Taborišče v Guantanamu so ameriške oblasti odprle po napadih na ZDA leta 2001, da bi tja zaprle največje teroristične osumljence. Zapor je bil večkrat pod udarom nevladnih organizacij zaradi obtožb o nehumanem ravnanju z zaporniki. Foto: EPA
Taborišče v Guantanamu so ameriške oblasti odprle po napadih na ZDA leta 2001, da bi tja zaprle največje teroristične osumljence. Zapor je bil večkrat pod udarom nevladnih organizacij zaradi obtožb o nehumanem ravnanju z zaporniki. Foto: EPA

"Administracija je v zadnji fazi oblikovanja načrta, na podlagi katerega bi varno in odgovorno zaprla taborišče v Guantanamu. Zdaj bo ta načrt predstavila kongresu," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, ki je ob tem dodal še, da nima nobenega smisla porabljati 100 milijonov dolarjev na leto za 116 ujetnikov, ki so še zaprti na Kubi.

Earnest je dodal še, da bo skušala ameriška administracija zaobiti nasprotovanje kongresnih republikancev, ki so Obami že večkrat onemogočili zaprtje taborišča. Obama naj bi tokrat resnično nameraval vložiti veto na predlog novega zakona o porabi obrambnega ministrstva, če mu bo kongres znova poslal takega z določilom, ki blokira za zaprtje Guantanama potrebna sredstva. Predsednik je s tem grozil že velikokrat, vendar grožnje ni nikoli uresničil.

Kongres se boji, da bo znova ogrožena ameriška varnost
Sicer pa republikanci niso edini, ki nasprotujejo zaprtju Guantanama, saj se tudi demokrati bojijo, da bi jih obtožili popustljivosti do teroristov, če bodo zagovarjali zaprtje taborišča. Zaprtju nasprotuje tudi Pentagon, ki noče sprejeti zapornikov v ZDA, saj le-ti po njihovem prepričanju še vedno predstavljajo potencialno varnostno grožnjo, poleg tega pa se bojijo, da bi vrnitev zapornikov v njihove države pomenila, da bi jih tam lahko osvobodili, oni pa bi se nato znova borili proti interesom ZDA.

Kot je poročal New York Times, naj bi svetovalka za nacionalno varnost ZDA Susan Rice obrambnemu ministru Ashu Carterju naročila, da mora v 30 dneh sprejeti odločitev o selitvi ujetnikov iz Guantanama. Minister naj bi to vzel na znanje, ni se pa zavezal, da bo to tudi storil.

Neizpolnjena obljuba še iz leta 2009
Obama je skoraj takoj po prisegi na položaj predsednika ZDA leta 2009 obljubil, da bo v roku enega leta zaprl Guantanamo, ki so ga ameriške oblasti odprle po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001, a te obljube še ni izpolnil. Kongres mu namreč do zdaj ni dal denarja za zaprtje taborišča, Obama pa se ni želel spuščati v spor s kongresom, saj ima, čeprav ves čas zagotavlja, da želi zapreti Guantanamo, druge politične prioritete.