Jaroslaw Kaczynski (levo) se dviga iz (politične) sence pokojnega brata dvojčka Lecha (desno). Foto: EPA
Jaroslaw Kaczynski (levo) se dviga iz (politične) sence pokojnega brata dvojčka Lecha (desno). Foto: EPA
Favorit ostaja Komorowski. Foto: EPA
Po bratovi smrti je Kaczynski vse bolj priljubljen med Poljaki. Foto: EPA
Poljska pred predsedniškimi volitvami

Na volitvah bo nastopil tudi brat dvojček pokojnega predsednika Jaroslaw, ki naj bi mu zmago izmaknil donedavni predsednik poljskega sejma.
Zaradi tragične nesreče letala bodo predsedniške volitve potekale predčasno, slabega pol leta prej. Na volišča je povabljenih dobrih 30 milijonov Poljakov. Stranke so imele za pripravo predvolilne kampanje izjemno malo časa.
Še dodatno so se razmere zapletle, ker sta v letalski nesreči umrla predvidena predsedniška kandidata dveh glavnih opozicijskih strank - predsednik Kaczynski iz stranke Zakon in pravičnost (PiS) in podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski iz Zveze demokratične levice (SLD).

Skok Kaczynskega v anketah
Do volitev je bil za v. d. predsednika države imenovan predsednik spodnjega doma poljskega parlamenta Bronislaw Komorowski, kandidat vladajoče Državljanske platforme (PO), ki velja za glavnega favorita. Nekdanjemu obrambnemu ministru, ki je zaradi nasprotovanja komunizmu leta 1981 pristal v zaporu in katerega kandidaturo med drugim podpira legendarni vodja Solidarnosti Lech Walesa, ankete napovedujejo okoli 48 odstotkov glasov.

Njegov edini resni tekmec - vseh kandidatov je sicer deset - bo nekdanji premier in vodja PiS-a, brat dvojček pokojnega predsednika Jaroslaw Kaczynski, ki mu napovedujejo 34-odstotno podporo. Na tretjem mestu je z devetimi odstotki glasov kandidat SLD-ja Grzegorz Napieralski. Podpora Kaczynskemu se od konca aprila postopoma veča, Komorowski pa vztrajno izgublja glasove. Še pred nekaj tedni je kazalo, da bo Komorowski slavil že v prvem krogu, zdaj pa se zdi drugi krog bolj ali manj neizbežen.
Kampanja v znamenju žalovanja
Predvolilna kampanja je bila dokaj tiha in neizrazita, saj je potekala v znamenju žalovanja po tragični nesreči. Kandidati za predsednika so se zato v veliki meri izogibali preostrim kritikam in napadom na svoje nasprotnike. Pozornost je bila v preteklih tednih namenjena predvsem uničujočim poplavam na jugu države, ki so zahtevale 22 življenj, zato je odpravljanje posledic poplav postalo tudi glavna tema kampanje.

Kaczynski, ki je med drugim izjavil, da želi kot novi predsednik države nadaljevati misijo žrtev letalske nesreče, več tednov po nesreči sploh ni nastopil v javnosti, drugače pa je to človek, ki vzbuja močna čustva. Medtem ko ga eni odločno podpirajo zaradi njegove karizme in patriotizma, mu drugi ostro nasprotujejo zaradi evroskepticizma in pretiranega nezaupanja do Rusije in tudi Nemčije. Podobno kot njegov pokojni brat poudarja pomen krepitve nacionalne suverenosti in tesnejšega zavezništva z ZDA. Njegovo kandidaturo sta med drugim podprla Katoliška cerkev in skrajni Radio Maryja.

Komorowski velja za zmernega desnosredinskega politika in velikega zagovornika krepitve poljskega vpliva znotraj EU-ja. Kot poudarja, želi Poljski pomagati nadoknaditi zaostanek za starejšimi in razvitejšimi članicami Unije. Poziva tudi k večji enotnosti poljske politike in obljublja, da kot predsednik države ne bo zlorabil pravice veta za blokado "modernizacije" države - v nasprotju s predhodnikom, ki je blokiral pokojninsko in zdravstveno reformo.

Poljska pred predsedniškimi volitvami