Čakajoč na govor Marion Marechal Le Pen, nečakinje Marine Le Pen, ki je kandidirala na jugu. Foto: Reuters
Čakajoč na govor Marion Marechal Le Pen, nečakinje Marine Le Pen, ki je kandidirala na jugu. Foto: Reuters
false
Sarkozyjevi Republikanci so v prvem krogu dosegli slabši izid kot skrajna desnica, a boljšega kot vladajoči socialisti. Foto: EPA
Marine Le Pen si je po prvem krogu obetala več. Foto: Reuters

Čeprav je Nacionalna fronta pred drugim krogom vodila v šestih od 13 pokrajin, stranki Marine Le Pen ni uspelo slaviti niti v eni pokrajini. Volivci so se raje zatekli k tradicionalnim strankam, da bi preprečili popolno slavje skrajne desnice.

Od prvega kroga je podpora narasla desnosredinskim republikancem nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki se jim obeta zmaga v vsaj petih pokrajinah, na drugo mesto pa so se zdaj uvrstili socialisti predsednika Francoisa Hollanda.

Socialisti so, da bi preprečili zmago skrajne desnice, celo umaknili svoje kandidate, ki jim je slabo kazalo, medtem ko republikanci tega niso naredili. V drugih krogih volitev v Franciji se sicer Nacionalna fronta tradicionalno slabše odreže.

Preberite tudi kolumno bruseljskega dopisnika Matjaža Trošta Boj za jutri.

Volilna udeležba je bila sicer z 61 odstotki občutno boljša kot v prvem krogu.

Izidi v nekaterih predelih so bili tesni, so pa znak, kakšno mesto ima Nacionalna fronta dejansko v francoski politiki. V prvem krogu je NF osvojila 27,73 odstotka glasov, sledili so Sarkozyjevi Republikanci s 26,65 odstotka, Socialistična stranka pa je osvojila 23,12 odstotka.

Poraženi tako teta kot nečakinja
Izid je "čudovit", je dejala takrat Le Penova, po njenih besedah pa dokazuje, da je NF "brez dvoma prva stranka Francije". Kandidirali sta tudi Marine Le Pen in njena nečakinja Marion Marechal-Le Pen, ki velja še za radikalnejšo od tete in pravo naslednico svojega dedka, Jean-Marieja Le Pena. V prvem krogu sta Le Penovi prejeli več kot 40 odstotkov glasov, v drugem pa nobena od njiju ni bila izvoljena, kažejo delni izidi.
26-letno vzhajajočo zvezdnico francoske desnice je v pokrajini Provansa-Alpe-Azurna obala s 56 proti 44 odstotkov premagal kandidat desnosredinske Zveze desnice (Union de la Droite) Christian Estrosi, Marine Le Pen pa je na severu v pokrajini Nord-Pas-de-Calais-Picardie še bolj suvereno (58:42) porazil Xavier Bertrand, še en kandidat Zveze desnice.

"Nocoj samo brez olajšanja, triumfiranja in zmagoslavnih sporočil; nevarnosti skrajne desnice se nismo ognili, daleč od tega. Nisem pozabil na izide prvega kroga volitev," je kmalu po objavi izidov sporočil francoski notranji minister Manuel Valls. "Zavedam se odgovornosti, ki je moja, naša, vladna, predsednikova, vse to od nas zahteva, da bolj prisluhnemo Francozom, vse to nas mora opogumiti, da se odzivamo močneje, hitreje; zaposlovanje in usposabljanje nezaposlenih mora mobilizirati vso našo energijo. Ljudem, ki so volili skrajno desnico, pa tudi tistim, ki niso volili, ker ne verjamejo več v to, moramo dati razlog, da volijo za in ne zgolj proti."

Vzpon desnice
Francoske pokrajine imajo precejšnje pristojnosti na področju lokalnega prometa, izobraževanja in gospodarskega sodelovanja.

Skrajna desnica je zadnja leta vztrajno pridobivala podporo tako ljudi z levice kot desnice, in sicer z mešanico nacionalističnih politik in politik v korist socialni državi. Po napadih v Parizu 13. novembra pa je podporo FN-ja še dodatno narasla. FN se zavzema za izstop Francije iz evro območja, zaprtje državnih mej, pogosto tudi svari pred islamizacijo francoske družbe.

Poleg terorizma je bila pogosta tema kampanje pred referendumom tudi rekordna nezaposlenost, slabi ekonomski rezultati, visok državni dolg in počasnost reform.

Nacionalna fronta upa, da bo dober izid na tokratnih volitvah povečal možnosti Marine Le Pen na predsedniških volitvah leta 2017.