Številne kršitve premirja kažeta, kako je krhko premirja na jugovzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Številne kršitve premirja kažeta, kako je krhko premirja na jugovzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki
Debalceve je sicer pod nadzorom vladnih sil, a ga obkoljujejo proruski uporniki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dogovor iz Minska predvideva, da strani v 48 urah po uveljavitvi prekinitve ognja začneta z umikom težkega orožja s fronte. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vse več kršitev premirja v Donbasu

Ustavitev ognja, ki je v nedeljo začela veljati na vzhodu Ukrajine, v glavnem drži, najizrazitejša izjema je mesto Debalceve, ki ga po poročanju ukrajinske vojske obstreljujejo proruski uporniki. Po podatkih vojske je bilo v zadnjih 24 urah več kot sto kršitev upornikov, medtem ko ti krivdo za kršitve pripisujejo vojski. Na proruske upornike naj bi po navedbah enega izmed njihovih voditeljev Eduarda Basurina ukrajinski vojaki streljali najmanj 27-krat.

Uporniki odpirajo koridor za umik
Debalceve so strateško pomembno železniško središče, ki leži na progi, ki povezuje glavni mesti v rokah upornikov - Doneck in Lugansk. Mesto je sicer pod nadzorom vladnih sil, a ga obkoljujejo proruski uporniki. Ti trdijo, da je v Debalcevu obkoljenih okrog 8.000 ukrajinskih vojakov. Njihov predstavnik Denis Pušilin je napovedal odprtje koridorja, po katerem bi lahko Ukrajinci zapustili območje, a predtem morajo odložiti orožje. Če bi napadli položaje upornikov, ti grozijo z odgovorom.

Uporniki tudi vztrajajo, da z napadi ne kršijo ustavitve ognja, saj da ta tam sploh ne velja. "Seveda lahko streljamo na Debalceve. To je naše ozemlje," je dejal predstavnik upornikov Eduardo Basurin. "Ozemlje je notranje: naše. In notranje je notranje," je dodal. S tem se ne strinjajo v Kijevu, in kot so v nedeljo sporočili iz urada predsednika Petra Porošenka, ustavitev ognja velja na celotni bojiščni črti, vključno z območjem Debalceva.

Opazovalcem Ovseja ni uspelo vstopiti v mesto
V mesto v nedeljo ni uspelo vstopiti opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki nadzirajo izvajanje premirja. Na območje bodo znova poskusili vstopiti danes, poroča britanski BBC. Ukrajinska vojska sicer zatrjuje, da imajo razmere v Debalcevu pod nadzorom in da lahko svoje enote nemoteno oskrbujejo s strelivom in hrano.

Dogovor iz Minska predvideva, da strani v 48 urah po uveljavitvi ustavitve ognja - torej danes ob 23. uri po srednjeevropskem času - začneta umik težkega orožja z bojišča. A tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov je dejal, da tega za zdaj še ne nameravajo storiti, saj da jih uporniki poskušajo napadati s tanki in jih še naprej obstreljujejo. Na vzhodu Ukrajine je bilo v spopadih ubitih najmanj 5.000 ljudi.

Razširjen seznam s sankcijami EU-ja
S ponedeljkom so začele veljati nove sankcije Evropske unije zaradi konflikta v Ukrajini, ki se nanašajo na 19 posameznikov in devet pravnih oseb. Med njimi sta tudi namestnika ruskega obrambnega ministra, izhaja iz seznama, ki je bil objavljen v uradnem listu Evropske unije.

Anatolij Antonov in Arkadij Bahin sta se se na seznamu znašla, ker v funkciji namestnikov ruskega obrambnega ministra sodelujeta pri oblikovanju in izvajanju politike ruske vlade. "Ta politika ogroža ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine," piše v uradnem listu Evropske unije. Z razširitvijo seznama tarč sankcij je na njem po novem 151 posameznikov in 37 pravnih oseb.

Nelogične nove protiruske omejitve
Uradna Moskva je nove sankcije obsodila in jih označila za nekonsistentne in nelogične. Na zunanjem ministrstvu ob tem napovedujejo, da bo odločitvi sledil ustrezen odgovor. "Opažamo, kako nekonsistentno in nelogično je, da vsakič, ko se pojavi upanje v rešitev krize v Ukrajini, Evropska unija pohiti s sprejetjem novih protiruskih omejitev," je so zapisali v sporočilu za javnost.

Vse več kršitev premirja v Donbasu