Že ob začetku leta so italijanski otok znova preplavili begunci. Foto: EPA
Že ob začetku leta so italijanski otok znova preplavili begunci. Foto: EPA

V četrtek so rešili 823 migrantov, ki so se gnetli na štirih majhnih čolnih, dan prej pa 233. Oblasti so jih nastanile na Siciliji, med njimi pa je bilo več kot 70 žensk in otrok, poroča BBC.

Medtem ko so se v preteklih letih na pot v Evropo napotili predvsem prebivalci Eritreje, Somalije in drugih afriških držav, se je v preteklem letu zaradi vojne vihre od doma odpravilo tudi veliko Sircev.

Italijanske oblasti so v preteklih letih med zimskimi meseci zaznale manj migrantov, saj je prečkanje morja zaradi vremenskih pogojev pozimi bolj tvegano, vendar pa je letos število migrantov tudi pozimi zelo veliko, kar kaže na obup tistih, ki si želijo v Evropi začeti novo življenje.

V preteklih letih so različne humanitarne organizacije, med njimi tudi Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNCHR), kritizirale Italijo in Grčijo zaradi njune politike vračanja migrantov v države, iz katerih so prišli.

Po lanski tragediji, ko je oktobra pred Lampeduso v dveh brodolomih umrlo okoli 400 ljudi, so italijanske oblasti začele operacijo Mare Nostrum (Naše morje), katere glavni namen je nadzor in zaščita ter reševanje migrantov in beguncev na morju. V njej sodeluje tudi slovenska ladja Triglav.

V prvih dneh novega leta so več deset beguncev rešile tudi grške oblasti. Blizu otoka Astipalaja so na varno odpeljali 85 migrantov.