Na predsedniških volitvah je po podatkih vzporednih volitev zmagal Maurico Macri. Foto: EPA
Na predsedniških volitvah je po podatkih vzporednih volitev zmagal Maurico Macri. Foto: EPA
false
V Argentini prvič poteka drugi krog predsedniških volitev. Foto: EPA
false
Sciolija podpira sedanja predsednica Cristina Kirchner. Foto: EPA

Na zmago 56-letnega Macrija, župana glavnega mesta Buenos Aires in kandidata opozicijske desnosredinske koalicije Spremenimo, so kazale tudi javnomnenjske raziskave. Njegov nasprotnik je kandidat vladajoče stranke Fronta za zmago (FPV) Daniel Scioli.

Macriju so raziskave napovedale med štiri in osem odstotnih točk prednosti, potem ko je v prvem krogu volitev 25. oktobra nepričakovano dobil 34 odstotkov glasov, Scioli pa 37 odstotkov, čeprav so mu ankete napovedovale zmago.

Macri favorit velikih podjetij
Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je ob zmagi Macrija pričakovati liberalizacijo gospodarstva. Kot dodaja AFP, je Macri favorit velikih podjetij in je napovedal tudi omilitev omejitev pri uvozu in nakupu ameriških dolarjev. Macri je sicer sin enega najbogatejših Argentincev, pred vstopom v politiko pa je imel dolgo podjetniško kariero, poroča BBC.

Medtem naj bi bil 58-letni Scioli, guverner največje province v državi Buenos Aires in nekdanji osemkratni svetovni prvak v tekmah z motornimi čolni, levosredinski oziroma bolj sredinski od levičarskih zakoncev Kirchner, ki v državi vladata že 12 let, pa tudi zmernejši.

Kot poroča BBC, pa se izbira med njima ne more zreducirati na izbiro med zagovornikom države in zagovornikom zasebnega sektorja. Nihče izmed njiju prav tako ne bo imel politične ali gospodarske svobode, da izpolni vse svoje predvolilne obljube.

Konec neke ere
Ne glede na razlike med kandidatoma je gotovo, da se končuje vladavina zakoncev Kirchner, sedanje predsednice države Cristine Fernández de Kirchner in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najvplivnejšega para v državi od Juana in Evite Peron.

Cristina Kirchner, ki je na položaju od leta 2007 in po ustavi ni mogla kandidirati za tretji zaporedni mandat, je podprla Sciolija. Od njega se je sicer pričakovalo, da bo zmagal že na oktobrskih volitvah v prvem krogu. Predsednik države je v Argentini tudi predsednik vlade in imenuje vlado.

Zmagovalca čaka težko delo. Medtem ko se je država pobrala po finančni krizi, se je rast njenega gospodarstva, tretjega po velikost v Latinski Ameriki, upočasnila. Bruto domači proizvod je lani narasel le za pol odstotka.