil še živ.

Po moje so Savdijci vedeli, da novinarja Turki nadzorujejo in so mislili, da bo bolj neopazno, če ga pospravijo v konzulatu, ker gre za eksteritorialno ozemlje in pod diplomatsko zaščito. Niso pa vedeli, da je Veliki uh tudi znotraj.
RESNICA
# 12.10.2018 ob 18:04
Konzulat in pisec sta bila pod nadzorom MIT-a.

Takoj je bilo jasno, da Turki vedo vse najmanjše podrobnosti.
Bonsaj
# 12.10.2018 ob 21:58
Ko savdijci ubijejo novinarja je cel svet v šoku, ko pa pobijajo nedolžne civiliste v Jemnu ter svoji bližnji okolici, zasužnjujejo ženske ter se gredo šeriatsko pravo, pa se nihče ne oglasi?
copcop
# 12.10.2018 ob 20:17
Upajmo, da bo Trump kmalu obiskal Riad, zaplesal s Saudijci in povečal prodajo na 120 ali še bolje 130 milijard čudovitega orožja. Da se zadeva umiri.
Binder Dandet
# 12.10.2018 ob 20:06
@mb128:
Pojma nimas o cem govoris. Nisem pa tvoj nasprotnik kot je razbrati iz tona.:)

Tole je dejansko mednarodni incident, cetudi se je dogajalo na konzulatu. Zato ima malce drugacno tezo.
Morskii
# 12.10.2018 ob 21:42
Lojze Peterle je bil letos dva meseca v Saudovi Arabiji. Zakaj je bil tam in kaj je tam počel, tega ne ve nihče.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 18:39
Ni kaj za dodat, Ameriški zavezniki... Miha vkup štriha.
MJ-23
# 13.10.2018 ob 01:05
Par let nazaj je Mossad v enem dubajskem hotelu izvedel podoben atentat. Vse so imeli posneto na varnostnih kamerah samo se nobenemu ni nič zgodilo. Savdijci si pa lahko dovolijo še več kot izraelci in imajo še malo bolj krute metode. Oni lahko kar v svojih konzulatih po Evropi nekaznovano ubijajo. Če bi šlo za kakšno majhno in geo-strateško nepomembno državo bi takoj zaprli vse njihove konzulate po svetu in izgnali njihove diplomate. Ker gre pa za najboljše prijatelje Amerike si pa lahko dovolijo vse kar hočejo in se nikomur ne bo nič zgpdilo. Savdijci lahko umorijo kogar želijo, mučijo, posiljujejo pa jim bo vse odpuščeno. Za vse je pa kriva Amerika. Kdo potem ne bi razumel nekaterih "teroristov".
QUENDI
# 12.10.2018 ob 20:39
....čas je za dobro lekcijo Demokratičnega Sveta osebkom v žakljih in njihovim podrepnikom......Zahod se ne more več sprenevedati......
prim00z
# 12.10.2018 ob 18:11
To bo še zanimivo
Šubidu
# 13.10.2018 ob 08:06
A lahko ameri končno naredijo eno pametno stvar in invejdajo SA. To bi bila prva pravilna odločitev v zadnjih 50 letih. Nafta je, demokracije ni, 9/11 so bili njihovi... kaj drugega še rabijo? Ajde Doni. Akcija!
karambo
# 13.10.2018 ob 07:56
Očitno Saudijci ne vedo, da za reševanje tovrstnih težav na razvitem Zahodu človek naredi samomor oz. doživi nesrečo. To so bolj politično korektni načini likvidacije.
Nikec3
# 13.10.2018 ob 00:33
Turške oblasti naj bi imele posnetke, da je bil savdski novinar Džamal Hašodži znotraj konzulata Savdske Arabije v Carigradu mučen in ubit. Uglednega novinarja naj bi razkosali.

Noro. In ta država sodi med naše “zaveznike”?
Kiklop
# 12.10.2018 ob 23:04
Ojoj... Savdijci... s kom so že oni prijatelji?
Baje so frčali naokrog po ameriškem zračnem prostoru, ko še komarji niso smeli...
torej....
Santiano
# 12.10.2018 ob 22:12
Zanimivo, da zahodne države (vlogo grešnega kozla prevzema Turčija) naenkrat spreminjajo retoriko do Savdske Arabije. Očitno je, da je prišlo do "problemov", najverjetneje v povezavi s poceni nafto, ki jo ZDA od tam dobivajo že dolga desetletja. Če kdo slučajno misli, da so Turki to zadevo razkrili zato, ker so pač odkriti in pošteni, se ornk moti.

Lp
Krtomir
# 12.10.2018 ob 18:37
RESNICA

Pahor...nad njim seveda nisem razočaran, ker od njega tudi nič drugega kot mehkužnosti ne pričakujem...
REsnica
# 13.10.2018 ob 07:16
Pomislimo če bi kaj takega storili novinarju na ruskem, kitajskem, venezuelskem, iranskem...predstavništvu na zahodu. Bi jim ZDA se prodajala orožje ali bi zagrozila z vojsko in uvedla sankcije?

Demokracija v kapitalizmu pač, kjer je lokalno in globalno vse na prodaj. Tudi clovekove pravice in njegovo življenje.
Binder Dandet
# 12.10.2018 ob 20:52
@mb128:
Se opravičujem. Pojma nimaM je bilo mišljeno.:) Ne poznam primera tega ekonomista.
cairns
# 12.10.2018 ob 22:27
Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij.

V katerem zagotovo ne bo niti enega savdijca.
HOR
# 13.10.2018 ob 13:06
Irak so sesuli zaradi lažnih obtožb. Savdskih barab ne bodo niti zaradi resničnih...
REsnica
# 13.10.2018 ob 07:28
Sankcije proti izraelu, savdski arabiji, zda...so sicer mozne. Recimo na bobi palcke, zobotrebce srednje velokosti, rdeče radirke...pa se to bi bilo nedemokraticno.

Zda izgubljajo primat v svetu. To je jasno tudi njim samim. Trump se zaveda da bo prisel dan ko bo za njihovo ohranitev primata edina opcija da se globalno premešajo karte. In ( svetovna?) vojna je za zda najkrajsa in morda tudi edina pot do tega. ZDA bi prej napadla katerokoli drzavo članici NATO pakta kot škodila židovskemu pohlepu izraela ali kraljevi družini Saud.
Nič več samo pocasi, ampak precej hitro in jasno se oblikujeta ali oblikujejo bloki v vse bolj verjetni novi globalni vojni s katero bodo omenjene drzave poskusale ohraniti svoje vloge globalnih hegemonov in nasilnezev ki si lastijo vse na tem svetu.
Kmalu bo nekdo izjavil Naredimo ameriko spet veliko, tudi s svetovno vojno če bo potrebno.
opat
# 13.10.2018 ob 00:20
Arabci že od nekdaj slovijo po svoji barbarski okrutnosti. Zdaj bo potrebno pokazati kdo bo potegnil z njimi in že bomo vedeli kdo jim je enak...
cairns
# 12.10.2018 ob 22:25
Poslovneži se distancirajo od sklepanja poslov z Riadom

In to zaradi enega človeka.

Očitno so Jemenci človeško smetje brez brednosti. Očitno je zatiranje človekovih pravic in svoboščin v SA sprejemljivo ker je podprto z milijardami dolarjev. Očitno je podpiranje muslimanskega terorizma tudi sprejemljivo zaradi neverjetne količine ameriške valute... itd itd
HOR
# 12.10.2018 ob 23:08
"...Turčija naj bi imela posnetke umora savdskega novinarja..."

"Pulp Fiction" a la Saudova barabija...
pinkobalinko
# 12.10.2018 ob 20:30
Turška televizija CCTV? Resno? Tako nizki standardi so na MMC-ju za prepisovalce iz Guardiana?
Kuli
# 13.10.2018 ob 07:14
Končno so se spravili na ta prave. Upam, da bodo šli daleč, tudi zelo daleč... (ampak dvomim)
anny22
# 12.10.2018 ob 22:47
Ko Savdijci ubijejo novinarja je cel svet v šoku...

Barabije in nečednosti, povezane s Savdsko Arabijo niso od včeraj. Napadalci 9/11 so bili Savdijci, bin Laden je bil Savdijec, mošeje, radikalni pridigarji in terorizem se financirajo z umazanim denarjem...nalagalo se je leta in leta, ker je svet pridno gledal stran zaradi odvisnosti od nafte in mastnih zaslužkov od prodaje orožja. Možno, da je ta umor zadnja drobcena utež, ki je sodu izbila dno. Amerosi bodo SA v nenaravnem zavezništvu podpirali in ščitili samo (še) tako dolgo, dokler bodo imeli korist od njih. Ko bodo enkrat obrnili cevi pušk od njihovih sovražnikov vanje...upam, da me ne bo več na svetu, ker bo to vojna svetovnih razsežnosti.
Janček
# 12.10.2018 ob 22:27
Tipa razkosajo, ampak desničar Trump ne naredi nič. Vseeno bo Saudijcem še naprej prodajal orožje.
A vam počasi vsaj malo postaja jasno kakšne so torej te skupne vrednote Amerike, Izraela, Velike Britanije in Saudijcev v katerih je prav v vseh na oblasti desnica in katere se skupaj v Siriji borijo proti tistim, ki se borijo proti Isisu?
Njihove skupne vrednote lahko opazujemo že nekaj let-več kot milijon mrtvih, milijoni ranjenih, milijoni razseljenihh, porušeni Irak, Libija, Sirija, Jemen, sledi pa Iran.
In mi smo zavezniki največjih svetovnih zločincev zadnjih desetletij??????
+25


@KLIPAN

Žal enako velja tudi za tvojo Hrvaško, tako da s svojimi populizmi le ne moreš (več) vleči vseh komentatorjev za nos ;) gg no re
NOPCBS
# 12.10.2018 ob 18:45
Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi z nafto bogato konservativno kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij in bolje odgovoriti na zahteve vse mlajšega prebivalstva.

kako je misljeno s tem vse mlajsega prebivalstva?

vem, da imajo starostno strukturo obratno kot mi, torej v obliki piramide, zaradi veliko visje rodnosti, ampak ali se ta celo se povecuje?

no lepa prihodnost nas caka?
tupamaross
# 12.10.2018 ob 18:35
Nikoli več ne bom kritiziral državnikov. Obljubim!

Nimam rad navadnega žaganja, kaj šele posebnega.
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 09:44
mb128 # 12.10.2018 ob 19:36 . Da nafte tukaj niti ne omenim. Le kaj bi se zgodilo če bi savdijci zaprli pipico recimo že jutri?!

Za okolje bi bila to najbolj koristna poteza, saj bi se zmanjšalo onesnaževanje z izpušnimi plini. Še bolje bi bilo, da bi jim dali ekonomsko blokado in prepovedali uvoz njihove nafte, potem pa ne bi imeli denarja za plačilo nakupa orožja in bi bili vredni samo še toliko kot zamorci.
HOR
# 12.10.2018 ob 23:33
Smrt disidenta: Saudova Arabija in vzpon mafijske države
Kaj vam mediji niso povedali o Džamal Hašodži-ju...!?
klik...
KosmataPazduha
# 12.10.2018 ob 22:48
tisto na prvi sliki je konzulat? Zgleda k štacuna od sladoledarja.
SF-SN
# 13.10.2018 ob 20:36
Uglednega novinarja naj bi razkosali.

"Ugledni novinar", ki je hvalil ISIS ker obglavlja zajete sirske vojake
m76
# 13.10.2018 ob 04:04
Slovenskemu zetu Saudici že nekaj časa niso več zanimivi. Že pred časom je napovedal (kao ) protestni umik. Domnevam, da je sedaj izvedel manever, s katerim se skuša "pravičniško" oddaljiti od njemu nič več interesantne SA.
Kazalo