Protestniki so se organizirali tudi na spletu, kjer so zbrali že več kot 10.000 podpisov, ki pozivajo vse, ki so kakor koli povezani s škandalom, k odstopu. Foto: BoBo
Protestniki so se organizirali tudi na spletu, kjer so zbrali že več kot 10.000 podpisov, ki pozivajo vse, ki so kakor koli povezani s škandalom, k odstopu. Foto: BoBo
Protestniki zahtevajo odstop Rajoya
Sporočilo protestnikov je jasno: "Odstopite!" Foto: BoBo
Korupcija pretresa špansko politiko

Potem ko je španski dnevnik El Pais objavil fotografije poslovnih knjig, ki prikazujejo skrivne donacije in plačila visokim predstavnikom stranke, med njimi tudi predsedniku stranke in premierju Marianu Rajoyu ter nekdanjemu predsedniku Joseju Marii Aznarju, je več kot 500 protestnikov pred sedežem stranke zahtevalo tudi odstop vseh vidnejših predstavnikov stranke.

Ljudska stranka že vložila tožbo proti El Paisu
Politični veljaki in drugi funkcionarji naj bi tako med letoma 1990 in 2009 svoje bančne račune dobro oplemenitili. Po pisanju El Paisa je s skritega računa stranke prek slamnatih podjetij na osebni bančni račun Rajoya v desetih letih priteklo 25.000 evrov na leto.

Španski premier zanika vse očitke časopisa, Ljudska stranka pa je že vložila tožbo proti El Paisu zaradi pisanja laži, piše euronews.com.

Na nogah tudi člani opozicije
Vodja Socialistične stranke Alfredo Perez Rubalcaba je premierja pozval k zagovoru, saj da so obtožbe v časopisu naslovljene neposredno nanj. "Želim, da mi odgovori na dve preprosti vprašanji: Ali je res prejel omenjena nakazila? Da ali ne? In če je nakazila res prejel, kako jih je zaslužil? Morda govorimo o pranju denarja?"
Zunanja podjetja naj bi prek nekdanjega blagajnika Ljudske stranke Luisa Barcenasa, ki je odstopil leta 2009 in je trenutno v kazenskem postopku zaradi obtožb pranja denarja, nakazovala denar visokim predstavnikom stranke. Preiskava španske policije je pred kratkim razkrila, da je imel Barcenas odprt račun v eni izmed švicarskih bank, tam pa je imel v nekem trenutku kar 22 milijonov evrov.

Korupcija pretresa špansko politiko