Bližnji vzhod
New York
193-članska Generalna skupščina Združenih narodov je s 120 glasovi podprla obsodbo izraelskega nasilja nad Palestinci. Foto: Reuters
Gaza
V protestih vzdolž meje so med 30. marcem in 15. majem izraelske sile ubile najmanj 129 palestinskih protestnikov. Foto: Reuters
Nikki Haley
Ameriška veleposlanica Nikki Haley je z amandmajem želela krivdo pripisati Hamasu. Foto: Reuters
Riad Mansur.
"Ob najnasilnejših zločinih in kršitvah človekovih pravic, ki se sistematično dogajajo našemu ljudstvu, ne moremo ostati tiho!" je pred glasovanjem zbrane nagovoril palestinski odposlanec pri ZN-u Riad Mansur. Foto: Reuters

Dodaj v

ZN po 120 ubitih in več tisoč ranjenih Palestincih v resoluciji obsodil izraelsko nasilje

Ameriško dopolnilo o obsodbi Hamasa zavrnjeno
14. junij 2018 ob 16:48
New York - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Generalna skupščina Združenih narodov je v sredo odločno podprla obsodbo Izraela za nasilje in smrt več kot 120 palestinskih civilistov ter potrdila predlog arabske resolucije za zaščito Palestincev na okupiranih ozemljih.

Resolucija obsoja uporabo "prekomerne in nesorazmerne sile" izraelske vojske proti palestinskim civilistom in poziva k ukrepom za zaščito Palestincev v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu, poroča Al Džazira.

120 članic Združenih narodov, med njimi tudi Slovenija, je podprlo resolucijo, osem jih je bilo proti in 45 vzdržanih. Podobna resolucija je 1. junija v 15-članskem Varnostnem svetu ZN-a padla zaradi veta ZDA.

Tudi tokrat je ameriška veleposlanica Nikki Haley poskušala krivdo za nasilje pripisati palestinskemu gibanju Hamas. Pred glasovanjem o resoluciji je vložila amandma, ki obsoja nasilje Hamasa zaradi izstreljevanja raket na Izrael in podžiganja nasilja ter s tem ogrožanja življenj civilistov. Njen amandma je prav tako obsodil preusmerjanje virov v Gazi za gradnjo predorov, infiltracije v Izrael in opremljanje raket.

Ameriški amandma je podprlo 62 držav, med njimi tudi Slovenija. Proti jih je bilo 58, 42 držav se je vzdržalo. Predsednik Generalne skupščine ZN-a Miroslav Lajčak je presenečeno Američanko obvestil, da amandma ni uspel, saj je potrebna dvotretjinska večina. Haleyjeva se je pritožila in dobila podporo 66 držav (tudi Slovenije), vendar je ob 26 vzdržanih 72 držav predlog zavrnilo.

Smrtne žrtve: 129 proti 0
Nato je sledilo glasovanje o obsodbi izraelskega nasilja, v katerem je med protesti za pravico do vrnitve na nekdanja domovanja v današnjem Izraelu umrlo najmanj 129 ljudi, več deset tisoč je bilo ranjenih, tudi zato, ker je izraelska vojska uporabljala prave naboje. Na izraelski strani ni bilo smrtnih žrtev.

Nasilje je vrh doseglo 14. maja, ko je Izrael praznoval 70-letnico države, ZDA so veleposlaništvo iz Tel Aviva preselili v Jeruzalem, Palestinci pa so se spominjali nakbe oz. katastrofe, v kateri so Izraelci leta 1948 z domov izgnali oz. je z njih pobegnilo 750.000 Palestincev. V množičnih protestih Palestincev ob meji med Gazo in Izraelom na ta dan je izraelska vojska takrat ubila kar 60 civilistov, strelne rane pa je utrpelo več kot tisoč Palestincev.

"Potrebujemo zaščito naših civilistov," je pred glasovanjem zbrane nagovoril palestinski odposlanec pri ZN-u Riad Mansur. "Ob najnasilnejših zločinih in kršitvah človekovih pravic, ki se sistematično dogajajo našemu ljudstvu, ne moremo ostati tiho!" je dodal. Palestinska delegacija in večina drugih je ob razglasitvi izidov glasovanja zaploskala.

Predlogi za zaščito Palestincev
Neobvezujoča resolucija, ki obsoja čezmerno uporabo sile izraelske vojske in generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu nalaga, naj v 60 dneh predstavi predloge za mednarodni mehanizem zaščite palestinskih civilistov, bo imela podobne praktične posledice, kot če bi bila sprejeta v Varnostnem svetu ZN-a.

Resolucija poziva tudi h koncu izraelske zapore Gaze ter obsoja raketne napade iz Gaze na civilna območja v Izraelu, čeprav Hamasa ne omenja.

Haleyjeva in Netanjahu razočarana
Haleyjeva je izid glasovanja medtem označila za moralni bankrot, vendar izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da je njen amandma za obsodbo Hamasa dobil večino glasov, čeprav na koncu ni bil sprejet. "Več držav je bilo na pravi kot pa na napačni strani. Države so s svojimi glasovi priznale, da se lahko do miru pride le s priznanjem resnice, vključno z legitimnimi varnostnimi interesi Izraela in potrebo po koncu Hamasovega terorizma," je izjavila ameriška veleposlanica.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je zahvalil Haleyjevi, ki je resolucijo označila za "povsem pristransko", in za slabe razmere in smrtne žrtve na območju Gaze vnovič okrivil Hamas. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je pozdravil potrditev resolucije, ki jo je označil za "zmago za pravice Palestincev, pravičnost in mednarodno pravo".

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 14.06.2018 ob 17:50
Sramota da je Slovenija podprla Nikki Haley in njen poskus pripisati krivdo za nasilje palestinskemu gibanju Hamas.
noxy
# 14.06.2018 ob 17:57
Nikki Haley je najbolj odvratna ženska na svetu, ni mi jasno kako je lahko nek človek tako pokvarjen v dno duše.
audiac
# 14.06.2018 ob 17:06
Resolucija obsoja uporabo "prekomerne in nesorazmerne sile" izraelske vojske ...

Kakšno previdno olepševanje..."prekomerna in nesorazmerna sila".Predvsem je to navaden barbarizem izraelske vojske.Še vojska bi jim težko rekli v 21.stoletju.
Eliksirka
# 14.06.2018 ob 18:07
Kdo od Slovenskih predstavnikov je pri tem vprašanju podprl ZDA in Izrael? Rad bi dobil ime. Hvala
FRKA
# 14.06.2018 ob 17:30
A da so?
A je res potrebna smrt vsaj stotih, da nekdo vsaj usta odpre?!

Sramota je tale Svet.
SMERŠ
# 14.06.2018 ob 17:55
uau obsodili so nasilje. še dobro da niso samo izrazili zaskrbljenosti
peglezn
# 14.06.2018 ob 17:53
Če kaj vem, so Izraelci teh 129 Palestincev ubili na palestinskem ozemlju.

Za vsaj pikico legitimnosti svojega početja bi lahko počakali, da resnično vdrejo na njihovo stran...

Morilci. 129:0. Ja, proti NIČ.
Robiland
# 14.06.2018 ob 16:54
bla bal, ZN ste samo karikatura...
alcatraz
# 14.06.2018 ob 17:49
ooooo don't touch israeli. dont.
HOR
# 14.06.2018 ob 18:18
To bolničarko je izraelska vojska pred kratkim ubila ( ubijalka izvira iz ZDA), ko je neborožena nudila medicinsko pomoč ranjenim palestincem. Zdaj pa poskušajo še skupaj z nekaterimi ZDA mediji ponarediti njen govor pred smrtjo na terenu, da bi upravičili umor z lažnim izgovorom, da je bila "živi ščit".
Ta primer razgalja Izraelska pobijanje in izgovore do fundamenta...
Ubita palestinska bolničarka Rouzan al-Najjar, 21 let...
klik...
Hardworker
# 14.06.2018 ob 18:03
Nikki Haley je najbolj odvratna ženska na svetu, ni mi jasno kako je lahko nek človek tako pokvarjen v dno duše.

Ta zli stvor že vseskozi trdi, da so vsi Palestinci teroristi. In v ZN ji to kar naprej dopuščajo.
Hardworker
# 14.06.2018 ob 18:01
Izraelska okupatorska vojska izvaja strelske vaje na živih tarčah.
Podobno je počel nemški SS nad židi v koncentracijskih taboriščih in prisilnih getih.
revolution_SLO
# 14.06.2018 ob 17:54
Kdaj sledi 78 dnevno bombardiranje?
milanM
# 14.06.2018 ob 19:31
se prav zdej bo embargo na izrael tko kot na rusijo, iran in severno korejo? aja ne sam obsodl so njihovo dejanje...
Avanture
# 14.06.2018 ob 18:23
Prepoved vstopa Izraelcev v Evropo plus sankcije na gospodarstvo in zamznitev premoženja!
alcatraz
# 14.06.2018 ob 18:38
združeni narodi so drgač sramota za njih same in ves svet.
en oslini veto, pa so mrtvo.
torej nefunkcionalni že v štartu.
oni lahko obsojajo vse živo, a zgodilo se ne bo nič
vseeno če se jih razpusti, itak sam papajo keš, ki ga morajo prigarati vsi tisti, ki sploh nimajo pravice, da se odločajo o čemerkoli.
NoFuture
# 14.06.2018 ob 17:56
Hmm a bodo kakšne sakcije, samo vprašam.
Delajo kar jim paša, ker so na pravi strani in Murica to podpira.
Jon Sneg
# 14.06.2018 ob 19:59
Nikki Haley je najbolj odvratna ženska na svetu, ni mi jasno kako je lahko nek človek tako pokvarjen v dno duše.

Ima zgled v oni stari vešči Madeleine Allbright, v Hillary wanna be president Clinton in v ženski s pecivom; Victoriji Nuland.
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 19:54
Churchill W.: hvala za informacijo. Po napisanem sodeč je gospa karierni multipraktik.
ZalifMulafa
# 14.06.2018 ob 18:24
Zanimivo, da se judje danes najbolj pečajo ravno z desničarji, ki so jih še ne tako dolgo nazaj želeli iztrebiti. V muslimanih so našli skupnega sovražnika.
Churchill W.
# 14.06.2018 ob 19:40
Tisti ki bi radi vedeli kdo iz Slovenije je podprl OBE resuluciji:

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je stalna predstavnica Republike Slovenije pri OZN.

Stalna predstavnica Republike Slovenije pri OZN, veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je predala poverilna pisma generalnemu sekretarju OZN Antoniu Guterresu 18. avgusta 2017.

Pred nastopom te funkcije je bila veleposlanica Bavdaž Kuret državna sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve, pred tem pa veleposlanica Republike Slovenije s sedežem v New Delhiju, in pristojna za Indijo, Bangladeš, Nepal, Butan in Šri Lanko. Med leti 2009 in 2013 je službovala kot veleposlanica Republike Slovenije v Budimpešti, kjer je bila pristojna za Madžarsko in Bolgarijo. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila veleposlanica Bavdaž Kuret koordinatorka in predsedujoča Delovne skupine v formatu prestolnic za vzhodno Evropo in srednjo Azijo oz. Rusijo, Ukrajino, Srednjo Azijo, Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan, Moldovo in Belorusijo.

Med leti 2006 in 2008 je bila generalna sekretarka Strateškega foruma Bled, od 2002 do 2006 pa veleposlanica Republike Slovenije s sedežem v Stockholmu in pristojnostjo za Švedsko, Finsko, Estonijo in Latvijo. Med leti 1999 in 2001 je bila vodja Sektorja za sosednje države in vodja Sektorja za analize in planiranje v Ministrstvu za zunanje zadeve, še prej pa veleposlanica Slovenije v Izraelu in slovenska predstavnica pri Palestinski oblasti. Pred tem je bila na številnih mestih v Ministrstvu za zunanje zadeve (vodja Sektorja za izvenevropske države, svetovalka ministra za države v razvoju, svetovalka predsednika za sodelovanje z državami v razvoju v Republiškem komiteju za mednarodne odnose).

Veleposlanica Bavdaž Kuret je diplomirala na Fakulteti za družbene vede. Je nosilka odlikovanj Republike Madžarske in Republike Bolgarije.
Hopi
# 14.06.2018 ob 18:01
Bo sedaj ZN tudi tja med Izraelce poslal Bele Čelade?

Pa še tisti, za človekove pravice iz sirskega Londona, nas bo
sproti obveščal.
Monopattern
# 14.06.2018 ob 21:48
Vojni zločin. Izraelci se delajo žrtve. To je tako kot, da jaz postrelim pol soseske pa se zgovarjam da so bili hrupni in so me znervirali in to nekateri še podprejo.
Churchill W.
# 14.06.2018 ob 19:59
Gospa je pač poklicna diplomatka.
Eni so inženirji, drugi mehaniki, spet tretji šivilje, kuharice, ... ona je pač diplomatka.

Bolje karierni diplomat na takem mestu kot pa poliično nastavljena figurica, k nima pojma o diplomaciji, mednarodnih odnosih, mogoče niti ne govori dobro tujega jezika.

Sploh pa, dvomim da je glasovala po lastni vesti (lahko ima enako, a ni samo ona za tako odločitvijo) Navodila in smernice tako ali tako prihajajo iz LJ.
Chopin
# 14.06.2018 ob 18:50
Polovica clanka je o Haleyjevi... Bolj uravnotezeno porocanje bi bilo zazeljeno, sploh v taki tematiki kot je Palestinsko-Izraelski konflikt.
Lepo da je svet glasoval za obsodbo agresije s strani Izraela, ampak kaj ko nima ZN v Izraelu nikakrsne moci, dokazano ze neskoncnokrat. Ker ima Izrael za sabo pac brezpogojno podporo najmocnejse vojske in ekonomsko najmocnejse drzave na svetu.
Hardworker
# 14.06.2018 ob 19:24
Izrael z dovoljenjem in okriljem ZDA izvaja okupacijo palestinskega teritorija in etnično čiščenje.
In verjemite, da ne bodo končali pri Palestincih.
To je šele začetek.
HOR
# 14.06.2018 ob 19:46
Ameriška novinarka Abby Martin razgalja Izrael in cionizem ter brutalnost izraelske okupacije nad palestinci...
Klik...
ali copy paste v iskalnik: https://t.co/bJFZSE2kkP?amp=1
stoychi
# 14.06.2018 ob 18:00
ZN so kar se mene tiče samo politikantski prostituti ameriških in ostalih orožarskih korporacij. Itak so poleg tega samo papirnati zmaj katerega resolucij ne upošteva nihče, še najmanj ZDA in Izrael.
5tane
# 14.06.2018 ob 23:42
Prodana Slovenska diplomacija. Nobene hrbtenice.
hexen
# 14.06.2018 ob 21:30
vremenko
# 14.06.2018 ob 21:21
Palestina je tvorba, ki že več kot deset let ni imela volitev, in v kateri oblast tvori Hamas, ki ni nič drugega kot teroristična organizacija


...so rekli sionisti. Podobno so nacisti imenovali partizane banditi in na tej podlagi izvajali genocid nad našim ljudstvom. Temu se reče vojna propaganda.
progaming999
# 14.06.2018 ob 21:17
Če koga zanima predstavnica Slovenije je: Darja Bavdaž Kuret
GeorgeB
# 14.06.2018 ob 23:43
@ajvard

Ti, Nikki Halley in Darja Bavdaž Kuret...
Kako, da vas ni sram....?!?!?
gesan
# 14.06.2018 ob 21:47
Ampak našim največjim osvoboditeljem kar naenkrat ni mar za svobodo nekoga drugega.

Bravo carji neumja
agenda21
# 14.06.2018 ob 21:12
Pripravlja se teren. Rešitelj situacije bo pridobil izredno priljubljenost in seveda tudi koristi...
KdoJeDarthVader
# 14.06.2018 ob 20:21
Čudno da niso izrazili samo ogorčenje …
KLIPAN
# 15.06.2018 ob 07:05
Če bi katerakoli druga država streljala na civiliste kot na zajce, bi jih sedaj Amerika in Izrael že "demokratizirala in osvobajala".
gesan
# 14.06.2018 ob 21:46
hexen
# 14.06.2018 ob 21:36
--------------------------------------
Ni problem, da jih "samo obstreljujejo" in pobijajo.
Problem je v tem, da očitno več kot načrtno delajo, da izbriošejo neko narodnost.
V bistvu so jkih vklenili v nek prostor iz katerega lahko gredo samo z fashističnimi dovolilnicami.

Najprej uničiji gospodarstvo neke dežele in potem obubožan folk zlorabljajo kot sužnje brez kakršnih koli pravic...

Sram je lahko vse, ki to podpirajo, sram je lahko vse trumpovce, ker ta bedak špa itak drugo ne zna kot žret burgerje in kesh!

kot, da bi živel v prepričanju, da bo zaradi tega sral zlato in dragulje.
hexen
# 14.06.2018 ob 21:36
esspero
# 14.06.2018 ob 21:11
Palestinski arabci iz suverene in samostojne enklave Gaze napadejo obmejne organe in vojsko sosednje države Izrael.! In ker se slednji branijo , so zdaj obtoženi iz strani ZN. Poden od podna , res.!


120 ubitih in tisoče ranjenih palestincev, na izraelski strani nobene žrtve.
In še vedno se najdejo eni, ki jokajo nad napadenimi izraelci.
Na internetu je na stotine posnetkov, kako izraelska vojska obstreljuje neoborožene civiliste, humanitarce, reševalce na palestinski strani.
Sionisti nas imajo za neumne, ker so bolj pametni in od boga poslani, ampak mi pa nismo slepi.
Poden od podna je ta sionistična ignoranca in podcenjevanje drugih ljudi.
qurwalook
# 15.06.2018 ob 08:01
..in že naslednji dan so ZDA , Britanija in Francija poslale svoje zračne sile in odvrgle na stotine bomb nad izrahellske vojaške položaje in mimogrede pobile na tisoče civilistov ter zravnale celotno infrastrukturo... In potem sem se zbudil in si rekel: škoda, bile so samo sanje..
jedrnat
# 14.06.2018 ob 23:23
Končno!!!
Druga Švica
# 14.06.2018 ob 22:19
STRIKE
4.06.2018 ob 18:15
Eliksirka

Kdo od Slovenskih predstavnikov je pri tem vprašanju podprl ZDA in Izrael? Rad bi dobil ime. Hvala

Nekdo, ki ve na kateri strani moramo biti!

Na kateri strani pa, STRIKE? Na strani morilcev?
Garuda
# 14.06.2018 ob 22:02
Gre za čisti genocid Izraela nad Palestinci!!
KLIPAN
# 15.06.2018 ob 07:46
"Kaj pa naj Izraelci naredijo: spustijo 5 milijonov Palestincev v Izrael? Absolutno na strani Izraela!"

Ne, naj jih spustijo na njihova ozemlja, ki so jim jih odvzeli.
Res je zanimivo, da desni vedno podpirate kraje ozemelj, vojne, rušenje in napadanje držav, padanje mej zaradi razpada držav, ki so napadane......potem pa ste vsi začudeni, ko vam na vrata potrka na tisoče beguncev.
Pa kaj vam ni jasno?????
Nehajte podpirati vojn, rušenje, ubijanje, izkoriščanje......in denar namenjen za vojne in orožarsko industrijo usmerite v gospodarsko in ekološko sanacijo teh držav in problem bo rešen v nekaj letih.
Samo letos ima ZDA 700 milijard za vojsko.
Z tem enoletnim vojaškim proračunom bi obnovili celo Sirijo in vsi begunci bi imeli delo.
Ampak, kako bo pa služila vojaška industrija?
In pridemo do bistva problema, zakaj imamo begunce na mejah.
Druga Švica
# 14.06.2018 ob 22:16
Billi
14.06.2018 ob 21:00
Naj uganem... Izrael je vsega kriv, in Palestinci so zgolj nedolžne žrtve?


Kaj bi pa ti "ugibal"? A ne znaš brat? "Smrtne žrtve: 129 proti 0!"
glasnost
# 14.06.2018 ob 22:07
Ameriški amandma je podprlo 62 držav, med njimi tudi Slovenija. Proti jih je bilo 58, 42 držav se je vzdržalo. Predsednik Generalne skupščine ZN-a Miroslav Lajčak je presenečeno Američanko obvestil, da amandma ni uspel, saj je potrebna dvotretjinska večina. Haleyjeva se je pritožila in dobila podporo 66 držav (tudi Slovenije), vendar je ob 26 vzdržanih 72 držav predlog zavrnilo.

Se pravi, da je veliko prvič vzdržanih nato prestopilo na stran nasprotnikov in Ameriki pokazalo zobe. To je pa kar nerodno za ameriško diplomacijo, čeprav bodo seveda skušali vse skupaj minimalizirat.
Smecena
# 14.06.2018 ob 21:25
Free Palestine!
agenda21
# 14.06.2018 ob 21:04
je pač v planu...
Sirija, Libija, Irak,... ni bilo nič za obsojat, ker je bil regime change oz. INRI -Iiustum Necar Reges Impius
Bivši uporabnik
# 15.06.2018 ob 12:05
Avstrija vzame svoj Maribor nazaj in prebivalce zapodi v Lj. Ko gredo teroristi protestirat, ker hočejo nazaj v Maribor jih nekaj postreli...?
sosman
# 14.06.2018 ob 22:12
oni lahko...
Lupo
# 14.06.2018 ob 21:09
Kaj sploh omenjate ZN? Že zdavnaj pozabljena institucija. Na Manhattnu je sto večjih stolpnic od njihove palače.
Kazalo