Nasmejana Lagardova ob prihodu na sodišče. Foto: EPA
Nasmejana Lagardova ob prihodu na sodišče. Foto: EPA
Lagardova pred sedmo silo. Foto: EPA
Zaradi spolnega škandala se je moral posloviti Dominique Strauss-Kahn. Foto: EPA

V preiskavi skušajo ugotoviti, ali je Lagardova prekoračila pooblastila, ko je odredila zavezujočo arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem.

Nekdanji minister v vladi Pierra Beregovoya je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času predaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.
Na kocki veliko
Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju naj bi pojasnila, zakaj je bil deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica.

57-letna Lagardova preiskavi ne pripisuje velikega pomena, vendar pa je na kocki veliko tako zanjo osebno kot tudi za IMF. Sklad sicer od marca ni komentiral zadeve, nazadnje pa je upravni odbor zagotovil, da Lagardova še uživa njegovo zaupanje.

Tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici vztraja, da Lagardova še naprej ohranja "polno zaupanje francoskih oblasti in mene osebno". Tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem pa je mnenja, da bo Lagardova, če bo sodišče odločilo, da je kriva, morala zapustiti IMF.

Že drugi zaporedni škandal
Obsodba Lagardove bi bila že drugi zaporedni škandal, zaradi katerega bi moral oditi vodja IMF-ja. Pred njo je namreč odstopil Dominique Strauss-Kahn, ki naj bi v newyorškem hotelu spolno napadel sobarico. Tudi sicer so ga bremenile številne obtožbe neprimernega obnašanja do žensk.

Revija Forbes je Lagardovo na letošnji lestvici najvplivnejših žensk uvrstila na sedmo mesto. Prva dama IMF-ja, znana kot inteligentna in elegantna ženska, je na sodišče prišla nasmejana in novinarje pozdravila z besedami: "Lepo vas je znova videti."

Sicer je Lagardova primer nazadnje komentirala prejšnji mesec v Washingtonu, ko je poudarila, da ne gre za nič novega. "Že od leta 2011 vem, da bom zaslišana od preiskovalnega odbora," je poudarila takrat. Ves čas pa vztraja, da je bila arbitraža nujna za prekinitev zelo dragega spora in da ni delovala po naročilu Sarkozyja.

Lagardova, če bo obsojena, sicer ne bo avtomatično prisiljena odstopiti z mesta prve dame IMF-ja. Bi pa takšna razsodba zagotovo močno omajala njen ugled in spodkopala njene prihodnje politične ambicije.